Resultater - Energi i hverdagslivet
Få overblik over resultater og alt det, vi er i gang med lige nu.
Løft til folkeskolernes fysiske rammer
105 mio. kr. til investeringer i folkeskolernes bygninger. Det har forligspartierne bag Esbjerg Kommunes budget for 2025-2028 afsat over de næste fire år. En ny masterplan viser nemlig et behov for at renovere og opgradere skolernes fysiske rammer. Masterplanen har fem fokuspunkter, der handler om investeringer i bedre anvendelse af skolernes arealer, pædagogisk løft af faglokaler, velfærdsfaciliteter, indeklima og udearealer.
Tillykke Bramming
I 2024 kunne Bramming fejre 150-års jubilæum som stationsby sammen med de andre stationsbyer langs jernbanen mellem Lunderskov og Esbjerg.
Fejringen skete over flere dage med forskellige aktiviteter og stort lokalt engagement. Der var især rift om de gratis billetter til turene med veterantoget.
Som afslutning på jubilæumsfejringen blev Bramming Vandtårn oplyst, og fremover vil tårnet lyse efter solnedgang.
Flere skal have adgang til fodboldens fællesskaber
Flere piger og kvinder skal spille fodbold, flere børn og unge skal være en del af holdet, og frivilligheden hos fodboldklubberne skal styrkes. Det er blandt målene for en ny aftale om samarbejde, som Esbjerg Kommune har indgået med DBU og DBU Jylland. Med fodbolden som løftestang vil lokale idrætsforeninger og kommunen motivere flere til at være fysisk aktive og fremme fællesskaber, trivsel og inklusion.
Maritimt Center – fælles om vandsport
Maritimt Center ved Esbjerg Strand danner rammen om fællesskaber med fokus på vandsport. Både roklub, dykkerklubber, søsportsforening, havneskole, multiatleter og Esbjerg Cable Park har nu taget den ikoniske bygning i brug og er klar til at tage imod endnu flere, som har lyst til at kaste sig ud i aktiviteterne i og på vandet.
Aqtiv Esbjerg Strand får flere faciliteter
Aqtiv Esbjerg Strand er Esbjergs nye vandeksperimentarium - et mekka for alle vandglade. Siden åbningen i 2023 er det populære sted udvidet med flere nye faciliteter. I sommeren 2024 åbnede den nye wakeboardbane for alle, som er til action, sjov og vandglæde. Banen spænder over 195 meter og er spækket med obstacles, som giver rig mulighed for udfordringer til alle niveauer. Esbjerg Cable Park, som driver banen, er klar til at guide alle sjovt og sikkert ud på bølgerne. I efteråret 2024 er også bl.a. en kanoslalombane, en havkajakteknikbane og målbøjer kommet til. De nye faciliteter er en del af anden fase af Aqtiv Esbjerg Strand, som realiseres med støtte fra Nordea-fonden og flere andre fonde og virksomheder.
Nyt bybusnet i Esbjerg
Juni 2024 bød på en omlægning af bybusnettet i Esbjerg for at skabe bedre sammenhæng i den offentlige transport. Rygraden i det nye bybusnet består af tre såkaldte A-buslinjer. På linjerne kører busserne hvert kvarter hele dagen, der hvor behovet er størst. Som noget nyt bliver der i Esbjerg by hele året natbuskørsel fredag og lørdag efter kl. 24.00 på de tre A-buslinjer. Det har været et stort ønske fra de unge og deres forældre at turen hjem fra byen bliver både nem og sikker.
6 km ny cykelsti til Vadehavet
Fra Vadehavet til Ribe på cykel. Den nye forbindelse består af 1,4 km 2 minus 1-vej fra Vester Vedsted. Derefter kan cyklister køre ca. 2,4 km ad Ulvehøjvej, Kløjsvej, Degnetoftevej og Sdr. Farup Vej indtil Sdr. Farup. Her begynder en strækning på 2,5 km med en ny dobbeltrettet cykelsti til Øster Vedsted. Ved byskiltet i Øster Vedsted kobler cykelstien sig på de eksisterende, enkeltrettede cykelstier, så man kan cykle via stisystemer ind til Ribe. Forbindelsen støtter cykelturismen i Vadehavsområdet, fordi ruten knytter an på Vestkystruten. Løsningen skaber også en trafiksikker skolevej og pendlerrute med forbindelsen til Ribe.
Ny cykelsti mellem Bramming og St. Darum
De eksisterende cykelstier i Bramming og St. Darum er nu forbundet af en ny dobbeltrettet cykelsti på næsten 5 km, Udover etableringen af selve cykelstien er der flere steder etableret nye løsninger. Blandt andet er der anlagt en ny cykelstibro over Varde Hovedvej, cykelstien er ført under Tjæreborgvej på en repos og ved Nørrebyvej er der etableret en krydsningshelle, så skoleelever sikkert kan krydse Videkærvej for at benytte cykelstien. Cykelstien har længe været et lokalt ønske.
Udvikling af Esbjerg Midtby og Rørkjær
Hvordan kan oplevelser og kultur sætte et markant præg på Esbjergs indre by og Rørkjær? Det spørgsmål og mange, mange flere skal en ny udviklingsplan give et bud på. Ambitionen er, at Esbjerg bliver en levende storby med et rigt oplevelses- og kulturliv, hvor borgere og besøgende søger samvær, trives og udvikles.
Vi er allerede godt på vej med udviklingen. I oktober 2023 blev Tredje Natur kåret som vinder af konkurrencen om at komme med gode bud på den kommende byudvikling. Ud fra vinderforslaget og de mange idéer fra de 3 teams, skal der udarbejdes en udviklingsplan, så vi kan få sat handling bag ordene.
Byfornyelse i Bramming fik festligt punktum
Siden 2017 har Esbjerg Kommune gennemført en omfattende byfornyelsesindsats for at løfte Bramming bymidte. Det blev til flere forskellige projekter på flere lokationer centralt i Bramming.
2023 var året, hvor Brammings byfornyelse blev færdig og taget i brug af borgerne. I foråret var der indvielse med stor opbakning fra hele byen.
Aqtiv Esbjerg Strand
Aqtiv Esbjerg Strand er Esbjergs nye vandeksperimentarium - et mekka for alle vandglade, uanset om man er til afslapning, vandlege eller sport. Allerede da første fase i sommeren 2023 stod klar med bl.a. omklædning, sauna, en flydebro, en kajakpolobane, en 400 meter open water-bane og to trekantsbaner til svømmere, fik stedet hurtigt mange brugere. Det populære sted er blevet byens nye oase.
Når det nye, attraktive vandanlæg efter planen er fuldt udbygget medio 2024, kan både borgere, lokale foreninger og turister glæde sig til endnu flere aktiviteter ved, på og i vandet. Aktiviteter, der inviterer til både idræt, leg og læring, og som kan være med til at skabe stærke fællesskaber. En wakeboard-kabelbane, en agilitybane, en havkajakteknikbane, en kanoslalombane, en vandpolo/SUP–kombibane og flere svømmebaner er bare nogle af de mange nye faciliteter, som er på vej.
Fremtidens Folkeskole
Esbjerg er en af syv danske kommuner, som regeringen har valgt ud til en særlig aftale om at løfte velfærden. Hos os er det folkeskolerne, der siden skoleåret 2021/2022 har været sat fri for statslige og kommunale regler. Skolerne har frie hænder til at gå nye veje, skabe spændende udvikling og sætte retningen for fremtidens folkeskole. Skolerne er i gang med frihedens tredje år, og meldingen fra regeringen er, at frihedsforsøget bliver forlænget i yderligere 1 år, mens der bliver arbejdet på at finde en frihedsmodel, som kan komme skolerne i hele landet til gavn.
Maritimt mekka på Esbjerg Strand
Maritimt Center samler vandsporten
Som byen ved havnen og havet har Esbjerg optimale vilkår for vandsporten. Ved Esbjerg Strand står Maritimt Center klar, og stedet skal samle aktiviteter, klubliv og fællesskaber omkring vandsport. Maritimt Center står som endnu et arkitektonisk vartegn for Esbjerg.
Byhistorisk Arkiv: elever får kig ind i historikkens værksted
Byhistorisk arkiv og skoler i fælles projekt
Esbjerg Byhistoriske Arkiv deltager i et større undervisningsprojekt, hvor 70 lærere og knap 2.000 børn landet over får mulighed for at udvikle og afprøve nye former for undervisning og skabe koblinger mellem åben skole, lærernes brug af originalt kildemateriale og inddragelse af lokalområdet. Det er A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, der har støttet projektet.
I dette skoleår er det elever og lærere på Esbjerg Kommunes Kulturprofilskole Urbanskolen der skal dykke ned i arkivets store kilde materiale. I skoleåret 2022/23 afvikles et nyt forløb, hvor Esbjerg Byhistoriske Arkiv og Ribe Byhistoriske Arkiv i samarbejde med lærere fra udskolingen på Vadehavsskolen udarbejder et nyt undervisningsforløb.
VR-briller til borgere med angst
VR-briller bruges til at simulere hverdagssituationer
Lige nu har Center for Socialpsykiatri 20 VR-briller i brug. Brillerne lader brugeren opleve hverdagssituationer uden fysisk at være tilstede. En VR-oplevelse kan for eksempel være indkøbssituationer og andre hverdagslignende situationer.
Skole og fritid kobles sammen via idræt
Gode idrætsfællesskaber for alle børn og unge
I relation til Esbjerg Kommunes ”Politik for Fritids-og Idrætsliv” og arbejdet med gode idrætsfællesskaber for alle børn og unge er hovedfokusset at skabe attraktive idrætsmiljøer, som tager udgangspunkt i og imødekommer børn og unges idrætslige, sociale og intellektuelle forudsætninger og behov.
Danmarks bedste skoler
Folkeskolen sættes fri
I Esbjerg Kommune vil vi have landets bedste skoler, og fra næste skoleår sætter vi folkeskolen fri for regler og bureaukrati og lader den løfte sig der, hvor den er allerstærkest. På fagligheden, fællesskabet, forskelligheden og friheden. Vi skaber fremtidens folkeskole og giver vores børn og unge de bedste kort på hånden til at lære, trives, vokse og træde videre ud i livet. Både ledere og øvrigt personale er meget tilfredse med den øgede frihed og forældrene og eleverne oplever en højere grad af trivsel.
Tag del i Esbjerg
Bliv klogere på uddannelse, studieboliger og iværksætteri
Der er blevet oprettet et samlet platform, hvis man som ung vil vide mere om uddannelse, studieboliger og iværksætteri. Her kan man deltage i arrangementer og høre mere om de gode uddannelses-, studiebolig- og iværksættermuligheder i Esbjerg.
Internationalt udsyn i flotte bygninger
Internationalt hus
Esbjerg Kommunes Tilflytterservice ligger i det internationale hus midt på Torvet i Esbjerg.
Det internationale hus på Torvet i Esbjerg danner rammen for en lang række forskellige events for danske og internationale tilflyttere.
Tanken med det internationalt hus er at styrke vores internationale miljø og skabe bedre rammer for frivilligt arbejde og andre tiltag, der styrker tilknytningen til et nyt område.
Adressen er Torvegade 23, 6700 Esbjerg.
Byfornyelse i Bramming
Omfattende fornyelse af bymidten
I Bramming er vi i gang med en omfattende fornyelse af bymidten. Viadukten er renoveret, og området omkring Skøjtesøerne har fået et stort løft, lige som Skolegade er blevet omlagt, og der er planer om at forny gårdrummene. De næste skridt er blandt andet at sætte en ny scene for Nørretorv og give Biblioteksparken en makeover, og samtidig er første etape af renoveringen af strækningen fra Viadukten til stationen sat i gang.
MYRTHUE: Sov i naturen
Du kan booke en shelter eller en bålhytte
MYRTHUE– Natur, Kultur & Lærings naturformidlingssteder fungerer som understøttende faciliteter for naturoplevelser og friluftsliv for kommunes borgere og turister. På en weekend eller feriedag summer det af liv omkring fx Midtgård, Myrthuegård og Guldager Naturskole, hvor folk går ture og nyder omgivelserne. Flere og flere har fået smag for at overnatte i det fri og MYRTHUE har shelters tre steder i Esbjerg Kommune og en bålhytte, som kan bookes. MYRTHUEs bålhytte og shelters i Østskoven til hvis du gerne vil overnatte eller bruge områderne til større dags- eller aftenarrangementer. På Myrthuegård er shelters med smuk udsigt til Varde ås udløb og i Vester Vedsted ved Digehytten er de særlige Digebørsteshelter, lige bag diget nær Vadehavet.
Læringsmiljøer i dagtilbud
Vi skaber et professionelt pædagogisk læringsmiljø for børnene, og derfor blev pædagoger og pædagogiske ledere løbende efteruddannet på området i perioden 2016-2019.
Kampagne for folkeskolen
Sammen med de andre større byer er Esbjerg del af en kampagne, som skal være med til at gøre folkeskolen til det naturlige førstevalg. Derfor bruger vi #voresfolkeskole.
Jobdating
Den første fredag i måneden inviterer Jobcentret på Jobdating. Virksomhederne kommer med deres job og jobcentret inviterer jobsøgende, der matcher til jobbene. Resten finder de selv ud af. På knap et år har 78 virksomheder fået besat 231 stillinger inden