Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Resultater - Livskvalitet og sundhed

Få overblik over resultater og alt det, vi er i gang med lige nu. 

2024

Permanent pårørendevejledning

Byrådet besluttede at gøre Pårørendevejlederstillingen permanent med budget 2024. Dermed fortsætter vores pårørendevejleder med at hjælpe og støtte pårørende i hele kommunen med alle slags problemstillinger. Pårørendevejledning er et meget benyttet tilbud, som de seneste tre år har hjulpet omkring 600 pårørende på vej i et liv der er forandret.

Fritidsjob gør en forskel

Fritidsjobindsatsen i Esbjerg Kommune har de sidste 4 år sikret 500 fritidsjob til unge i hele kommunen – og indsatsen er netop (budget 2024) blevet fastforankret i kommunen. Fritidsjob er nemlig med til at sikre fremtidens arbejdskraft. I Esbjerg Kommune har vores Fritidsjobindsats haft stor succes både med at holde fritidsjobmesser i Ribe og Esbjerg. Ligesom projektet med at finde unge fritidsjobbere til vores plejehjem har skabt en positiv forskel – og flere unge, der har valgt SOSU-uddannelserne.

Fremtidens ungeindsats - Relationel velfærd

Vejen fra uddannelseshjælp til uddannelse eller job kan for nogen være kort, mens andre unge med komplekse problematikker oplever overgangen som lang, svær og uoverskuelig at løse alene.

I Esbjerg Kommune tror vi på, at større frihed og medbestemmelse vil hjælpe unge på uddannelseshjælp nærmere deres mål. Når unge i Esbjerg i fremtiden skal have hjælp til at komme videre med uddannelse eller i beskæftigelse, vil de blive mødt af en helt ny og anderledes indsats, end de plejer. Fremover skal de unge nemlig selv være med til at bane vejen for, hvordan UddannelsesHuset kan hjælpe dem bedst muligt.

I 2024 var der mere end 765 unge i Esbjerg Kommune uden for uddannelse og beskæftigelse, som modtager uddannelseshjælp. Det er denne gruppe, som UddannelsesHuset og Vindmøllens Energi til Hinanden hjælper videre i uddannelse og job.

Fremtidens ungeindsats er et meget ambitiøst og nytænkende partnerskab, som Esbjerg Kommune har indgået i november 2023 med Lauritzen Fonden og SUS, Socialt Udviklingscenter, og Center for Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser (CUBB) på Aalborg Universitet. De næste fire år skal UddannelsesHuset medarbejdere være med til at udvikle og afprøve, hvordan de kan arbejde med job- og uddannelsesindsatsen til unge på helt nye måder.

Processen tager afsæt i de mange gode erfaringer, vi har fået i Vindmøllens projekt: Energi til hinanden som fik Kronprinsparrets Sociale Stjernedrys pris i 2023.

Socialkompas

Esbjerg Kommune er blandt de ti første kommuner i Danmark, som har fået Socialkompas. Socialkompas er en digital platform, hvor alle frivillige, sociale og åbne kommunale tilbud er samlet på ét sted.

På Socialkompas for Esbjerg Kommune finder du lokalt 200 gratis, frivillige, sociale aktiviteter, fællesskaber og åbne kommunale tilbud.
Hertil kommer en lang række landsdækkende tilbud som fx telefontjenester. På Socialkompas kan du og dine pårørende kan søge hjælp til jeres aktuelle livssituation. 

Esbjergs unge sætter aftryk – bedre overgange fra skole til ungdomsuddannelser

Esbjerg Kommune deltager i Maryfondens projekt AFTRYK, der sætter fokus på at skabe stærke fællesskaber og bedre overgange for unge mellem skole og ungdomsuddannelser. 26 lokale unge har gennem workshops i efteråret 2024 udviklet konkrete anbefalinger, som 11esbjergensiske repræsentanter præsenterede ved et event i København med deltagelse af H.M. Dronningen og aktører fra ungeområdet.

Projektet bygger på unges egne idéer og erfaringer og arbejder for inkluderende fællesskaber, hvor alle kan være med. Initiativet er støttet af Medvind i Østerbyen, Lift Esbjerg og Trivselsprogrammet i Esbjerg Kommune, med deltagelse fra flere lokale uddannelsesinstitutioner.

Ungebudgetter – En ny vej til uddannelse og beskæftigelse

Unge i Esbjerg Kommune kan nu forme deres beskæftigelsesindsats gennem Ungebudgetter, hvor de i dialog med en sagsbehandler får skræddersyede løsninger til uddannelse og job. Ungebudgetter giver unge på uddannelseshjælp mulighed for at få op til 25.000 kr. i borgerbudgetter til at realisere deres ønsker og drømme om uddannelse eller beskæftigelse. Midlerne kan f.eks. bruges på kørekort, studiebøger eller computer til studiestart, med støtte fra en sagsbehandler.

Projektet, som blev pilottestet i Aarhus Kommune, viser lovende resultater og bliver nu forankret i fire kommuner, herunder Esbjerg. Evalueringen fokuserer på indsatsens effekt gennem interviews og analyser og måler både sociale og økonomiske resultater.

Fælles om ungelivet

Esbjerg Kommune er udvalgt som én ud af 15 danske kommuner, der frem til 2027 skal videreudvikle det ambitiøse program Fælles om ungelivet. Dermed skal kommunen være med til at løfte en stærk vision om, at danske unge skal have et godt ungeliv, hvor rusmidler ikke spiller en markant rolle. Et liv, hvor tydelige og nærværende voksne skaber rammerne for og viser vejen til positive sociale fællesskaber og inspirerende ungemiljøer. Et centralt led i projektet er at sikre lokale data om unge, der både kan engagere og mobilisere de voksne omkring de unge og fungere som pejlemærker i udviklingen af indsatser. Det handler blandt andet om at motivere forældre til at være nærværende og engagerede - og samtidig turde sætte tydelige grænser for deres unge. Det handler også om at skabe rammer, som gør, at flere unge bliver og forbliver foreningsaktive.

Fritidsjobbere skaber nærvær på plejehjem

Unge fritidsjobbere kan gøre en positiv forskel og være med til at skabe liv, nærvær og trivsel blandt beboerne på plejehjem. Det viser erfaringer med de unge fritidsjobbere, som allerede er ansat på et af Esbjerg Kommunes plejehjem. En donation fra Claus Sørensens Fond gør det nu muligt at udvide ordningen, så langt flere unge kan ansættes i fritidsjob på plejehjemmene – til glæde for både de ældre og de unge selv. Fritidsjobberne kan gennem deres tid og nærvær med beboerne opleve glæden ved at gøre en forskel og skabe ekstra oplevelser på plejehjemmene på tværs af generationer. Samtidig introduceres de unge til et muligt arbejdsliv inden for velfærd.

Projekt M.U.R skal få udviklingshæmmede ud af misbrug

Den traditionelle misbrugsbehandling virker ikke for udviklingshæmmede. Derfor deltager Esbjerg Kommune i Social- og Boligstyrelsens treårige projekt, M.U.R. (Modning, Udviklingshæmning og Rusmidler).

Formålet med projektet er at finde den bedste misbrugsbehandling til udviklingshæmmede. Med projektet skabes der bedre rammer for borgernes behandling ved at styrke samarbejdet mellem fagfolk i behandlingsprocessen. Når behandlerne og borgerens støttekontaktpersoner arbejder tæt sammen, kan man bedre tilpasse indsatsen til den enkelte borgers behov. En af de centrale metoder er at gøre behandlingen mere tilgængelig og sjov. De udviklingshæmmede borgere kan nemlig hurtigt miste interessen for behandlingen, hvis det bliver for tungt. Derfor er der fokus på belønning i form af alt lige fra karbonader, gavekort, fisketure og lignende, så borgerne deltager i deres behandling. Resultaterne viser allerede, at borgerne får mere ud af behandlingen, når den tilpasses deres behov og de oplever ikke at føle sig forkerte, men derimod at blive mødt, hørt og forstået på deres eget niveau. Det vurderes, at seks procent af alle udviklingshæmmede borgere har et misbrug. Projektet løber frem til og med 2026.

2023

LIFT bekæmper ensomhed blandt unge

Esbjerg Kommune går som en af tre testkommuner forrest i kampen mod ensomhed blandt unge sammen med Mary Fonden om det ambitiøse projekt ”Lift”. Lift skal sikre, at unge i alderen 16-20 år, der føler sig svært ensomme, bliver set og får den rette hjælp. I samarbejde med lokale uddannelsesinstitutioner og civilsamfundet i Esbjerg, ønsker projektet, der løber fra 2022 til foråret 2026, at opspore, støtte og integrere svært ensomme unge i varige fællesskaber. I Esbjerg Kommune har man således indledt et samarbejde mellem Borger & Arbejdssekretariatet, Frivillighuset Vindrosen, Headspace Esbjerg og DGI Sydvest, hvor der igennem et helhedsorienteret fokus på den unge, kontinuerligt arbejdes på at fremme og udvikle projektet i en lokal kontekst. Det er håbet, at der gennem testkommunernes afprøvning og udvikling af projektet, kan udvikles en model, der efter udviklingsperioden kan anvendes i alle kommuner.

Socialsygeplejersken ved Kirkens Korshær

I samarbejde med Kirkens Korshær har Esbjerg Kommune ansat en socialsygeplejerske, der er til stede på varmestuen 30 timer om ugen. Socialsygeplejersken tilbyder sundhedsfremmende støtte til nogle af kommunens mest sårbare borgere, herunder hjemløse, der ofte har en kombination af misbrug of psykiatriske lidelser. Socialsygeplejersken er med til at sikre, at disse borgere holder deres tider ved lægen, på sygehuset eller hos tandlægen.

Livskvalitet og sundhed

Sundhed – Energi til det gode liv. Det er navnet på Esbjerg Kommunes sundhedspolitik for 2023-2030. Sammen med borgerne, idrætsforeninger, interesseorganisationer, lokalråd og andre aktører i lokalsamfundet vil vi skabe og udbygge de rammer, der giver alle uanset alder og position mulighed for at leve et sundt liv – og for at få den hjælp og støtte, der kan være brug for. Sundhed er vigtigt gennem hele livet, derfor skal det at leve sundt og passe godt på sig selv være et let valg. Vores vision er, at alle borgere i Esbjerg Kommune i 2030 har oplevet rammerne og mulighederne for at leve et aktivt liv med sunde og meningsfulde valg. Visionen realiserer vi ved at arbejde med de tre sundhedspolitiske pejlemærker: lighed, nærhed og trivsel i sundhed.

2022

Digitale løsninger til ældreplejen

Løsninger, der højner servicen til borgerne

Digitale løsninger anvendes i højere grad i ældreplejen for at højne kvaliteten af den service, som kommunens borgere modtager og understøtte medarbejderne i deres faglige arbejde. Det er bl.a.:

  • Videoløsninger til konsultation 
  • RPA-robotter,
  • Drikkeglas, som måler dehydrering med integration journalsystemet 
  • Censorbleer til borgere på udvalgte plejehjem
  • ”Machinelearning” til at hjælpe med arbejdstilrettelæggelse.

Etablering af Hjemløseenheden

Hjemløsekoordinator i Center for Misbrug og Udsatte

Der blev i 2021 afsat midler til Hjemløseenheden, herunder en Hjemløsekoordinator, som i starten af 2022 startede op under Center for Misbrug & Udsatte. Hjemløsekoordinatoren tager imod bekymringer og henvendelser fra borgere, boligorganisationerne og øvrige aktører og sørger for at borgere og aktører bliver dirigeret i den rigtige retning.

2021

Sundhedspolitikken 2022-2030

Ny fælles ramme og retning for borgernes sundhed

I den nye sundhedspolitik, der løber fra 2022-2030 har det i udarbejdelsen været vigtigt at lytte til borgernes syn på sundhed. For at målrette sundhedstemaerne til forskellige livsfaser har dataindsamlingen haft fokus på børn –op til 15 år, ungdom 16-24 år, voksne i den erhvervsaktive alder samt seniorer.  Dataindsamling er foretaget ved borgermøder, interview samt survey-undersøgelser. 

2019

Røg- og tobaksfrit Esbjerg

Hjælp til rygestop

Esbjerg Kommune tilbyder gratis hjælp til at få et tobaksfrit liv. Der er forskellige rygestop-tilbud, og du kan tilmelde din skole eller uddannelsesinstitution, så I kan få hjælp i skoletiden. 

Før 2019

Velfærdsteknologi

Videoløsninger hvor det giver værdi

Borgere på plejehjem kan f.eks. få videokonsultationer med deres læge. I syge- og hjemmeplejen kan vi bruge video til de besøg, hvor vi ikke behøver at være fysisk til stede hjemme hos borgerne.

Digitale løsninger kan give borgere med KOL eller diabetes overblik over deres målinger. Ved behov kan man blive fulgt af en sygeplejerske i Telemedicinsk Center. Det gør det nemt at blive klogere på egen sygdom og at handle i forhold til egen sundhed. Vi oplever, at det at kunne mestre egen sygdom og sundhed giver tryghed og livskvalitet for den enkelte.

Mere bevægelse i hverdagen

Grejbasen

I april 2019 åbnede den nye grejbase ved Vognsbølparken i Esbjerg. Her kan alle låne håndvægte, boldtræ og bolde. Grejbasen kan også bruges til opbevaring af tøj, telefon eller andet.

Grænsestien

I 2020 indviede vi den 33 km lange Grænsesti, som følger grænsedragningen inden Genforeningen i 1920.

Grænsestien