Hvis du vil læse historiske beskrivelser af byggeskikkens udvikling på Mandø, kan du klikke på Del 1 - Et historisk overblik herunder. Hvis du søger inspiration til istandsættelse eller konkrete råd om valg af byggematerialer, skal du vælge Del 2 - Inden du går i gang med istandsættelse.
Mandøvejledningen
Mandøvejledningen er primært lavet til husejere på Mandø. Formålet med vejledningen til istandsættelse af Mandøs huse er, at husejere – uanset hustype – let kan få overblik og indsigt i, hvad de selv kan gøre, for at bevare det karakteristiske ved lige netop deres hus.
Del 1 - Et historisk overblik
Her kan du via historiske fotos og beskrivelser få indblik i Mandøs bygningskategorier og udviklingshistorie. Læs bl.a. om hvorfor husene ser ud, som de gør og hvad der er unikt for bygningskulturen på Mandø.
Del 2 - Inden du går i gang med istandsættelse
Her kan du få gode råd inden du påbegynder en istandsættelse. Du kan se eksempler på, hvordan man kan gøre en stor forskel med små ændringer og finde råd om bygningselementer og materialer.
Få styr på bygningsbegreberne
I begge dele af vejledningen benyttes fagsprog. Har du ikke helt styr på de mange fagudtryk, kan du på denne side slå bygningsbegreberne op.
Vadehavets perle
Mandø er en unik perle med en helt særlig bygningskultur, som bør påskønnes og bevares. Øen rummer mange hundrede års historie og er et enestående kulturmiljø med sin egen unikke udviklingshistorie. Kulturmiljøet består af de landskabelige forhold med særegen natur, vadeområder, klitter og diger, men bygningsarven er en lige så vigtig del af det samlede kulturmiljø – og vidnesbyrd om Mandøs historie.
Bygningskulturen er lag af fortællinger om et sted og er derfor med til at danne identitet for et lokalområde. Det er derfor vigtigt at bevare bygningskulturen, da den er med til at gøre os bevidste om vores fælles historie og med til at fremhæve det enkelte steds unikke kvaliteter.
Følgende dokument er en vejledning udarbejdet som en del af projektet ”Borgerdrevet Byfornyelse”, som er et samarbejde mellem Trafik- Bygge & Boligstyrelsen, Esbjerg Kommune og en projektgruppe bestående af repræsentanter fra Mandø Fællesråd, Mandøforeningen, Mandø Museum samt andre borgere med interesse for Mandøs kulturarv.
Vejledningen er primært målrettet Mandøs husejere. Den indeholder både historiske beskrivelser af byggeskikkens udvikling på Mandø og samtidige eksempler på, hvordan man kommer godt i gang med en istandsættelse.
Formålet med denne vejledning til istandsættelse af Mandøs huse er, at husejere – uanset hustype – let kan få overblik og indsigt i, hvad de selv kan gøre, for at bevare det karakteristiske ved lige netop deres hus.
Vejledningen beskriver den overordnede udvikling på Mandø samt gode råd til istandsættelse. Dog er historiske fotos ofte den bedste kilde til at finde ud af, hvordan det enkelte hus oprindeligt fremstod, og hvordan det har udviklet sig igennem tiden. Derfor anbefales det, at vejledningen benyttes i sammenhæng med historiske fotos af det relevante hus.
Vejledningen er udarbejdet på baggrund af bygningshistoriske undersøgelser, der både omfatter arkivalske studier og bygningsregistrering og -analyse. De historiske undersøgelse er bl.a. lavet på baggrund af et samarbejde med historisk konsulent Charlotte Lindhardt, Mandø Museum, restaureringsfaglig rådgivning samt mandøboernes egen viden og anekdoter.
Vejledningens kilder er til dels skriftlige, men de primære kilder har været historiske fotos, som bærer en stor mængde af information. De anvendte fotos tilhører Mandø Museum, Det Kongelige Bibliotek/Danmark set Fra Luften, Esbjerg Kommune. En stor del af de historiske
fotos er tidligere registreringer udført af arkitekt Steffen Søndergaard. Herudover indeholder vejledningen private fotos samt fotoregistreringer fra Esbjerg Kommune.
De øvrige kilder omfatter bl.a. Mandø: huse og deres beboere af Jeff Nielsen, Mandø Vejledning i vedligeholdelse af Erik Einar Holms tegnestue, Temahæfter om Landsbymiljøer i Vadehavsregionen af Nationalpark Vadehavet samt Kulturarvsatlas for Vadehavet af Slots- og Kulturstyrelsen. I vejledningen til istandsættelse er der taget udgangspunkt i anvisninger fra Center for Bygningsbevaring, Slots- og Kulturstyrelsen samt Bolius.
Naturprojekt på Mandø
Mandø er en vigtig lokalitet for både trækfugle og som yngleområde for engfugle. Den Danske Naturfond, Mandø Fællesråd, private lodsejere på Mandø, Nationalpark Vadehavet, Naturstyrelsen og Esbjerg Kommune samarbejder derfor om et naturprojekt.
Dark Sky Mandø
I et samarbejde med Mandø Fællesråd, en lang række uddannelsesinstitutioner og frivillige foreninger, er Esbjerg Kommune ved at udvikle Mandø til en Dark Sky Park, som både mennesker og natur kan nyde godt af.
Områdefornyelse på Mandø
Projektet er i opstartsfasen. Inden længe begynder vi at opdatere siden med nyheder og informationer om områdefornyelsen, så du kan følge med i processen.