Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere ansat i Esbjerg Kommune, der i deres arbejde har kontakt med børn og unge under 18 år. Beredskabet kan desuden bruges som inspiration for andre institutioner, grupper og enkeltpersoner i såvel kommunalt som privat regi.
Beredskabet er udarbejdet for at øge bevidstheden om ansvar og pligter samt sikre en hurtig, ensartet og professionel håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og/eller overgreb.
På et område, som er meget komplekst både i praksis og i lovgivningen, og som kan vække usikkerhed, handletrang og stærke følelser, kan beredskabet hjælpe os med at huske mange detaljer – og give os overskud til altid at have fokus på barnet/den unge.
Formålet med beredskabet er:
- At afklare definitioner og begreber.
- At formidle viden om tegn og signaler på, at et barn/en ung kan være udsat for vold eller overgreb.
- At øge kendskabet til handlemuligheder og handlepligt i forbindelse med viden eller mistanke om vold eller overgreb.
- At tilstræbe en hurtig, ensartet og professionel håndtering af sager, der vedrører vold eller over- greb.
- At sikre, at alle ansatte i Esbjerg Kommune, der har kontakt med børn og unge, anvender beredskabet ved vold og overgreb.
- At skabe et grundlag for at udvikle arbejdet med forebyggelse af vold og overgreb mod børn og unge.
Beredskabet tager udgangspunkt i barnets lov samt i Esbjerg Kommunes Børn- og ungepolitik. Indholdet og handlevejledningerne er revideret i 2021, 2022 og 2024 af en arbejdsgruppe i Borger & Arbejdsmarked og Børn & Kultur med repræsentation fra Familierådgivningen, Børn og Pædagogik samt Skole.
Læs Beredskab og Handlevejledning ved vold og overgreb mod børn og unge.
Pia Niemann Damtoft
Konstitueret direktør for Borger & Arbejdsmarked
René G. Nielsen
Direktør for Børn & Kultur