Facilitator tegner et isbjerg på tavlen ud fra nedenstående illustration eller viser tegningerne på skærmen.
Ud fra tegningerne forklarer facilitator følgende;
Toppen af isbjerget, som er det synlige, symboliserer vores selvtillid.
Bunden af isbjerget symboliserer vores selvværd.
Selvtillid er det man gør, og det som kan ses udefra af andre. Selvtillid bygger på tillid til egne evner, ens egenskaber og præstationer.
Det kan fx at være, at man er god til at spille fodbold, god til at bage osv.
Selvværd omhandler oplevelsen af at føle sig værdifuld som man er – uanset hvordan man ser ud og uanset hvad man kan eller ikke kan.
Selvværd er summen af alle de tanker man har om sig selv og ens tro på eget værd. Dette kommer til udtryk i følelsen af, at vi er gode nok, uanset om vi fx kan bage eller sparke til en bold.
Lav selvtillid og lavt selvværd
Man føler sig ikke værdifuld som menneske (selvværd) og samtidig føler man heller ikke, at man kan præstere noget i verden (selvtillid).
Lav selvtillid og højt selvværd
Man har det grundlæggende godt med sig selv (selvværd), men man har svært ved at komme ud over sin komfortzone (selvtillid). Her overskygger det stærke selvværd måske endda den lave selvtillid.
Høj selvtillid og lavt selvværd
Man kan en masse ting udadtil (selvtillid), men man har det dårligt med sig selv indeni (selvværd). Det at være dygtig er tilstrækkeligt for personen, da personen vil være den bedste. Når man udelukkende baserer sin selvopfattelse på sine resultater, kan man risikere at få vanskeligheder den dag, man ikke længere kan leve op til forventningerne.
Man er ofte god socialt, ser godt ud, er god i skolen (selvtillid) – men indvendig er der en følelse af kaos, der kun dulmes med stjernepræstationer. Man føler sig kun noget værd gennem sine præstationer.
Facilitator kan åbne op for en dialog ved at spørge:
Hvad er sundt selvværd og sund selvtillid?