Hvordan bliver man netværksplejefamilie?
Kontakt til barnets børne- og ungerådgiver
Kontakten til barnets børne- og ungerådgiver kan etableres på to måder:
- Barnets forældre kontakter jer og fortæller, at der skal findes en plejefamilie til deres barn, spørger om I er interesseret
- I hører, at barnet skal placeres i en plejefamilie og kontakter selv barnets bopælskommune for at tilkendegive, at I er interesserede i at få barnet i døgnpleje eller i støtteophold
Vurdering af barnets børne- og ungerådgiver
Barnets børne- og ungerådgiver vil gennem samtaler med jer og barnets forældre foretage en foreløbig vurdering af, hvorvidt I er egnede som netværksplejefamilie for det konkrete barn.
Formøde
Hvis børne- og ungerådgiveren har vurderet jer som egnede som netværksplejefamilie, indkalder hun jer og en familieplejekonsulent til et formøde. Det er vigtigt at begge ansøgere deltager i formødet.
I mødet orienteres I om, hvad det indebærer at have det konkrete barn i støtteophold eller pleje samt om vilkår for ansættelsen. Endvidere orienteres I om forløbet fra ansøgning, til der træffes afgørelse om, hvorvidt I kan godkendes som netværksplejefamilie.
Oplysningsskema
Hvis I efter formødet fortsat ønsker at søge om at blive netværksplejefamilie, vil I få tilsendt et oplysningsskema, hvor I fortæller lidt om jer selv og jeres familie. Skemaet returneres til Familieplejen.
Indhentelse af børne- og straffeattester
Det er et krav for godkendelsen, at der indhentes børne- og straffeattester på alle over 15 år, der bor på jeres adresse. I bliver bedt om at give elektronisk samtykke til dette.
Uddybende samtaler
To familieplejekonsulenter aftaler at mødes med jer, for gennem samtaler at få et grundlag til vurdering af jeres egnethed som netværksplejefamilie. Der afholdes normalt 1-3 samtaler, mindst en af samtalerne skal foregå i jeres hjem. Har I hjemmeboende børn, ønsker vi også at tale med dem.
I samtalerne taler vi bl.a. om jeres egen opvækst, uddannelse og arbejdsliv, egne børn, syn på opdragelse og jeres daglige liv generelt. Gennem samtalerne forsøger vi at få kendskab til jeres evne til at håndtere livskriser, jeres evne til at forstå og agere hensigtsmæssigt overfor andre mennesker samt jeres relation til det konkrete barn og barnets familie.
Referater fra samtalerne
Der tages referat af samtalerne, som I får tilsendt. Da referaterne danner grundlag for den endelige afgørelse om, hvorvidt I kan godkendes, er det vigtigt at I tilkendegiver, om I kan godkende referaterne eller om der er behov for rettelser eller tilføjelser.
Indhentning af yderligere oplysninger
Familieplejen indhenter overordnede oplysninger om jeres økonomi.
Vurderer Familieplejen, at der er brug for yderligere oplysninger om jer – f.eks. udtalelser fra egne børns skole eller statusudtalelse fra egen læge – vil de relevante oplysninger blive indhentet efter aftale med jer.
Afgørelse
Når Familieplejen har opnået tilstrækkeligt kendskab til jer, udarbejdes enten en beskrivende rapport og en vurdering af jeres egnethed eller et skriftligt afslag.
Afgørelsen om godkendelse eller afslag træffes af Familieplejen på et teammøde. I orienteres altid skriftligt om afgørelsen.
Følgende er vigtigt i vurderingen af, om I kan godkendes:
- At der er en god relation mellem barnet og jer
- At I har forståelse for barnets og forældrenes situation
- At I kan se barnets udfordringer og kan agere i forhold til disse på en hensigtsmæssig måde
- At I kan samarbejde med offentlige instanser som Familierådgivningen, skole mv.
- At I har indsigt i egen familiehistorie og i evt. problematiske forhold i familien
- At I har villighed og evne til at arbejde med jer selv
Det bemærkes, at det ikke er muligt at klage over et afslag på ansøgningen om at blive godkendt som netværksplejefamilie. Som en del af godkendelsesforløbet, skal grundkursus for netværksplejefamilier gennemføres.