Esbjerg Kommune skal opfylde et lovkrav om at vurdere levedygtigheden i hver enkelt af det åbne lands lokalsamfund. Vurderingen vil omfatte lokalsamfundets tilstand, udfordringer og muligheder. Hensigten med vurderingen er at foretage en kategorisering af lokalsamfundene for derigennem at kunne arbejde strategisk med udvikling af dem hver for sig og sammen.
Vurderingen og klassificeringen taler direkte ind i det bymønster, som har stået stort set urørt siden kommunesammenlægningen i 2007. Den hierarkiske inddeling af bymønstret i fem trin forventes fastholdt, men vurderingen og kategoriseringen vil flytte rundt på placeringen af et antal lokalsamfund i dette bymønster.
strategiske planlægning for levedygtige lokalsamfund vil ske i tæt dialog med lokalrådene. Der ønskes sikret en bredt forankret planlægning med en fælles retning og det forventes, at etableringen af et samlet vurderingsgrundlag kan medvirke til at sikre en differentieret og målrettet udvikling af de enkelte lokalsamfund, der også styrker det lokale og frivillige engagement. Som et led i arbejdet vil boligbehovet i hvert enkelt lokalsamfund blive vurderet og der vil ske en tilpasning af udbuddet til den aktuelle efterspørgsel. Behovet og mulighederne for etablering af leje- og/eller andelsboliger skal i den forbindelse også afklares.
Ved at skabe et overblik over om de kommunalt ejede lokaler og offentlige bygninger bliver brugt effektivt og af så mange som muligt, ønsker Esbjerg Kommune at fremtidssikre de nære lokale faciliteter og tilbud. Overblikket skal synliggøre om bygningsmassen egner sig til det den bliver brugt til, om den ligger det rigtige sted og i øvrigt indeholder en fleksibilitet, der gør det muligt hurtigt og med få ressourcer at ændre anvendelsen af bygningsmassen til andre formål, hvis der over tid skulle blive behov for dette.
Som visionskommune for ’Bevæg dig for livet’ tilgår Esbjerg Kommune forenings- og fritidslivet som rygraden i borgernes engagement lokalt og i lokalsamfundenes sammenhængskraft og identitet. Esbjerg Kommune ønsker derfor at understøtte de fordele som lokalsamfundene og disses forenings- og fritidsliv kan få ved at sammentænke og dele fælles faciliteter, mødesteder, aktiviteter, begivenheder, offentlig og privat service, deleøkonomiske løsninger mv.
Esbjerg Kommune ønsker, i dialog med lokalråd og lodsejere, at få registreret de rekreative faciliteter, der findes og værdsættes lokalt ligesom den lokale tilgængelighed til landskab og natur ønskes fastholdt og om muligt udviklet. Rekreative faciliteter udgør mødesteder for lokalsamfundets borgere og kan bidrage til Esbjerg Kommunes overordnede indsats på idræts- og sundhedsområdet. Det samme gælder for sammenhængende markveje og stier, der, hvis de kobles til hovedstinettet, kan blive et tilbud, der både henvender sig til lokalsamfundets borgere og den forbipasserende cykelturist. Samlet set kan de rekreative faciliteter og den omkringliggende natur ses som elementer, der styrker lokalsamfundets attraktionsværdi og indgår som bosætningsmotiv for tilflytning. I det store perspektiv bidrager de gode udendørs faciliteter positivt til branding af Esbjerg Kommune.