Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Farver

Her kan du finde generelle råd om farver.  Du kan læse om farvevalg til døre og vinduer i oprindelig farveskala og finde vejledende RAL koder. 

Her beskrives hvordan den oprindelige løsning har været, hvorfor man traditionelt har udført det på den måde og hvad man skal være opmærksom på, hvis man vælger en anden løsning.

På de ældste historiske billeder fra Mandø ses både ensfarvede og tofarvede vinduer. De tofarvede vinduer fremstod med mørk karm og lodpost samt lysere ramme og sprosser. For at finde ud af, hvilke farver der oprindeligt har været på Mandøs døre og vinduer, kan man tage benytte forskellige metoder:

1: Farvelag på originale døre og vinduer

Den bedste kilde til at undersøge de historiske farver er på de originale døre eller vinduer – alternativt historiske fotos, men heraf er de fleste sorthvide og kan kun fortælle om nuanceforskelle. Man kan undersøge farvelagene ved at kigge nøje på et sted, hvor malingen skaller af. Her kan man ofte se de mange forskellige lag. Her kan man ofte se de mange forskellige lag af farver, der gennem tiden er blevet anvendt.

2: Farver på andre huse i området

Hvis dette ikke er muligt, kan man benytte egnstypiske farver ved at finde inspiration i gamle huse på Mandø, som stadig har de originale farver.

3: Historisk viden – Den klassiske jordfarveskala

Da der ikke forefindes registreringer af de historiske farver på Mandø, er det bedste bud at gå ud fra, den generelle viden man har om brugen af farver i arkitekturen. Siden stenalderen og op til det 19. århundrede har man primært anvendt de forhåndenværen-de farvestoffer fra naturen – og dette har højst sandsynligt også været tilfældet på Mandø, da man ikke har haft mange midler at gøre med. Ud fra denne teori kan man tage udgangspunkt i de klassiske jordfarver. Oprindeligt har vinduerne typisk været malet i mørke jordfarver udvendigt og først senere (omkring slutningen af 1800-tallet) har man malet vinduerne hvide. Mørkmalede vinduer er oftest malede hvide indvendigt, for at reflektere mere lys ind i boligen.

Huse på Mandø opført før midten af 1800-tallet har muligvis haft farver som mørkegrønne, okkerfarvede, mørkerøde og brunlige nuancer. Først i slutningen af 1800-tallet har man muligvis introduceret andre nuancer som hvid og mørkeblå. I denne periode har man også anvendt ådringer på døre. 

Den klassiske jordfarveskala

- Eksempler på mulige anvendte pigmenter på Mandø

Nedenfor ses mulige anvendte pigmenter – vær opmærksom på, at den bedste måde at nå frem til den historisk rette nuance er ved at anvende traditionelle pigmenter. En RAL-kode anvendes af farvehandleren når han skal blande malingen i den rette ønskede farve. RAL-koderne er kun vejledende.

Eksempler på mulige anvendte pigmenter på Mandø (ca. 1700 til midten af 1800-tallet):

  • Grøn umbra, udvindes af mangan- og jernholdig ler (RAL 6006)
  • Grønjord, udvundet af lerart med fossile alger og dybgrønt lermineral (RAL 6013)
  • Grønjord er en lerart med bl.a. indhold af fossile alger og det dybgrønne lermineral, glaukonit
  • Brændt umbra, udvindes af mangan- og jernholdig ler (RAL 8014)
  • Jernoxydrød, udvindes af jernholdige lerarter (RAL 3009)
  • Capu Mortuum, udvindes af opvarmet jernoxidrød (RAL 8016)
  • Guldokker, udvundet af jernholdig ler (RAL 8001)

Eksempler på mulige anvendte pigmenter på Mandø (ca. slutningen af 1800-tallet til starten 1900-tallet):

  • Portgrøn, blandingsprodukt af berlinerblå og guldokker (RAL 6009)
  • Kridthvid, udvundet fra kridt (RAL 9003)
  • Zinkhvid, udvundet fra zink (RAL 9016)
  • Berlinerblå, kunstigt fremstillet (RAL 5011)
  • Koboltblå, kunstigt fremstillet (RAL 5008)

Læs mere om de klassiske pigmenter i Slots- og Kulturstyrelsens anvisninger.