Byer og bymæssige områder
Defineres i Lov om offentlige veje, § 3, som:
”Københavns Kommune og de områder, der efter lov om planlægning er byzone eller sommerhusområde,samt nærmere afgrænsede områder i landzone, som kommunalbestyrelsen har besluttet at administrere efter byreglerne, jf. §§ 25-86 i lov om private fællesveje.” Anvendes bl.a. til definition af områder, inden for hvilke man kan pålægge grundejere at snerydde, glatførebekæmpe og renholde offentlig fortov og sti ud for ejendommen, jf. Lov om offentlige veje, § 64.
Byreglerne
Regler der finder anvendelse i områder der er byzone og i sommerhusområder, jf. lov om planlægning. Kan jf. ovenstående - efter beslutning i kommunalbestyrelsen - også finde anvendelse i afgrænsede områder i landzonen. Byreglerne fremgår af afsnit III i Lov om private fællesveje.
Byzone
Hele landet er opdelt i byzone, sommerhusområder og landzoner. Yderligere definition fremgår af Lov om planlægning, § 34.
Cykelsti
Sti langs vej eller i egen tracé beregnet for cykeltrafik og normalt ikke registreringspligtige knallerter og adskilt fra eventuel kørebane og fortov ved rabat eller kantsten.
Fortov
Del af en vej bestemt for fodgængere og adskilt fra kørebane og eventuel cykelsti.
"Fortov og sti"
I forhold til Lov om offentlige veje, kapitel 8, Snerydning, glatførebekæmpelse og renholdelse,Grundejernes forpligtelser (§ 64) sidestilles færdselsarealer, der primært er bestemt for gående færdsel, med "fortov og sti".
Færdselsareal
Areal i færdigvejsoverfladen bestemt for færdsel. Består typisk af kørebane, cykelsti samt fortov og sti.
Glatførebekæmpelse
Udspredning af glatførebekæmpelsesmidler, enten som forebyggelse af glat føre (præventiv saltning, se denne), eller for at forbedre friktionen på færdselsarealer, der er blevet glatte (fx grusning).
Gågade
Færdselsareal forbeholdt fodgængere. Kørende trafik kan være tilladt på nærmere bestemte betingelser.
Kommunen
I denne forbindelse anvendes kommunen som fælles betegnelse kommunalbestyrelsen som vejmyndighed.
Kommunevej
Offentlig vej(e) for hvilken kommunalbestyrelsen er vejmyndighed.
Kørebane
Den del af vejen, der er bestemt for kørende, herunder dog ikke cykelsti og cykelbane.
Landzone
Hele landet er opdelt i byzone, sommerhusområder og landzoner. Yderligere definition fremgår af Lov om planlægning, § 34.
Offentlige stier
Defineres i henhold til Lov om offentlige veje som:
"Færdselsarealer, der administreres af stat eller kommune efter denne lov med de tillempelser, som de særlige forhold for stier tilsiger. En offentlig sti er fortrinsvis forbeholdt gående, cyklende og ridende færdsel og udgør ikke en del af en offentlig vej."
Offentlige veje
Defineres i henhold til Lov om offentlige veje som:
”Veje, gader, broer og pladser, der er åbne for almindelig færdsel, og som administreres af stat eller kommune efter denne lov. De offentlige veje inddeles i statsveje og kommuneveje.” Adskiller sig fra færdselslovens definition.
Privat fællesvej
Vej, gade, bro eller plads, der ikke er en offentlig vej, og som fungerer som færdselsareal for anden ejendom end den ejendom, som færdselsarealet ligger på, når ejendommene ikke har samme ejer.
Privat vej
Vej, gade, bro eller plads der ikke opfylder betingelserne for at være offentlig vej eller privat fællesvej.
Præventiv saltning
Udspredning af tømiddel (typisk vejsalt) for at forebygge at glat føre opstår.
Servicemål og metoder
Angiver målet for det tilstræbte serviceniveau, samt metoder for opfyldelse, der knytter sig til de enkelte vintervej- hhv. stiklasser, jf. bilag A og B.
Sommerhusområde
Hele landet er opdelt i byzone, sommerhusområder og landzoner. Yderligere definition fremgår af Lov om planlægning, § 34.
Sti
Færdselsareal, som fortrinsvis er forbeholdt gående, cyklende eller ridende færdsel, jf. dog "Fortov og sti" (se ovenfor).
Vej
Særligt udformede offentlige eller private strækninger med jævn og normalt befæstet overflade til at gå eller køre på.
Vejmyndighed
Begreb for den administrative myndighed for vejene. Kommunalbestyrelsen er vejmyndighed for kommunevejene, Transportministeren er vejmyndighed for statsvejene, hvor administrationen er henlagt til Vejdirektoratet.
Begrebet kan ligeledes anvendes om kommunalbestyrelsen som forvaltningsmyndighed for private fællesveje og stier.
Vintervej- hhv. stiklasser
Begrebet anvendes her ved opdeling af vejnettet i forskellige klasser, for angivelse af hvilket ”servicemål og metoder” (se denne) for snerydning og glatførebekæmpelse, der knytter sig til de enkelte veje (se endvidere bilag A og B).