I forbindelse med de politiske forhandlinger efter kommunalvalget den 16. november 2021 blev det besluttet, at der i henhold til Lov om kommunernes styrelse § 17 stk. 4 nedsættes et § 17 stk. 4 udvalg om Erhvervsfremmestrategi.
Byrådet besluttede den 11. oktober 2021, at der skal udarbejdes en erhvervsfremmestrategi, samt at kommunaldirektøren skal fremsætte et forslag til proces for arbejdet inddragelse af relevante aktører. Dette effektueres via nedsættelsen af § 17 stk. 4 udvalget.
Formålet med udvalget er at udarbejde en erhvervsfremmestrategi, der sikrer erhvervslivet så gode rammevilkår som muligt.
Esbjerg Kommune og Business Esbjerg har allerede igangsat en lang række tiltag, der har til formål at sikre erhvervsfremme. Nogle af de centrale tiltag er:
- Erhvervsservice
- Iværksætterhuset Riggen
- Aktiv jordpolitik
- Taskforce (myndighedsbehandling i T & M)
- Erhvervsplaymaker ordning
- Strategi for virksomhedsservice
- Green Skills
I Erhvervsfremmeloven fra 2019 er det fastsat, at erhvervshusene varetager den specialiserede erhvervsservice. Erhvervshusene finansieres af kommunerne. Esbjerg Kommune er en del af Erhvervshus Syd.
Dette betyder, at Esbjerg Kommune/Business Esbjerg alene kan varetage den lokale erhvervsservice, samt at der ikke må være overlap til den specialiserede erhvervsservice.
Hertil kommer, at temaerne i vækstdelen af Vision 2025 har et erhvervsfremmesigte.
Temaerne er:
- Flere borgere
- Esbjerg som attraktiv uddannelsesby
- Kvalificeret arbejdskraft til alle
- Bæredygtig Energimetropol
- Nordeuropas digitale knudepunkt
- En stærk turistdestination ved Vadehavet
- Optimale vilkår for iværksættere
Udvalgets opgave bliver dels at vurdere de nuværende erhvervsfremmetiltag og i strategien komme med forslag til forbedring af tiltagene. Dels skal udvalget vurdere, om der er behov for nye tiltag, ligesom det skal vurderes, om de nuværende tiltag skal opretholdes.
Udvalget skal ligeledes i en handleplan/handlekatalog opstille Key Performance Indicators (KPI) for erhvervsfremme indsatsen.
Strategien og handleplan/handlekataloget skal forholde sig til hvilke forbedringer, der konkret skal til for at erhvervsvenligheden for virksomhederne i Esbjerg Kommune styrkes. Det kan f.eks. være forhold som:
- Sagsbehandlingstider
- Infrastruktur
- Virksomhedernes kendskab til eksisterende tilbud
- Erhvervsservice
- Rekruttering af arbejdskraft
- Innovation
- Turisme
Arbejdet med sikring af kvalificeret arbejdskraft er et erhvervsfremmetiltag, der i høj grad varetages i andre fora. Tiltagene i Erhvervsfremmestrategien skal koordineres i forhold til dette arbejde.