Der er fortsat for mange, der står uden for arbejdsmarkedet. I Esbjerg Kommune tror vi på, at alle har potentialer og kompetencer, og vi arbejder for, at alle bliver en del af arbejdsfællesskabet, på de vilkår de kan. Det gælder også borgere, der har vanskeligt ved at finde deres plads på arbejdsmarkedet og som er i risiko for langtidsledighed, herunder udsatte borgere, borgere med handicap, ledige seniorer, flygtninge og familiesammenførte.
Det betyder, at:
• Vi arbejder tværfagligt og helhedsorienteret, så den enkeltes kompetencer og ressourcer kommer i spil, og vi er fra start nysgerrige over for, hvilke barrierer den
enkelte møder i forhold til arbejdsmarkedet.
• Vi er særligt opmærksomme på borgere, der har svært ved at komme i job og måske ikke umiddelbart kan arbejde på fuld tid.
• Vi er særligt opmærksomme på langtidsledige
• Vi styrker samarbejdet med virksomhederne om et endnu mere rummeligt arbejdsmarked. Vi understøtter en kultur med fokus på ressourcer og muligheder frem
for begrænsninger.
• Vi inddrager parterne i den enkelte virksomhed i arbejdet med at skaffe plads til flere og sikre virksomhederne arbejdskraft.
• Vi iværksætter tværfaglige og helhedsorienterede indsatser for borgere med handicap og udbreder kendskabet til de handicapkompenserende ordninger blandt både borgere og virksomheder.
• Vi har i alle afdelinger fokus på at identificere og motivere de borgere, der har behov for læse-, skrive-, regne-, eller ordblindetest og -kursus.
• Jobcentret understøtter kommunens Strategi for socialt udsatte mennesker 2023-2026, som blandt andet har fokus på at socialt udsatte kommer tættere på arbejdsmarkedet.
• Vi har en løbende dialog med Handicaprådet om beskæftigelsesindsatsen.
Initiativer:
LØNTIMER FOR BORGERE LÆNGERE FRA ARBEJDSMARKEDET
Det første skridt ind på en arbejdsplads har afgørende betydning for den fremtidige beskæftigelse. Derfor anvendes løntimer som skridt på vejen til selvforsørgelse. Vi anvender fx kombinationer af virksomhedspraktik med løntimer og undersøger mulighederne for at etablere nye jobs med løntimer for ledige langt fra arbejdsmarkedet.
VIRKSOMHEDSMENTORER
Vi uddanner mentorer på virksomhederne i samarbejde med parterne, som kan støtte borgere med behov for en særlig indsats.
MÅLRETTEDE INVESTERINGER MED EFFEKT
Vi investerer målrettet i at få borgere hurtigere tilbage i arbejde, fx relationel velfærd for unge. Vi følger op på investeringernes effekt, så vi altid vælger den tilgang, der bedst hjælper borgeren tilbage i arbejde, uddannelse eller tættere på et liv med varig beskæftigelse.
HANDICAPKOMPENSERENDE ORDNINGER
Vi informerer borgere og virksomheder om handicapkompenserende ordninger og følger løbende op på virksomhedernes viden om ordningerne via KL’s virksomhedsundersøgelser.
SÆRLIG INDSATS FOR AKTIVITETSPARATE BORGERE
MED GRØNLANDSK HERKOMST
For at sikre, at beskæftigelsesindsatsen tager højde for de problemstillinger, der særligt berører udsatte grønlændere, er der fastsat følgende fokuspunkter:
• Særlig indsats for nytilkomne
• Håndholdt beskæftigelsesindsats
• Sammenhæng i familien
• Tæt samarbejde med relevante samarbejdspartnere
FÆLLESSAMTALER FOR AKTIVITETSPARATE BORGERE MED MISBRUG
Aktivitetsparate borgere tilbydes at deltage i fællessamtaler med deres rådgiver og en medarbejder fra Center for Misbrug. Formålet er at støtte borgerne i opstart på og under misbrugsbehandling, så borgerne hjælpes ud af deres misbrug og kommer tættere på job og uddannelse.
JOBRETTEDE INDSATSER FOR FLYGTNINGE OG FAMILIESAMMENFØRTE
Flygtninge mødes som jobparate med indsatser, som er målrettet arbejdsmarkedet.
UDVIDET SERVICE VED ANSATTE I IGU-FORLØB
Virksomheder, som ansætter borgere i integrationsgrunduddannelse (IGU), tilbydes udvidet service.
FLEKSIBEL SPROGUNDERVISNING
Vi samarbejder med udbyderen af danskuddannelse om fleksibel sprogundervisning, som kombineres med virksomhedsrettet aktivering. Der er fokus på at styrke flersprogede borgeres sproglige kompetencer og integration.
ARBEJDSPLIGT
For borgere, som er omfattet af arbejdspligt, har vi fokus på virksomhedsrettede tilbud og løntimer, så arbejdspligten har et jobrettet sigte.
UDSATTE BOLIGOMRÅDER
Vi har en særlig indsats i boligområderne Præstebakken/Syrenparken, Hedelundgårdparken og Stengårdsvej med henblik på at fastholde andelen af borgere med tilknytning til arbejdsmarkedet. Indsatsen tager udgangspunkt i metoden relationel velfærd. Der er desuden et særligt fokus på opkvalificering i de udsatte boligområder.
KOMPETENTE MEDARBEJDERE
Vi har etableret Jobcenter Akademiet, som er et internt akademi for udvikling af kompetencer hos jobcentrets medarbejdere.
UDVIKLING OG SAMARBEJDE INTERNT OG EKSTERNT
Vi udvikler og afprøver løbende nye indsatser i samarbejde med andre afdelinger i kommunen. Herudover samarbejder vi med en lang række eksterne aktører. Vi indgår blandt andet i en styregruppe under LAU (lokalt a-kasseudvalg) for at styrke og udvikle samarbejdet mellem kommuner og a-kasser. Vi inddrager også civilsamfundet og samarbejder med frivillige foreninger.
Vejledning om repatriering for flygtninge og indvandrere
Alle flygtninge og indvandrere vejledes systematisk om repatriering. Repatriering er frivillig tilbagevenden til hjemlandet eller det tidligere opholdsland. Vores mål er at sikre, at de, der ønsker eller overvejer at vende tilbage til deres hjemland eller det tidligere opholdsland, får den bedst mulige rådgivning til at kunne træffe en beslutning om at vende hjem. Ud over nye flygtninge og indvandrere vejleder vi også herboende udlændinge om repatriering. Vi ønsker at give dem muligheden for at etablere en bedre tilværelse, hvis repatriering kan være en løsning for dem.