Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Døre

Her kan du finde generelle råd om døre. Du kan læse om materialer, konstruktion og udformning, dørtyper samt energiforbedringer.

Her beskrives hvordan den oprindelige løsning har været, hvorfor man traditionelt har udført det på den måde og hvad man skal være opmærksom på, hvis man vælger en anden løsning.

En dør er med til at give huset karakter. Mandøs traditionelle døre kan kategoriseres i to konstruktionstyper: revledøre og fyldningsdøre. Tidstypiske variationer af de to dørtyper er beskrevet for hver bygningskategori i Del 1.

Dørenes opbygning

Revledøre

Revledøre er opbygget af planker samlet med fer og not, og med to vandrette revler til at holde brædderne. Revlerne kan enten være sømmet, dyvlet eller de kan være indgratede. En grat er er en samling, der gør det muligt at indfælde revlerne i plankerne uden søm. I nogle tilfælde er der tilføjet et skråbånd som afstivning. Revledøre er ofte hængslet direkte på murværket eller i karmen med et stabelhængsel. Alt efter om revledøren har funktion som hoved- eller stalddør er den mere eller mindre detaljeret. Hoveddørene er som regel tofløjede med slagliste og glug, de er dekorativt bemalet og ses hovedsageligt på de traditionelle længehuse.

Fyldningsdøre

Fyldningsdøre er opbygget af en rammekonstruktion hvorimellem der sidder en træplade, kaldet en fyldning. Dørene kan bedst dateres ud fra detaljeringen og profilerne, som kan være svære at se ud fra gamle fotos. Dog kan man få en fornemmelse ud fra udformningen og antallet af fyldninger. At vurdere ud fra fotos kan det tyde på, at Mandøs fyldningsdøre generelt har været tofløjede med tre fyldninger og at en del ældre døre er blevet udskiftet med denne type sidst i 1800-tallet.

Mandøs ældste fyldningsdøre har et meget enkelt udtryk, mens dørene fra 1800-tallet tilsyneladende har flere detaljer og større profiler i overgangen mellem fyldning og ramme. Fælles for de fleste af dørene er, at de enten fremstod med glug i øverste fyldning eller vinduesramme over karmen. En del af de nyeste fyldningsdøre fremstod med rude i øverste fyldning. De ældste døre er placeret på indersiden af murværket, hvor de nyere er placeret med karmen i døråbningen.

Ønskes en fyldningsdør udskiftet eller reetableret, kan det ved hjælp af gamle fotos undersøges, hvordan den oprindelige dør har set ud. Fotos kan også give en fornemmelse af, om døren har været ensfarvet eller dekoreret i flere farver.

Energiforbedring af gamle døre

Originale døre fra før 1960 kan holde i mange år, hvis de vedligeholdes med traditionelle metoder. Som de originale vinduer kan en udfordring være, at traditionelle revledøre eller dobbeltfløjede fyldningsdøre ikke lever op til de nutidige energikrav. Dørene bidrager med karakter og identitet til huset, så hvis man ønsker at bevare dørene, kan udfordringen løses ved en energioptimering. Der findes forskellige løsningsmodeller, hvor der her er to forslag:

Løsning 1: Tætningslister
En løsning kan være at tætne den originale dør med tætningslister imellem karm og dør. Dette vil være den billigste løsning.

Denne løsning er særligt god til fyldningsdøre, da kuldebroen ofte er ved falsen mellem dør og karm. Ved fyldningsdøre kan dette ofte være en tilstrækkelig løsning.

Løsningen vil muligvis nedbringe varmetabet knap så meget for en revledør, alt efter hvor tæt revledøren i forvejen er – hvor tæt sidder brædderne, er de samlet med fer og not eller holdes de kun sammen af revler og søm. Hvis der er stort varmetab imellem brædderne, kan det være nødvendigt med en anden løsning.

Løsning 2: Forsatsdør
En anden løsning kan være en forsatsdør. Denne løsning kan leve op til de nutidige energikrav ved at montere en ny dør på indersiden og bevare den gamle dør nænsomt.

Denne løsning er særligt god til døre, som åbner udad – hvilket revledøre oftest gør på Mandø. Den gamle dør kan i princippet stå åben, og den nye dør være lukket.

Løsningen kan også benyttes ved fyldningsdøre, revleporte eller revleluger som åbner udad.

Eksempel på forsatsdør placeret på bagsiden af døråbningen ved en revledør (Bispegade 6, Ribe). Revledøren er nænsomt bevaret, kan uden problem stå åben og bidrager med karakter og autenticitet til bygningen. Den nye dør åbner indad og er energirigtig i forhold til nutidige krav.
Eksempel på forsatsdør placeret på bagsiden af døråbningen ved en revledør (Bispegade 6, Ribe). Revledøren er nænsomt bevaret, kan uden problem stå åben og bidrager med karakter og autenticitet til bygningen. Den nye dør åbner indad og er energirigtig i forhold til nutidige krav.

Eksempel på en revleport på Mandø med indmuret stabelhængsel. Eksempel på en revledør på Mandø, hvor stabelhængsel indstukket i karmen.
Eksempel på en revleport på
Mandø med indmuret stabelhængsel
Eksempel på en revledør på
Mandø, hvor stabelhængsel er
indstukket i karmen. Stabelhængsler er en almindelig
standardvare i byggemarkederne.