De tekniske begreber, der følger med en byggeproces, er ikke altid til at forstå. Derfor har vi samlet de mest almindelige her.
Situationsplan
En situationsplan er en tegning, som viser hele matriklen. Her skal du angive, hvor byggeriet ligger på grunden, byggeriets afstand til skel samt andre bygninger på grunden og afstanden til disse. På situationsplan skal der angives bebyggelsesprocent.
Plantegning
Plantegningen viser rumfordelingen og skal give indsigt i indretningen af byggeriet. Tegningerne skal altså laves for hver etage, der bliver berørt af byggeprojektet, og skal indeholde rumbetegnelser samt oplysninger om areal.
Facadetegning
En facadetegning viser, hvordan bygningen ser ud udefra. Der skal laves tegninger af byggeriet fra alle sider. På en facadetegning er det vigtigt at indtegne byggeriets højde, det skrå højdegrænseplan, eksisterende og fremtidigt terræn, koter samt angiver materialebeskrivelse af tag og ydervægge.
Byggeret
Byggeretten er en ret, du har til at opføre bygninger på din grund, såfremt visse bestemmelser i bygningsreglementet om bebyggelsesprocent, grundens størrelse, antal etager samt højde- og afstandsforhold overholdes.
Helhedsvurdering
En helhedsvurdering er en vurdering, kommunen foretager, hvis et byggeri ikke kan overholde byggeretten. Din ansøgning skal i høring hos naboerne.
Det skal vurderes, hvordan byggeriet indgår i, og påvirker området og naboerne. Der skal bl.a. tages hensyn til naboerne i forhold til lysforhold, skygge- og indbliksgener.
Helhedsvurderingen kan resultere i enten en tilladelse eller et afslag.
Brandklasse og konstruktionsklasse
Brandklasser siger noget om den brandrisiko, der er forbundet med byggeri. Jo større risiko, des højere brandklasse. Byggeriet kan indplaceres i brandklasse 1 til 4.
Byggeriets konstruktionsklasse afhænger af tre ting: hvor kompleks konstruktionen er, hvor almindelig den er, og hvilke konsekvenser svigt i konstruktionen vil medføre. Byggeriet kan indplaceres i konstruktionsklasse 1 til 4.
Det skrå højdegrænseplan og højde
Det skrå højdegrænseplan er en udregning, der angiver den maksimale højde, som f.eks. et enfamiliehus må have alt efter afstanden til skel. En gavltrekant, tagudhæng eller tagkviste medregnes f.eks. ikke i det skrå højdegrænseplan.
Højde af byggeriet er en angivelse af byggeriets totale højde i facadelinje (facadehøjde) eller ved tagryggen (kiphøjde).
Det skrå højdegrænseplan og højden måles fra eksisterende, naturligt terræn på grunden.
Bebyggelsesprocent
Bebyggelsesprocenten angiver hvor meget af grundens areal, som byggeriet maksimalt kan udgøre. Bebyggelsesprocenten er fastlagt i bygningsreglementet, eller kan være fastsat i en lokalplan eller tinglyste deklarationer. Hvis der i en lokalplan eller i en tinglyst deklaration er bestemmelser om en maksimal bebyggelsesprocent, bruges de beregningsregler fra det bygningsreglement, der var gældende på tidspunktet, da lokalplanen blev vedtaget. Bygningsreglementer kan findes på: www.bygningsreglementet.dk
Byggeskadeforsikring eller selvbyggererklæring
En byggeskadeforsikring er en forsikring, der gælder i 10 år, og som skal tegnes, hvis du får et professionelt firma til at bygge dit hus. Den dækker alvorlige byggeskader, som kan have betydning for bygningens/bygningernes levetid. Ønsker du selv at stå for hele byggeprocessen, hvor du selv indgår aftaler med forskellige håndværkere, kan du undgå at tegne byggeskadeforsikringen ved at underskrive en erklæring, hvor du i tilfælde af byggeskader selv kan risikere at skulle dække og udbedre disse.