I hele Esbjerg Kommune summer det af energi mellem mennesker. Engagementet er tydeligt i kommunens landdistrikter og mindre lokalsamfund. Her er stor lokal handlekraft og ejerskab, en vilje til at få ting til at ske, til at gå nye veje og energi til at skabe forandring.
De frivillige kræfter er en bærende ressource og er drivkraft for såvel store som små projekter, som skaber energi og forandringer lokalt. Et stærkt fællesskab og et aktivt foreningsliv i landdistrikterne har stor betydning for den lokale identitetsfølelse og det lokale sammenhold, og ikke mindst er det en forudsætning for at udvikle landdistrikterne.
Derfor vil Esbjerg Kommune også i fremtiden understøtte de lokale i deres bestræbelser på at gøre deres lokalsamfund levende og sikre udvikling gennem lokale projekter. Inddragelse, samarbejde, indsigt, ambition, opbakning og gensidig respekt er vigtige principper for arbejdet med - i fællesskab - at styrke vores landdistrikter. Skal det lykkes at nå i mål med de indsatser, som politikken sætter fokus på, er det afgørende, at vi arbejder sammen.
Bæredygtig udvikling
Esbjerg vil med sin klimamålsætning om, at være CO2 neutral inden 2030 være en grøn foregangskommune, der viser det gode eksempel ved at tage ansvar for en bæredygtig udvikling i tæt samspil med borgerne. Det gælder både i forhold til overordnede kommunale initiativer og i forhold til at optimere borgernes muligheder for at være klimabevidste forbrugere. Landdistrikterne kan med deres lokale input og tiltag bidrage til denne dagsorden, og sikre mere bæredygtighed.
Det er de lokale, der bedst kender deres egne nærområders udfordringer og muligheder og får de bedste idéer til nye tiltag. De lokale kan lade sig inspirere af andres erfaringer og bruge dem i arbejdet henimod at skabe bæredygtige lokalsamfund. Esbjerg Kommune kan bidrage med viden, der kan tilpasses det enkelte lokalsamfunds ønsker og udfordringer henimod en grøn omstilling. Ved at tage udgangspunkt i de enkelte lokalsamfund og landskaber kan emner som natur, miljø, klima og erhvervs- og landdistriktsudvikling, der ofte behandles separat omsættes til nye muligheder, der kan skabe udvikling i landdistrikterne.
En af forudsætningerne for udviklingen af dynamiske og attraktive lokalsamfund er mobilitet. Mobilitet indgår også som et vigtigt element i den grønne omstilling. Grønne initiativer inden for mobilitet kan handle om at styrke bæredygtige transportformer som cykler, delebilsordninger, samkørsel og kollektiv trafik. Grønne mobilitetsinitiativer ligger i tråd med målene for grønt liv og bæredygtighed i Vision 2025, og Esbjerg Kommune vil bakke op om og understøtte lokale initiativer på området.
Blandt flere af kommunens lokalråd arbejdes der allerede aktivt med at lave flere grønne åndehuller og rekreative områder, der øger udbuddet af aktivitets- og oplevelsesmuligheder i det fri, og som kan bidrage til formidlingen af naturoplevelser og områdets kulturhistoriske fortællinger.
Esbjerg Kommune arbejder for, at stier og mindre markveje bevares og holdes i en stand, så adgangen til det åbne land bliver for alle. Det sikrer også muligheden for at indfri ambitionerne om, at naturoplevelser skal være en fast del af kommunens læringstilbud i dagtilbud, skoler og andre institutioner, og at alle borgere inspireres til en aktiv hverdag.
Et stærkt partnerskab mellem kommunen og lokale foreninger og lodsejere rettet mod projekter der fremmer den grønne omstilling og biodiversitet såsom etablering af grønne åndehuller, stisystemer, skovrejsning m.fl. giver plads til naturen, forbedrer miljøets tilstand og giver borgere og besøgende adgang til flere oplevelser i det åbne land, og vil samlet set styrke landdistrikterne.
Lokale samlingssteder og kulturtilbud
Lokale samlingssteder gør det muligt at afholde møder, igangsætte initiativer og have sociale aktiviteter, som kan samle lokalsamfundene, og lokale samlingssteder kan ligeledes være med til at sikre, at man som borger i et mindre lokalsamfund også har et aktivt og rigt fritids-og kulturliv. Paletten af oplevelsesmuligheder i det lokale fritids- og kulturliv skal afspejle de lokale ønsker og behov. I samarbejde mellem borgere, lokalråd, foreninger og kommunen kan de eksisterende kulturtilbud udvikles på bæredygtig vis, både i byen og på landet.
Enkelte lokalråd har allerede gode erfaringer med at samarbejde på tværs af lokalråd, foreninger og lokalsamfund med henblik på at udnytte hinandens ressourcer og faciliteter. Der kan arbejdes yderligere med at placere flere faciliteter og aktiviteter på samme sted.
Esbjerg Kommune ønsker at understøtte og styrke fordelene ved at sammentænke og dele fælles faciliteter og forenings- og fritidsaktiviteter m.v.
Sammen bliver vi bedre og stærkere
Erkendelsen af, at sammen bliver vi bedre og stærkere, er både en del af landdistrikternes DNA og et centralt led i udviklingspotentialet. Mange af lokalsamfundene i landdistrikterne er i løbet af årene nået langt i forhold til dette, og Esbjerg Kommune vil forsat understøtte samarbejder, ikke mindst på tværs af lokalområder. Samtidig er det lokale engagement, sammenhængskraft og initiativ fortsat helt afgørende.
Esbjerg Kommune kan understøtte samarbejdet gennem åben dialog, vejledning, sparring og støtte til projektudvikling og fundraising. I forhold til realisering af projekter er Esbjerg Kommunes pulje til lokale projekter et vigtigt instrument i udmøntningen af Landdistriktspolitikken.
Esbjerg Kommune vil understøtte:
- Bæredygtige og fællesskabsopbyggende lokalsamfund
- En bæredygtig og klimavenlig udvikling gennem lokale projekter
- Samarbejder på tværs af lokalområder gennem dialog, vejledning og sparring
- Lokale samlingssteder og flere grønne tiltag