Standsningsret
Et medlem af et udvalg kan standse udførelsen af en beslutning, der er truffet af udvalget ved på mødet at få ført til protokols, at medlemmet ønsker sagen indbragt for byrådet. Det gælder dog ikke afgørelser, der ved lovgivningen, er henlagt til udvalget. (Styrelsesloven § 23).
Sagen, hvori beslutningen er standset, skal uden unødig forsinkelse forelægges byrådet evt. via økonomiudvalget.
Økonomiudvalget kan dog ikke standse eller kræve, at udvalget på ny tager sagen op. Det kan imidlertid være i det stående udvalgs egen interesse at få mulighed for at vurdere sagen på ny på grundlag af økonomiudvalgets bemærkninger. Udvalget kan, hvis Økonomiudvalget anmoder herom, enten afgive en udtalelse eller en indstilling eller blot henholde sig til den trufne beslutning, d.v.s. afvise at tage sagen op.
Byrådet har også mulighed for at sende sagen tilbage til udvalget, hvis byrådet finder, at sagen ikke er tilstrækkelig oplyst. Men sagen kan ikke afgøres af udvalget, der enten kan ophæve sin beslutning i sagen eller afgive indstilling til byrådet om sagens afgørelse. En afgørelse i sagen kan, når standsningsretten er gjort gældende, kun træffes af byrådet.
Afvigende mening
Et medlem, der har stemt imod en beslutning på enten et udvalgsmøde eller et byrådsmøde, har ret til at få sin afvigende mening noteret i beslutningsprotokollen. Hvis afgørelsen skal fremsendes til byrådet, andre udvalg eller myndigheder, kan medlemmet, som har fået sin afvigende mening noteret i protokollen, forlange at den afvigende mening medsendes. Det pågældende medlem kan ved sagens fremsendelse ledsage denne med en begrundelse for sit standpunkt.
Se Afvigende mening