Når vi planlægger vores byer og landområder, er det vigtigt, at det grønne indgår i planerne, så vi både sikrer de eksisterende grønne værdier og stiller krav om, at styrke disse eller tilføje nye grønne tiltag.
Kommune- og lokalplaner er gode redskaber, der både skaber synlighed og lovhjemmel. Kommuneplanen sikrer det overordnede billede af udviklingen i kommunen, at der tænkes på tværs, de store sammenhængende grønne træk og at der i rammerne for de enkelte byområder tænkes grønt. Det er også her, at visioner for fx byudvikling, biodiversitet, sundhed, bæredygtighed og en grønnere kommune tænkes sammen og sikres politisk ophæng. I lokalplanerne kan vi i dag stille krav til fx beplantningens art, højde og placering. Det betyder, at der reelt kan sættes krav om, hvordan et nyt byområde eller byggeri sikres et grønt udtryk. Hvis der er en planlægningsmæssig begrundelse for det, kan klimatilpasning, fx i form af regnbede, grønne tage også indgå i lokalplanen.
Med regeringens udspil ”Tættere på Grønne byer og en hovedstad i udvikling” ønskes Planlovens muligheder for at indtænke det grønne og biodiversitet udvidet. Regeringen foreslår fx at kommuner får mulighed for:
- i nye lokalplaner at stille krav til kvaliteten af bynatur og krav til vækstbetingelser for beplantning.
- i kommuneplaner at fastsætte en minimumsprocent for begrønning af et område til brug for lokalplanlægningen.
- i en lokalplan at planlægge for/eller dispensere fra en lokalplan til - at anvende områder, der er midlertidigt ubenyttede, til byhaver i op til 10 år med mulighed for forlængelse.