Esbjerg Kommune ønsker at tiltrække kvalitetsbevidste gæster, der kommer for at opleve Vadehavet og verdensarven. Verdensarvs- og vadehavsturismen er og skal være lokalt forankret og bæredygtig. Det vil sige, at de turist- orienterede indsatser skal fastholde og styrke de gode og autentiske oplevelser ved og omkring Verdensarven. Tilgængeligheden til og formidlingen af områdets natur- og landskabsværdier skal derfor ske på naturens betingelser. For at kunne arbejde strategisk med tilgængelighed og formidling er der behov for en status over nuværende rekreative faciliteter i det åbne land.
Cykelturisten, der kører på Vestkystruten op langs Vadehavet, får den tid, der skal til for at opleve Vadehavets langsomme rytme. Oplevelsen kan understøttes og fremmes af gode og sammenhængende stiforløb med tydelig skiltning, markering af og information om attraktive steder og servicefaciliteter. Undervejs kan Esbjerg Kommune friste med større eller mindre oplevelsessløjfer.
Vadehavsturisterne skal gerne overnatte i området, hvor spændende byrum og unikke landsbymiljøer skal være en del af gæstens oplevelse.
Udviklingsplanen ’Smart Island – Slow living’ skal understøtte Mandøs helt særlige turistpotentiale. Det er målet at dreje udviklingen i retning af Mandø som et eksklusivt og fredeligt refugium, der har fokus på natur og fugle.
Destinationerne Esbjerg, Ribe og Vadehavet videreudvikles med en ambition om at etablere mindst fem attraktioner eller oplevelser af internationalt format i området.