Plan & Miljøudvalget vedtog den 6. november 2018 en strategi for elektronisk skiltning i Esbjerg Kommune. Strategien opererer med nogle generelle retningslinjer for elektronisk skiltning samt fire scenarier, hvor skiltning kan forekomme:
- I bymidter. Her forstås bymidterne i Esbjerg, Bramming og Ribe.
- Langs indfaldsveje. Her forstås indfaldsveje til Esbjerg, Bramming og Ribe, som ofte er præget af industri, større butikker og andet erhverv.
- I mellembyer og landsbyer i byzone. Her forstås mindre bysamfund, som Tjæreborg, Gørding, Gredstedbro og Egebæk-Hviding samt landsbyer beliggende i byzone.
- I landzone-landsbyer og det åbne land. Her forstås områder i landzone med spredt bymæssig bebyggelse, landbrugsarealer og mindre landsbyer i landzone.
Generelt
Elektronisk skiltning I Esbjerg Kommune skal altid følge nedenstående vilkår:
- Elektronisk skiltning må kun opsættes på virksomheders/institutioners egne bygninger.
- Der må alene reklameres for virksomhedens egne produktgrupper/institutionens egne tilbud og arrangementer.
- Elektronisk skiltning må ikke vise levende billeder, hurtigt skiftende billeder og længere tekstbudskaber af hensyn til trafiksikkerheden.
- Elektronisk skiltning må have ét billedskift for højst hvert 30. sekund.
- Elektroniske skilte skal slukkes i tidsrummet fra kl. 22.00 til kl. 7.00 dagligt.
- Lysstyrken på skærmene må ikke genere omgivelserne, og må ikke være til ulempe for trafikken.
- Mobile reklamer/skilte tillades ikke.
- Elektroniske skilte skal integreres på bygningsfacader, og må ikke placeres løsrevet fra bygninger.
- Elektroniske skilte må ikke have en størrelse, der overstiger 2 meter x 4 meter, og skal proportioneres i forhold til den bygning, de opsættes på.
- Projicering på facader eller belægninger er at betragte som elektronisk skiltning, og skal følge de samme retningslinjer.
- Elektronisk skiltning skal have en udformning, lyssætning og farvevalg, der sikrer, at skiltene ikke kan forveksles med trafikregulering.
- Af hensyn til trafiksikkerheden må elektronisk skiltning ikke placeres i:
- Kryds og rundkørsler.
- Strækningen frem mod krydset/rundkørslen skal friholdes for reklamer, svarende til vejreglernes definition af erkendelsesafstand.
- Ved fodgængerfelter.
- Steder med nedsat oversigt. (for eksempel bakketop eller skarp kurve)
- Lige før eller efter broer/tunneler.
1. I bymidter
Bymidterne i Esbjerg Kommune, det vil sige Ribe, Bramming og Esbjerg, er bymiljøer, hvor skiltning skal tilpasses til byens skala, og bygningernes udtryk. Elektronisk skiltning med lysende, skiftende billeder er ikke forenelige med disse bymiljøer, og må derfor ikke opsættes her.
Miljøet i den gamle bykerne i Ribe er særligt følsomt, og her er der strenge regler for al slags skiltning. Elektronisk skiltning eller skiltning med kraftigt lys tillades ikke i Ribe bykerne.
2. Langs indfaldsveje
Bymiljøet inden for byskiltene, langs med byernes indfaldsveje er mere robust. Her bevæger trafikken sig med en hastighed, som kun giver plads til få, klare budskaber, som ikke fanger blikket i længere tid. Ved opsætning af elektronisk skiltning skal der derfor tages hensyn til trafiksikkerheden. Skilte med kraftigt lys, hurtigt skiftende billeder, levende billeder og tekstbudskaber på mere end få ord, må ikke opsættes langs veje.
Skiltning langs indfaldsveje kan, udover de generelle vilkår, kun ske på følgende vilkår:
- Skiltning må ikke placeres nærmere vejskel end 10 meter.
3. I mellembyer og landsbyer i byzone
De mindre byer i Esbjerg Kommune, de såkaldte mellembyer og landsbyer i byzone, er ofte fine små bymiljøer, hvor selv mindre skiltning kan virke dominerende. En stor del af byerne er i kommuneplanen udpeget som kulturmiljøer, og er derfor særligt sårbare overfor visuelle påvirkninger.
Skiltning i mellembyer og landsbyer i byzone kan kun ske på følgende vilkår:
- Skiltning må kun opsættes i forbindelse med en virksomhed, og kun med virksomhedens navn og produktgruppe.
- Skiltning må alene ske på egen grund.
- Der må ikke opsættes elektronisk skiltning indenfor de i kommuneplanen afgrænsede kulturmiljøer.
4. I landsbyer i landzone og det åbne land
Esbjerg Kommunes byråd ønsker ikke reklameskilte opsat i det åbne land. Det gælder både elektroniske skilte og faste skilte. Det er imidlertid naturbeskyttelseslovens § 21, der sætter rammerne for, hvordan der kan skiltes i landsbyer i landzone og i det åbne land.
Esbjerg Kommune har derfor kun gennem lokalplaner mulighed for at skærpe lovens bestemmelser. Kommunen har ikke hjemmel til at lempe naturbeskyttelseslovens bestemmelser.
Naturbeskyttelseslovens § 21:
I det åbne land må der ikke opsættes plakater, afbildninger, fritstående skilte, lysreklamer og andre indretninger i reklame- og propagandaøjemed. Skiltning om servicevejvisning og turistoplysningstavler, der opsættes af myndighederne i henhold til vej- og færdselslovgivningen, anses ikke for opsætning i reklame- og propagandaøjemed.
Loven tillader følgende skiltning i det åbne land:
- virksomhedsreklamer, som opsættes i umiddelbar tilknytning til virksomheden, når de ikke virker dominerende i landskabet.
- skiltning om virksomheder og om salg af erhvervsgrunde, der opsættes i et område, der i en lokalplan er udlagt som erhvervsområde, uanset at området ikke er udbygget.
- skiltning om salg af erhvervsgrunde og erhvervsudvikling, der opsættes i et område, der i en kommuneplan er udlagt som erhvervsområde, uanset at området ikke er udbygget.
- mindre skilte, der opsættes højst 30 meter fra byer, herunder landsbyer, med højst 3.000 indbyggere beregnet fra grænsen for den bymæssige bebyggelse, og som oplyser om lokale virksomheder i byen.
- mindre oplysningskilte vedrørende næringsdrift eller virksomhed, når skiltet opsættes på egen ejendom eller ved indkørsel til egen ejendom fra nærmeste offentlige vej eller private fælles vej.
- mindre skilte om sæsonbetinget salg af frisk frugt, grønsager, blomster, juletræer og pyntegrønt dyrket på den pågældende ejendom, der i sæsonen opsættes på egen ejendom, ved indkørsel til egen ejendom fra nærmeste offentlige vej eller private fællesvej eller ved en anden nærliggende sidevej eller markvej
- skiltning i forbindelse med trafiksikkerhedskampagner, der er godkendt af Rådet for Sikker Trafik.
- valgplakater, bannere og lignende, der opsættes i forbindelse med folketingsvalg, valg til kommunale, regionale eller andre offentlige råd eller folkeafstemninger.
Følgende skiltning tillades ved arrangementer af højst 1 uges varighed og må tidligst opsættes 14 dage før arrangementet afholdes, og skal være nedtaget senest 1 uge efter arrangementets afslutning:
- skiltning til lokale arrangementer, herunder loppemarkeder, sportsarrangementer og byfester, der afholdes i en by eller i det åbne land, når skiltningen placeres ved indfaldsvejen eller indfaldsvejene til en by højst 30 meter fra grænsen for den bymæssige bebyggelse og inden for en radius af 5 km fra det sted, hvor arrangementet afholdes.
- skiltning til små, enkeltstående arrangementer i det åbne land, herunder åbne gård-arrangementer, når skiltningen opsættes på den pågældende ejendom eller ved indkørsel til ejendommen fra nærmeste offentlige vej eller private fælles vej.
- skiltning til større arrangementer, herunder dyrskuer, omrejsende cirkus, koncerter eller musikfestivaler, der afholdes i det åbne land.
- skiltningen placeres på det sted, hvor arrangementet finder sted, eller ved indkørsel til ejendommen fra nærmeste offentlige vej eller private fælles vej.
- skiltningen placeres ved indfaldsvejen eller indfaldsvejene til en by højst 30 meter fra grænsen for den bymæssige bebyggelse og inden for en radius af 30 km fra det sted, hvor arrangementet afholdes.