Planstrategien kan ses som et aftaledokument mellem byråd og borgere om den langsigtede udvikling af kommunen. Planstrategien er samtidig et lovbestemt dokument som kommunen skal vedtage i løbet af den første halvdel af byrådsperioden.
Kommuneplanstrategien indgår i den danske planlægning som det sted, hvor kommunen tænker strategisk og langsigtet indenfor de rammer som er udstukket i landsplanlægningen. Planstrategien bliver fulgt op af kommuneplanen, der lægger rammerne for lokalplanerne. Lokalplanerne er det mest konkrete plandokument.
Esbjerg Kommunes Vision 2025 er retningsgivende for Planstrategi 2022-34 og for alle øvrige strategier og planer i Esbjerg Kommune. Da efterfølgende kommuneplanlægning skal følge planstrategiens målsætninger, har det været væsentligt for Byrådet, at sikre et godt samspil mellem Vision 2025 og Planstrategi 2022-34.
Kommuneplanlægning i Esbjerg Kommune er tæt koblet til sektorplanlægningen i fagforvaltningerne og hos eksterne samarbejdspartnere. Planstrategien skal binde disse mange interesser sammen og lægge spor ud for det fremtidige samarbejde. For at sikre et relevant og vedkommende resultat, har der i udarbejdelsen af planstrategien været en tæt dialog med dette netværk. Byrådet har på baggrund af denne dialog besluttet at revidere kommuneplanen i sin helhed.
Byrådet besluttede i 2018 at indarbejde FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i Esbjerg Kommunes politikker og strategier. Planstrategien er, som Vision 2025, et over- ordnet papir for Esbjerg Kommunes udvikling, hvorfor Byrådet har prioriteret koblingen mellem planstrategien og verdensmålene meget højt. Planstrategien favner bredt og når undervejs omkring 10 af de 17 verdensmål. Det handler her både om helt overordnede veje at gå, men også om mere handlingsorienterede udspil. Det væsentlige for Byrådet er, at vi på denne måde tydeligt kan vise, hvor og på hvilken måde Esbjerg Kommune kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling på globalt plan.
Planstrategien er organiseret i seks temaer, hvoraf det ene om Storbyregion Esbjerg er bragt på plads med Fanø og Varde Kommuner og er med her til orientering. De øvrige fem temaer lægger vi ud til åben debat. Det drejer sig om temaerne: ’Byer og borgere’, ’Bosætning’, ’Erhvervsområder til fremtidens behov’, ’Grøn by og grøn omstilling’ samt ’Det åbne land’.
Alle temaerne er delt op i et antal kapitler, der belyser og understøtter det enkelte tema. Både temaer og kapitler præsenteres med et billede, der også fungerer som indgang. Det vil sige, at man trykker på billederne for at komme til teksterne. Teksterne er opdelt i to niveauer. En kort del indeholdende kapitlets målsætninger og en række handlingsanvisninger, deraf navnet Mål & Handlinger. Fra den korte tekst er det muligt at klikke sig videre til Baggrundsrapporten, der redegør nærmere for de opstillede mål. Baggrundsrapporten redegør herudover for ændringer i planperioden.