Nærbanen skal være rygraden i indsatsen for bæredygtige transportformer og bæredygtig mobilitet. Med en ny nærstation i Jerne stiger passagerantallet, og dermed øges behovet for nærbanedrift, hvor Novrup er kandidat til at blive den næste nærbanestation.
Fortættede bykerner og byudvikling tæt på jernbanestationer skal hjælpe de bæredygtige transportformer på vej. Fortætning er således den overordnede tilgang til mobilitet i Esbjerg Kommune.
Bilen er uundværlig som transportmiddel i store dele af kommunen, men i byerne og især i Esbjergs indre by kan der med fordel arbejdes med mere bæredygtige transport- former så som cykel, gang og kollektiv transport, suppleret op med nye transportløsninger som selvkørende busser.
Borgernes transportadfærd kan forsøges påvirket med en række fysiske anlæg, men det daglige valg ligger hos den enkelte borger. Som visionskommune for ’Bevæg dig for livet’ ønsker Esbjerg Kommune at få borgeren til at overveje andre muligheder end bilen.
Esbjerg Kommune understøtter borgerens valg af bæredygtige transportformer ved hjælp af fysiske anlæg. Det kan eksempelvis ske med cykelstier, broer og passager mellem byens tilbud, prioriteringen af busser i gaderne i indre by eller særskilte tracéer til førerløse busser. Det er vigtigt, at Esbjergs gæster altid kan parkere og kan bevæge sig let rundt i byen i bil.
Det primære middel til at frigøre indre by for biler er parkering; herunder effektive parkeringssystemer, der hurtigt kan hjælpe den parkeringssøgende trafik på plads. I de mest centrale dele af Esbjerg skal fremtidige boligbyggerier bygges med kælderparkering.