Esbjerg skal samlet set give en fornemmelse af storby, hvor der er byliv i gode og vedkommende opholdsrum. Det kan bl.a. opnås gennem flere kvarterspladser og en struktur, der binder disse opholdsrum sammen. Kommende byggeprojekter skal udvikles med pladser og grønne rum af høj kvalitet. Pladserne er byens mødesteder, de er vigtige for fællesskabet og for storbymiljøet.
I den fremtidige udvikling er det vigtigt, at byens dynamik og evige udvikling bliver fastholdt. En ny arkitekturstrategi for Esbjerg skal sikre den høje arkitektoniske værdi i morgendagens bebyggelse, og at denne på bedst mulig vis vidner om den aktuelle vækstperiode.
I en gridby som Esbjerg med vinkelrette gader, hvor man ikke naturligt bliver ledt til centrum, er det nødvendigt med høje pejlemærker som f.eks. den nye hotelbygning i Skolegade. Placeringen af de høje huse skal ske som følge af en samlet planlægning for hele byen samt en konkret planlægning for hvert enkelt projekt.
En fortætning af de massive og ensartede karrébebyggelse, hvor bygningshøjden varieres fra tre til fem etager, giver dynamik, bymiljø, sol og større muligheder for pladsdannelser.
Klimaændringerne giver mere regn. Ved planlægning af byen er det vigtigt at bygningsmassen efterlader plads og grønne rum til håndtering af disse øgede regnmængder.
I Esbjergs indre by optages store arealer til parkering. For at frigøre disse arealer skal nybyggerier af boliger i indre bys mest centrale karréer etableres med kælderparkering. Dette vil også bidrage til boligernes attraktivitet.
Overordnet set skal der i alle kommunens byer, her også i de mindre bysamfund, sikres tidssvarende boliger i den historiske del af byen ved byfornyelse frem for udlæg af nye parcelhusområder.
Etableringen af nye boliger på jernstøberigrunden i Ribe sker lige ved siden af og med stor respekt for middelalderbykernens bebyggelse. Jernstøberiet vil med nye og moderne boliger i gangafstand til de ældste dele af Ribe by udbygge Ribes attraktivitet som bosætningsby og tilføre byen nyt liv.