Pligten til at underrette tilsidesætter tavshedspligten. Det betyder, at I har pligt til at underrette kommunen, hvis I oplever forhold, som er omfattet af underretningspligten. Som plejefamilie er I offentlig ansat, og dermed omfattet af reglerne om skærpet tavshedspligt.
Barnets lov indeholder de bestemmelser, der handler om hvordan kommunerne kan og skal støtte op omkring udsatte børn og unge. Alle har pligt til at underrette kommunen, når man ”får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare”. Det fremgår af barnets lov § 135.
Som offentligt ansat har man skærpet underretningspligt. Det fremgår af barnets lov § 133, at man er forpligtet til at underrette kommunen, hvis man under udøvelsen af offentlig tjeneste eller offentligt hverv ”får kendskab til eller grund til at antage:
- At et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte
- At et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte på grund af de vordende forældres forhold,
- At et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte på grund af barnets eller den unges ulovlige skolefravær eller undladelse af at opfylde undervisningspligten, eller
- At et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb.”
Den skærpede underretningspligt gælder for alle offentlige ansatte og dermed også når man arbejder som plejefamilie, der har børn i støtteophold. Hvis man som plejefamilie får bekymrende oplysninger omkring barnets søskende, er man forpligtet til at underrette omkring disse.
Underretningsforpligtelsen gælder uanset, om Familierådgivningen i forvejen har en sag på barnet. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man skal underrette, så vil vi opfordre til at kontakte Familierådgivningens vagttelefon på telefon
76163508. Her kan man tale med en børne- og ungerådgiver og få sparring på forskellige problemstillinger omkring børn og unge. Herigennem kan man få svar på, om der er grundlag for en underretning og få guidning i hvordan man laver en underretning.
Hvordan underretter man?
Her kan man læse de forskellige muligheder for underretning, der er:
• Underretning om udsatte børn/unge (private)
• Underretning om udsatte børn/unge (professionelle)
• Underretning om udsatte børn/unge (anonymt)
• Underretning om ulovligt skolefravær 15 % (professionelle)
Som ansat ved Esbjerg kommune, skal man vælge den, der er beregnet til professionelle, hvis man underretter om forhold, man er blevet bekendt med i kraft af sin ansættelse.
Når man benytter denne adgang til underretninger, kommer underretningen automatisk korrekt ind til Familierådgivningen, hvor den behandles og vurderes inden for 24 timer.
Hvad skal der stå i underretningen?
Det skal beskrives så konkret som muligt, hvorfor man er bekymret for barnet eller den unge. Hvad har man f.eks. set, hørt eller oplevet sammen med barnet/den unge eller dennes søskende eller forældre, som gør, at man har en bekymring for barnet/den unge? Sørg for at skriv dato på for de konkrete episoder – det gør det lettere at følge op. Det skal tydeligt fremgå, hvis man selv har talt med barnet/den unge eller forældrene omkring bekymringen. På hjemmesiden kan man finde yderligere vejledning.
Hvad sker der efter en underretning?
Alle underretninger tages alvorligt - uanset om de kommer fra professionelle, privatpersoner eller fra anonyme.
Når man indsender en underretning, får man – med mindre man underretter anonymt - tilsendt en kvittering på underretningen inden for 6 hverdage efter modtagelse af underretningen i Familierådgivningen.
Inden for 24 timer efter modtagelse af en underretning, skal kommunen vurdere, om barnets/den unges sundhed eller udvikling er i fare og om der er behov for at iværksætte foranstaltninger akut. I Esbjerg Kommune foregår 24 timers vurderingen i Forvisitationen, hvor der dagligt sidder børne- og ungerådgivere klar til at vurdere på indgåede underretninger.
Man bliver ikke part i en sag, fordi man har underrettet. Det betyder, at man i udgangspunktet ikke kan få oplysninger om, hvordan Familierådgivningen agerer i forhold til underretningen.