Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Forslag til kommuneplanlægning og lokalplan for et boligområde i Sønderris mellem Tarphagevej og Sønderrisvej

På baggrund af et lokalt ønske fra bl.a. Sønderris Lokalråd om at etablere seniorvenlige boliger i området, besluttede Plan & Byudviklingsudvalget i juni 2023, at igangsætte planlægningen for et nyt boligområde mellem Tarphagevej og Sønderrisvej i Sønderris.

Området er aktuelt udlagt til offentlige formål i form af plejehjem i kommuneplanen, og derfor skal udarbejdes en kommuneplanændring, som ændrer områdets anvendelse til boligformål. Der har derfor indledningsvist været afholdt en foroffentlighedsfase om planerne i efteråret 2023.

Under høringsfasen indkom der i alt seks bemærkninger, som blev behandlet på Plan & Byudvalgsmødet den 9. november 2023. Det blev her besluttet at fortsætte planlægningen for seniorvenlige boliger i området.

Med planforslaget gives der mulighed for opførelse af tæt-lave boliger samt lave etageboliger op til 2 etager, samt etablering af et større grønt område til håndtering af overfladevand.

Plan & Byudviklingsudvalget skal tage stilling til, om det skal indstilles til Byrådet, at kommuneplanændring og lokalplan for et nyt boligområde i Sønderris mellem Tarphagevej og Sønderrisvej, sendes i 8 ugers offentlig høring.

 

Sagsfremstilling

Der er stor efterspørgsel på seniorvenlige boliger i Sønderris derfor har Teknik & Miljø udarbejdet kommuneplanændring nr. 2023.31 og lokalplan nr. 07.030.0006 for et nyt boligområde mellem Tarphagevej og Sønderrisvej, Sønderris. Planområdet udgør ca. 11,7 ha. og omfatter matrikel nr. 1sy, Sønderris, Guldager.

Området er i dag udlagt til offentlige formål i kommuneplanen, reserveret til plejehjem.

Området har en central placering i Sønderris, i gå-afstand til indkøbsmuligheder, offentlig transport og Guldagerhallen, og kan dermed understøtte Esbjerg Kommunes Seniorpolitik og visionen om et værdigt, indholdsrigt og selvstændigt seniorliv.

Lokalplanen har til formål at muliggøre etableringen af et attraktivt boligområde med særligt fokus på seniorer. Der skal sikres gode, rekreative grønne opholdsarealer og fællesfaciliteter, som styrker de sociale relationer mellem områdets beboere.

Med afsæt i Boligpolitik 2024-2034 sætter lokalplanen derfor fokus på at fremme fællesskaber og mangfoldighed i vores byområder samt visionen om højere kvalitet og bæredygtighed i arkitekturen.

Derfor stilles der også krav til hvilken type materialer, der anvendes til bebyggelsen. Målet er en kvalitetsbebyggelse, som rent æstetisk vil have en smuk fremtræden også over tid, som kan vedligeholdes løbende uden væsentlige udskiftninger, og som sigter mod et lavt CO2-aftryk. Derfor skal bebyggelsen overordnet set fremstå i solide materialer som træ og tegl, som har en lang levetid og CO2-lavt aftryk.

Lokalplanen fastsætter dog ikke nærmere krav til udformningen eller disponeringen af de enkelte storparceller, hvilket bestemmes i udbudsprocessen, så interessenter og budgivere i højere grad kan få indflydelse på boligformen og de grønne omgivelser.

Lokalplanen udlægger tre delområder, A, B og C.

Delområde A og B fastlægges til boligformål med mulighed for etablering af tæt-lave boliger og lave etageboliger op til 2 plan i delområde A og tæt-lave boliger i delområde B.

Delområde C er lavt beliggende og vandlidende, hvorfor dette område fastlægges til grønt område og regnvandshåndtering. I delområdet skal der etableres en regnvandssø med permanent vandspejl, så området fremstår som et naturareal med rekreative kvaliteter for boligerne.

For at muliggøre realiseringen af ovenstående, er det nødvendigt at ændre kommuneplanens anvendelse for arealet. Derfor er ændring nr. 2023.31 til kommuneplanen udarbejdet, som ændrer områdets anvendelse fra ”Offentligt område” til ”Lavt boligområde”.

Anvendelsen fastlægges til tæt-lave og åben-lave boliger med en maks. bygningshøjde på 8,5 m og bebyggelsesprocent på maks. 40 % for hver ejendom.

I kommuneplanen er den del af planområdet desuden udpeget med håndterbar oversvømmelsestrussel, og derfor er der udarbejdet en vandhåndteringsplan.

Den indledende miljøscreening af området har vist, at beplantningen langs Tarphagevej er udpeget som fredskov og afkaster en skovbyggelinje på 300 m. Ved lokalplanens vedtagelse søges denne ophævet inden for lokalplanomådet. 

Derudover findes der i delområde B et fredet fortidsminde, som afkaster en 100 m beskyttelseslinje der ikke må bebygges eller på anden måde tilstandsændres.

Planforslagene er screenet i henhold til ”Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)”.

Det vurderes på baggrund heraf, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering af planerne. 

Vision 2025

Lokalplanen understøtter Vision 2025 – Velfærd: Energi til det gode liv.

Klima

Planområdet disponeres under hensyntagen til arealets topografi og grundvandsforhold og planforslaget indeholder krav om etablering af LAR-løsninger til håndtering af fremtidens stigende nedbørsmængder.

Lovgrundlag, planer mv.

Planloven

Kompetencer

Plan & Byudviklingsudvalget > Økonomiudvalget > Byrådet

Høring

Kommuneplanændring og lokalplan skal i 8 ugers offentlig høring.

Indstilling

Direktøren for Teknik & Miljø indstiller, at det indstilles til Byrådet, at kommuneplanændring og lokalplan for

Beslutning Plan & Byudviklingsudvalget den 05-09-2024

Godkendt.

Beslutning Økonomiudvalget den 09-09-2024

Godkendt.