Diabetesforeningen har udarbejdet 5 diabetesvenlige kostråd, som er et supplement til de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen.
De 5 diabetesvenlige kostråd er:
Spis færre kulhydrater:
Mængden af kulhydrater i mad og drikke påvirker blodsukkeret. Derfor kan det hjælpe at reducere indtaget af kulhydrater – der findes dog ikke et rigtigt eller forkert indtag, så du må prøve dig frem.
Vil du spise færre kulhydrater? Så er første skridt at vide, hvor de findes i dagens hovedmåltider. HUSK at tale med din behandler, før du laver væsentlige ændringer i din kost
► Du kan læse mere om kulhydater på diabetes foreningens hjemmeside.
Vælg kulhydrater af høj kvalitet:
Kulhydrater af høj kvalitet har et naturligt højt indhold af kostfibre. De findes bl.a. i grove grøntsager som kål, broccoli og porrer, samt fuldkornsprodukter, som rugbrød, fuldkornsbrød, hele eller knækkede kerner, og lignende.
► Få tips til indkøb af diabetesvenlige varer.
Spis færre ultra-forarbejdede fødevarer:
Ultra-forarbejdede fødevarer er blandt andet slik, chips, chokolade, færdigindpakkede småkager og kager, energibarer og -drikke, og lignende varer. Det er fødevarer, der ofte har en lang industriel proces bag sig, som giver produkterne en lang holdbarhed, et højt indhold af kalorier og et højt indhold af tilsat sukker, fedt og salt.
En god tommelfingerregel til at kende ultra-forarbejdede fødevarer er, at du oftest ikke selv kan lave dem i dit eget køkken.
Mange ultra-forarbejdede fødevarer spiser vi som snacks til et hurtigt mellemmåltid. Som alternativ snack kan du f.eks. vælge
- nødder og mandler
- bær og frisk frugt
- mørk chokolade.
Spis flere basisfødevarer:
Basisfødevarer er uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer. Det er mange af de råvarer, du bruger, hvis du selv laver mad. Basisfødevarer er f.eks.:
- grøntsager og frugt
- bælgfrugter
- nødder
- kerner
- fuldkornsprodukter
- fersk kød og fisk
- æg
Vælg det sunde fedt:
Vælg det umættede plantefedt, som oliven- og rapsolie, og flydende margarine, og i mindre grad det mættede animalske fedt fra smør, fløde og fedt kød.
Nødder, mandler, avocado og fed fisk er også gode kilder til det sunde fedt.
► Vil du læse mere om de 5 diabetesvenlige kostråd?
► Vil du have inspiration til opskrifter?