Formål
Det overordnede formål med at etablere en ny belysning i Kongensgade er at tilføre byens vigtigste handlestrøg og sidegader et identitetsskabende visuelt udtryk og skabe intime og indbydende rum, der inviterer til ophold, leg og aktivitet.
Intentionen er at give mørketidens byrum tilbage til borgerne og skabe et visuelt miljø, der fokuserer på brugernes oplevelser og behov. Udover at sikre tryghed og god fremkommelighed skal belysningen i sig selv udgøre en attraktion og tilbyde visuelle oplevelse og æstetiske tableauer for den, der færdes i området.
Belysningen er planlagt i en helhedsorienteret ramme, der sikrer god balance mellem funktion, æstetik og miljø. Således er det en forudsætning, at anlæggene kan indgå i en normal professionel driftsstruktur og at der anvendes de løsninger, der mest effektivt løser den enkelte belysningsopgave. Det er ligeledes afgørende, at anlæggene også i dagtiden fremtræder æstetiske og veltilpassede, så de positivt bidrager til områdets udtryk.
Grundlag
For at sikre den helhedsorienterede tilgang er belysningen planlagt ud fra tre grundlæggende principper:
Det Sociale princip
Der skal sikre at belysningen er planlagt med sigte på at facilitere social interaktion, skabe intime rum i en human skala og understøtte god livskvalitet for byens borgere.
Det Nordiske princip
Der skal sikre at både belysning og belysningsanlæg er i balance med arkitekturen og det omgivende miljø og at klassiske dyder i nordisk designforståelse som enkelhed, stringens og kvalitet er indarbejdet i belysningen
Det Scenografiske princip
Der har til formål at tilføre byrummene en rumlig og identitetsskabende dimension og integrere visuelle oplevelser i områdets belysning hvor det er muligt og ønskværdigt.
Koncept
Belysningen i Kongensgade er opbygget af en række forskellige lyssætninger, der skaber et sammenhængende visuelt miljø med god forbindelse til byrummenes arkitektoniske fremtræden og områdets udtryk og funktionaliteter. Ydermere skaber belysningen forbindelse til både kultur, landskab og det maritime miljø. Alle belysninger sigter mod at gøre Kongensgade med sidegader til et rart sted at opholde sig – et sted der opleves spændende og indbydende for alle typer af brugere, borgere og besøgende.
Funktionsbelysning
Det foreslås at etablere en wirehængt funktionsbelysning i Kongensgade bestykket med LED armaturer med opalt armaturhus. Det vil dels sikre en meget jævn og veltilpasset funktionsbelysning på belægningen og dels skabe en rumlig markering af gadens forløb. Der skal anvendes LED lyskilder med en varm hvid lysfarve og gode farvegengivende egenskaber, således at gadeforløbet opleves trygt, velbelyst og imødekommende. Ved at ophænge funktionsbelysningen i wire frigøres den plads i gaderummet, der i dag optages af masterne. Dette udvider den mulige brug af gaderummet og øger fleksibiliteten.
I sidegaderne bevares de eksisterende wirehængte Københavnerarmaturer som den grundlæggende funktionsbelysning. Denne suppleres af en mastebaseret multifunktionsløsning i sidegadernes aktivitets- og rekreationszoner, som både varetager funktionsbelysningen såvel som de rumskabende og scenografiske lyssætninger.
Rumskabende belysning
For at sikre god rumlighed og skabe variation i gaderummene belyses udvalgte træer og trægrupper samt espalier og læskærme fra armaturer nedfældet i belægningen. Disse vertikale belysninger tilfører intimitet og varme til gaderummene og er en vigtig del af den samlede belysning. Belysningen er planlagt med brug af armaturer med dybtsiddende lyskilde og god blændingsafskærmning for at undgå spildlys og generende lysvirkninger i de smalle gaderum. De anvendte armaturer har en meget høj IP rating, der sikrer gode driftsforhold.
Sociale Lyssætninger
For at stimulere til social interaktion og facilitere brugen af gaderummene efter mørkets frembrud belyses opholdsarealer, udeservering samt lege og opholdsarealer med lyssætninger tilpasset de enkelte områders funktion og udtryk. Opholdsarealer med sofaer, bænke og plinte belyses med et tilpasset lys/ skygge mønster med reference til vandreflektioner. Disse lyssætninger skaber et meget behageligt visuelt miljø og forbinder opholdsarealerne i sidegaderne med temaet fra belægningen i Kongensgade og belysningen i krydsene. Ved udeserveringer, småbørnslegepladser og områder med grafik og leg på asfalt foretages belysningen med en varm og blød spotbelysning fra masterne placeret i de rekreative zoner. Denne belysning skaber en fremhævelse af disse områder og understøtter deres funktion som attraktive opholdszoner. På lege- og opholdszonerne med redskaber foretages belysningen med farvet lys for at skabe små nedslag af iscenesættelse og fremhæve disse som steder der indbyder til leg. Det farvede lys vil fungere som en attraktion i sig selv og markere deres placering i gaderummet.
Identitetsskabende lyssætninger
For at skabe en markant fremhævelse af de steder på Kongensgade, hvor ”borgergaderne” krydser, markeres disse krydsninger med et ekstra stort Københavnerarmatur med Opalt armaturhus i en markant farvetone tilpasset byinventaret. På den måde vil man på afstand kunne aflæse hvor der findes attraktive sidegader med mulighed for ophold, leg og rekreation. Fra de store armaturer projiceres lysmønstre med reference til vandreflektioner ned på belægningen i selve krydset. Det tilfører et poetisk og markant udtryk med reference til belægningsmønster og byens maritime tilknytning.
For at skabe en vertikal markering af krydsene i human skala introduceres lysende siddeelementer i et randomiseret mønster omkring selve krydset. De lysende siddeelementer fremtræder i en tilpasset farvetone, der korresponderer med det store ophængte københavnerarmatur. Tilsammen skaber de en flot markering af krydsenes placering, der tydeligt differentierer sig fra den generelle funktionsbelysning.