Behovet for boligindretning vurderes individuelt ud fra en helhedsbetragtning.
Mindre boligindretningssager
Omfatter f.eks.
- Fjernelse af dørtrin, mindre dørreguleringer
- Opsætning af håndgreb/toiletstøtter/gelænder og lignende
- Udligning af mindre niveauforskelle. Dog skal der altid opsættes ramper efter § 112 jf. indkøbsaftalen, såfremt dette er muligt
- Mindre ændringer af køkken og badeværelse, herunder fjernelse af badekar
- Loftlift
Større boligindretningssager
Omfatter sager, hvor der er behov for gennemgribende boligændringer i form af helhedsløsninger til borgere med omfattende og svære funktionsnedsættelser samt progredierende funktionsnedsættelser. Det er kompleksiteten i sagen, der er afgørende for, om der er tale om en stor boligsag og ikke udgiften.
Store sager kan f.eks. omfatte (listen er ikke udtømmende):
- Flyttesager jf. servicelovens § 116
- Om- og tilbygning af f.eks. værelse, badeværelse, hjælperrum, depot, adgangsforhold m.v.
- Større ændringer af køkken og badeværelse
- Elevator/trappelift
Behovsafdækning og vurdering af borgerens funktionsevne foretages ved hjemmebesøg.
Der ydes råd og vejledning til hensigtsmæssig boligændring og boligindretning.
Der kan aftales reetablering ved fraflytning af lejeboligen. En bevilget boligindretning er som udgangspunkt borgerens ejendom, og det påhviler borgeren at sørge for reparation, vedligeholdelse og lovpligtigt eftersyn. Hvis der er lavet aftale om tilbagelevering, betaler kommunen for reparation og lovpligtige eftersyn.
Der ydes ikke hjælp til modernisering, istandsættelse og almindeligt vedligehold.
Ved større boligændringssager, hvor SKAT vurderer, at husets værdi er forøget også for andre, kan der blive tale om at tinglyse pant i huset.
Flyttesag
Ved betydelig og varig nedsat funktionsevne, og når det ikke er praktisk muligt eller økonomisk forsvarligt at gennemføre en boligændring, kan der evt. anvises anden egnet bolig eller i ganske særlige tilfælde ydes økonomisk hjælp til anskaffelse af en egnet bolig.
Indhold og omfang i boligindretningen for den enkelte borger afgøres ud fra en individuel konkret vurdering og fremgår af bevillingsbrevet, der sendes til borgeren som dokumentation for afgørelsen.