Formålet med lavbundsprojekter er først og fremmest at forhindre frigivelsen af CO2 fra kulstofrige jorde.
Oprindeligt har det danske landskab bestået af skov med søer, moser og naturligt fugtige enge, og over tusinder af år har de våde naturtyper akkumuleret organisk materiale under iltfrie forhold. Med landbrugsrevolutionen blev landbruget mere effektivt, og begyndte at indvinde hidtil udyrkede arealer i form af gamle moser og søer, som indtil da havde været utilgængelige for tunge maskiner pga. deres høje grundvandsstand.
Gennem mange år udrettede og uddybede man vandløbene så de ligger dybt i terrænet, og samtidig etablerede man grøftesystemer. Formålet var at lede vandet væk fra arealerne, og sænke grundvandsstanden. Det har medført, at disse kulstofrige arealer på kort tid er blevet iltrige, som skaber gode forhold for jordens nedbrydere. Bakterier og mikroorganismer har siden, at man anlagde grøfterne, omsat de kulstof-/tørverige jorde til CO2, som stiger op i atmosfæren. Jorden bliver i bogstavelig forstand omdannet til bl.a. CO2. Det har medført, at arealerne over tid har ”sat sig”, og i nogle tilfælde medført betydelige terrænsænkninger på flere meter.
Ved at genetablere den naturlige hydrologi på disse kulstofrige jorde, hæver man igen grundvandsstanden og skaber iltfrie forhold. Dermed får bakterier og mikroorganismer igen dårlige leveforhold, og processen, hvor de omdanner jorden til bl.a. frit CO2, mindskes eller stoppes helt. Det medfører at de gamle enge, moser og søer genopstår, så der igen kan lagres CO2 i jorden.
Desuden virker arealerne som et fristed for naturen, fordi den intensive drift på arealerne ophører. Det gør at der særligt kommer flere fuglearter til området, og der bliver desuden skabt bedre leveforhold til mange plante-, krybdyr- og insektarter.
Arealerne virker også som en buffer mellem landbruget og vandløbene, ved at opsamle meget af det næringsrige vand, som ellers vil havne i vandløbene og til sidst ende i vores fjorde og havvande. Her kan det næringsrige vand i slemme tilfælde bl.a. medføre algeopblomstring og fiskedød.
Lavbundsprojekterne bidrager på den måde positivt til at fremme den grønne dagsorden indenfor klima, miljø og natur.