Du har, som borger eller fagperson, pligt til at underrette kommunen, hvis du får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år bliver udsat for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer barnets sundhed eller udvikling i fare. Det kan være mange forskellige situationer fx børn, der udsættes for omsorgssvigt, vold eller seksuelle krænkelser.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har grundlag for at underrette, kan du kontakte Familierådgivningens Modtagelse på tlf. nr. 7616 3508.
Du kan bruge skemaerne øverst på denne side, til at lave en underretning.
Når du benytter disse skemaer, bliver din underretning automatisk sendt til Familierådgivningen med det samme.
Som privatperson kan du vælge at underrette anonymt:
- Ved at udfylde ovenstående skema til anonyme underretninger
- Ved at sende et brev uden afsenderoplysninger til Familierådgivningen
- Ved at kontakte Familierådgivningens Modtagelse telefonisk på tlf. nr. 7616 3508. Ved telefonisk underretning skal du være opmærksom på, at du ikke kan garanteres anonymitet, hvis du oplyser dit navn, så hvis du vil sikre dig anonymitet, skal du undlade at opgive dit navn ved opkald.
Skærpet underretningspligt for professionelle
Fagpersoner, som arbejder med børn og unge, har en skærpet underretningspligt.
Det betyder, at du har pligt til at underrette, hvis du i dit arbejde får kendskab til eller grund til at antage:
- At et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte
- At et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte pga. de vordende forældres forhold
- At et barn eller en ung kan have behov for særlig støtte pga. barnets eller den unges ulovlige skolefravær eller undladelse af at opfylde undervisningspligten
- At et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb
- Du behøver ikke at have konkret viden for at den skærpede underretningspligt træder i kraft. Det handler om, at du har en formodning om, at der er grundlag for bekymring pga. dit kendskab til eller grund til at antage.
Hvis du er i tvivl, om der er grundlag for at lave en underretning, kan du søge faglig sparring ved Familierådgivningens Modtagelse på tlf. nr. 7616 3508.
Din underretningspligt som fagperson, går forud for din tavshedspligt.
Som fagperson skal du benytte dig af ovenstående skema, der retter sig mod professionelle.
Underretningspligten er personlig. Det betyder, at du har pligt til at underrette, uanset om du er den eneste fagperson omkring et barn eller en ung, der er bekymret. Det gælder også, selvom din leder fx er uenig. Det afgørende er, at når du som fagperson har en bekymring, så har du pligt til at underrette.
Som fagperson må du gerne forsøge at løse barnets eller den unges vanskeligheder ved hjælp af indsatser i eget regi eller i samarbejde med andre professionelle, fx via TVÆRS samarbejde, men hvis det ikke er muligt inden for rimelig tid, skal du underrette.
Familierådgivningen opretter en sag på et barn/en ung, når der er lavet en underretning med bekymring for et barn/ung eller en familie. Alle underretninger bliver vurderet inden for 24 timer og skal tages lige alvorligt, uanset om de kommer fra en anonym underretter, en privat person eller en offentligt ansat, som gennem sit arbejde er i kontakt med barnet, den unge eller familien. Underretninger kan også komme fra andre offentlige myndigheder som fx politiet.
Familierådgivningen vurderer herefter underretningen. Hvis det er nødvendigt, indhenter Familierådgivningen oplysninger fra skole, daginstitution eller andre, som kender barnet eller den unge.
Forældrene orienteres i udgangspunktet om, at der er modtaget en underretning og om underretningens indhold, og vil blive bedt om samtykke til, at Familierådgivningen indhenter de oplysninger, der er nødvendige for at kunne vurdere underretningen.
Barnet/den unge og forældrene inddrages i det efterfølgende forløb med henblik på, at vanskelighederne så vidt muligt løses i samarbejde med forældrene og barnet/den unge selv. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om en underretning om, at et barn/en ung er udsat for vold eller overgreb. I disse situationer kan Familierådgivningen foretage samtale med barnet uden forældrenes viden eller samtykke.
Kvittering
Når du har underrettet Familierådgivningen, vil du modtage en kvittering inden for seks arbejdsdage. Dette gælder, medmindre du har ønsket at være anonym. I kvitteringen vil det fremgå, hvornår underretningen er modtaget.
Som professionel underretter har du mulighed for at få oplyst, om din underretning har givet anledning til afgørelse om undersøgelse eller forebyggende/støttende indsatser for det barn eller den unge, som underretningen angår. Du er velkommen til at kontakte Familierådgivningen for at få flere oplysninger om underretningen.