Hvad er bevaringsværdi?
Læs om, hvad der udgør bevaringsværdi og hvordan du kan reetablere noget af husenes oprindelige karakter gennem udformning og materialevalg. Se også den trinvise guide, som kan hjælpe dig til en god opstart på din istandsættelse.
Hvad er bevaringsværdi?
Kort sagt er bevaringsværdier en vurdering af, hvad der er værd at bevare for fremtiden – både arkitektonisk, kulturhistorisk og miljømæssigt:
- Arkitektonisk værdi, kan være husets facaderytme (placering af døre og vinduer), materialer, bygningsdetaljer, kvalitet af håndværk, proportioner m.v.
- Kulturhistorisk værdi, kan være om bygningen har egnskarakteristiske træk, om der er tale om en særlig bygningstype, om man kan se bygningens historiske udvikling, om der er bevaret originalt materiale m.v.
- Miljømæssig værdi, kan være at man zoomer ud og kigger på omgivelserne, hvad bygningen har af betydning fysisk i landskabet eller byen, om bygningen er en del af en større helhed m.v.
Typer af bevaringsværdier
Bærende bevaringsværdier
Bærende bevaringsværdier er en opsummering af de arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdier. De enkelte bygningers bærende bevaringsværdier er vigtige at bevare for at værne om unikke kulturmiljøer som Mandø.
Mistede bevaringsværdier
Mistede bevaringsværdier benyttes her i vejledningen som begreb for det, som ikke længere er som oprindeligt. Dette kan være hvis det originale tag, vinduer eller døre er blevet udskiftet.
Reetablering
Man kan aldrig få de originale elementer tilbage, men man kan nærme sig husets oprindelige karakter ved en istandsættelse. Dette kan man gøre ved at vælge elementer tilsvarende de oprindelige i udformning, materiale, kvalitet og håndværksmæssig metode. En lille ændring kan gøre en stor forskel.
- Historiske fotos rummer en stor mængde viden om, hvordan husene oprindeligt har set ud.
- Ved at bevare eller genetablere bygningens oprindelige udtryk, er man med til at forstærke den lokale identitet.
- Traditionelle byggematerialer, konstruktioner og håndværksmetoder er forfinet igennem århundrede og udviklet til at være langtidsholdbare og af høj kvalitet.
- Genbrug af de eksisterende originale materialer kan være en god langsigtet løsning – både for økonomi, bæredygtighed og kulturmiljø. Genbrug har til alle tider været en del af kulturen på Mandø.
- En udskiftning, tilbygning eller ny bygning kan udføres så de lever op til nutidige krav og behov, men samtidig respekterer og harmonerer med det historiske kulturmiljø. Dette kan f.eks. gøres ved at benytte traditionelle materialer og finde inspiration i den lokale byggeskik.
- Det kan være en god idé at tænke i langsigtede løsninger, for at få ens hus til at leve så længe som muligt. Det kan være en økonomisk gevinst på den lange bane frem for en billig løsning her og nu.
- Det kan være en god hjælp at lægge en handlingsplan, hvor man prioriterer de forskellige istandsættelsespunkter – både økonomisk og tidsmæssigt.
- Måske trænger vinduerne til en reparation snarest, hvor taget måske sagtens kan holde 10-15 år endnu. Det kan give både overblik, tid og luft til at træffe velovervejede beslutninger.
- De små ændringer kan gøre en stor forskel. Man behøver ikke nødvendigvis at tænke i store gennemgribende renoveringer, men man kan i stedet tage et skridt ad gangen i sit eget tempo.
En god opstart
For at få en god start på en istandsættelse, kan man overordnet følge tre trin. Formålet med de tre trin er at danne et overblik over, hvordan ens hus har set ud og hvad der er sket af ændringer i løbet af tiden. Ud fra historiske fotos kan man vurdere hvad der er bevaret, hvad der ikke længere er som oprindeligt og hvad man for fremtiden kan gøre for at sikre eller forstærke bevaringsværdierne.
1. Historiske fotos - Hvordan har bygningen set ud?
Ved at gå på opdagelse i Mandøs fotoarkiv, kan man undersøge hvad der er (eller var) unikt for det enkelte hus.
2. Hvad er værd at bevare for fremtiden? Hvad kan reetableres?
Notér bevaringsværdier ved at sammenligne historiske fotos med bygningens fremtræden i dag. Hvad er bevaret? Hvad er lavet om? Hvad kan reetableres? Her kan du benytte stikordslisten og skemaet til udpegning af bevaringsværdier.
3. Hvad kan laves af ændringer i fremtiden?
Efter at have noteret bevaringsværdierne, kan man lave en plan for hvad der skal laves for fremtiden. Alt efter økonomi og behov kan man lave en kortere eller længere plan (2, 5, 10, 15 år…). Husk på, at de små ændringer gør den store forskel. Det er bedre
at tage det lidt ad gangen, end at planlægge mere en man kan overkomme.
Se eksempler på beskrivelse af bevaringsværdier
Med historiske fotos, visualiseringer og beskrivelse af bevaringsværdier, vises eksempler på mulige renoveringer af konkrete ejendomme i Mandø By.