Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Greb 4: Oplevet støj

Opfattelsen af støj er individuel og afhænger af mange faktorer. Borgere kan opleve støj i områder, som ifølge støjkortlægningen ikke er støjbelastede. Læs om, hvordan vi derfor bl.a. vil benytte beplantning til at bekæmpe oplevede støjgener i ikke-støjbelastede områder.

Læs om, hvordan vi vil bekæmpe oplevede støjgener i ikke-støjbelastede områder med beplantning og  anden visuel afskærmning.

Oplevet støj

Mange forhold har betydning for, hvor generende trafikstøj opfattes, og det vil typisk variere fra person til person. Nogle mennesker oplever betydelige støjgener i områder uden støjbelastning, hvilket kan være frustrerende. Undersøgelser viser, at forholdet mellem støjgener og lydniveau ikke er entydigt, og at borgere kan opfatte trafikstøj som generende, også i områder der ifølge Esbjerg Kommunes støjkortlægning ikke er støjbelastede. Dette opleves typisk på steder, hvor der er tydeligt udsyn til en trafikeret vej. Det er ofte fra disse områder vi modtager borgerhenvendelser om støjgener. De oplevede støjgener betegnes som oplevet støj.

Oplevet støj kan bekæmpes ved at etablere beplantning eller byinventar, der ”skjuler” trafikken og udsigten
til vejen. Disse tiltag reducerer ikke støjniveauet, men oplevelsen af støj reduceres.

Beplantning kan mindske oplevelsen af støjgener

Esbjerg Kommune har ikke til hensigt at implementere støjreducerende foranstaltninger i områder, der faktisk ikke er støjbelastede, da det ikke er samfundsøkonomisk rentabelt. Det betyder ikke, at kommunen ikke vil beskæftige sig med støjgener i disse områder overhovedet. I stedet vil kommunen anvende bl.a. beplantning til at mindske borgeres oplevelse af støjgenerne. Det skal understreges, at beplantning og grønne bælter har ikke en faktisk støjreducerende virkning, og deres anvendelse har ikke reelt til formål at være støjreducerende. Dog kan grønne miljøer bidrage til at mindske nogle borgeres oplevede støjgener og bidrage til at forbedre til lydmiljøet omkring boligen. Esbjerg Kommune vil løbende anvende beplantning til at reducere borgeres oplevede støjgener og vil i forbindelse med den offentlige høring og øvrige borgerhenvendelser være opmærksomme på disse gener.