I den kommende udvikling af erhvervet har Esbjerg Kommune mulighed for at indtage en førerposition inden for grøn energiproduktion og -forbrug. Det kræver bl.a., at der er egnede arealer til rådighed for de virksomheder, som beskæftiger sig med cirkulær økonomi, grønne energiprodukter og energiteknologier.
Esbjerg Havn er Danmarks arealmæssigt største havn og den bliver stadig større. Specialiseringen på vindmøller og vindmølledele kræver meget plads. Sandsynligheden for at der eksempelvis etableres en egentlig produktion af havvindmøller i Esbjerg stiger jo større vindmølledelene til disse møller bliver.
Der planlægges for en yderligere udvidelse af Østhavnen samt udvidelse med en havneø. Havneøen skal forbindes til Østhavnen med en bro.
For at optimere baglandsinfrastrukturen er der planlagt jernbane øst om byen med en godsomladestation på havnen. Der planlægges herudover for et nyt transportcenter ved det trafikale knudepunkt Korskroen.
Den fremtidige erhvervsudvikling skal følge motorvejen østpå med særlige fokusområder for tungere erhverv, risikoerhverv og særligt arealkrævende erhverv som f.eks. datacentre.
Store fritliggende arealer med den rigtige placering i forhold til den overordnede infrastruktur er nødvendige for at muliggøre udbygning af den IT-klynge, som er forud- sætningen for, at Esbjerg skal udvikle sig til Nordeuropas kommende digitale knudepunkt.
I Bramming skal den strategiske udviklingsplan sikre erhvervenes behov for udvikling. I de mindre byer etableres erhvervsarealer efter behov, mens erhvervsarealerne i Ribe vurderes at dække behovet i planperioden.