Lavbundsprojektet ved Omme Østre Bæk ved Endrup har til formål at nedbringe udledningen af drivhusgasser og kvælstof fra landbruget til henholdsvis atmosfæren og vandmiljøet ved ekstensivering af drift af landbrugsarealer på kulstofrige lavbundsjorder. Derudover er projektet til gavn for naturen, fordi der bliver skabt flere og bedre sammenhængende naturarealer, og fordi biodiversiteten får mere plads.
Projektområdet er beliggende ca. 1 km nordvest for Endrup og har et areal på ca. 35 ha. Området er centreret omkring Omme Østre Bæk og strækker sig fra udspringet til ca. st. 1000 m. Mod nordøst er området afgrænset af Brorsensvej og mod sydøst afgrænset af Møllegårdsvej. Direkte sydvest for området ligger Ryttergården Energinet.dk.
Undersøgelsesområdet ligger inden for hovedvandopland 1.10 Vadehavet. Området afvander til Omme Østre Bæk, som gennem Sneum Å udmunder i Vadehavet.
Den anlægstekniske del består af følgende delelementer:
- Hævning af vandløbsbunden og ændring af vejunderføringen
- Forlægning af vandløb mellem st. 251 – 1000 m
- Etablering af fordeler-render
- Afværgegrøfter
- Lukning af grøfter
- Lukning af dræn
- Afsluttende arbejde
Samlet set udgør de ovenstående elementer de tiltag, som skal gennemføres for at etablere vådområdet ved Endrup. Formålet er at etablering af tiltagene medfører fugtigere forhold på de vandløbsnære arealer og på overrislingsarealerne. Dermed opnås tilbageholdelse af CO2 og kvælstof.
Ved gennemførelse af de beskrevne anlægselementer, kan projektet opnå en samlet CO2-tilbageholdelse på 469,7 ton CO2-ækv./år, hvilket giver en effekt på 13,1 ton CO2-ækv./år/ha.
Kvælstoffjernelsen er 2.062 kg N/år, hvilket svarer til 58 kg N/år/ha. Dermed opfylder projektet kravet om 30 kg N/år/ha.
Den samlede fosforbalance for projektområdet giver en frigivelse på mellem 1,5 og 14,5 kg P/år. Da forholdene i projektområdet vurderes til at minde mest om model 2, forventes frigivelsen af fosfor til recipienten at være tættere på 1,5 end 14,5 kg P/år.
Fosforrisikovurderingen viser, at der ikke er behov for afværgeforanstaltninger, da den tilbageværende N-effekt er 98,1%.
Omkostningseffektiviteten af projektet er 14.889,49 kr. pr. ton CO2-ækvivalenter.
Projekttiltagene forventes at ville forbedre forholdene på den §3-beskyttede natur i området og skabe flere og bedre habitater både i vandløbet og de omkringliggende engarealer.
Ansøgt i 2023.
Tilsagn af april 2024.
Projektperiode fra 23.11.2023 til 22.11.2027.
Tilskuddet består af 100,00 procent midler fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og 0,00 procent fra Miljø- og Fødevareministeriet.