De fleste af dem, der ryger, begyndte, inden de fyldte 18 år. Unge er mere sårbare over for nikotin end voksne, da hjernen ikke er færdigudviklet før midt i 20-års alderen. Det kan give varige mén, og særligt går det ud over evnen til at koncentrere sig og lære nye ting. Jo yngre man er, når man begynder at ryge, jo større er risikoen for, at man bliver afhængig og dermed har svært ved at stoppe.
Hver dag begynder 40 nye børn og unge at ryge. Ca. 75 % af de 16-25-årige i Region Syddanmark, som dagligt ryger, vil gerne holde op med at ryge.
De færreste unge er startet med at ryge på egen hånd, når de er alene – der er klart et socialt aspekt i det, da størstedelen af de unge ryger i sociale sammenhænge. Det kan være svært at sige nej over for vennerne eller kæresten, og hvis ens forældre ryger, bliver man måske heller ikke bakket op hjemmefra.
Vil du gerne stoppe med at ryge, så kan du gratis hente appen Xhale, og få råd, vejledning og inspiration til dit ryge- eller snus-stop.
Flertalsmisforståelser
Nogle gange gør man noget, fordi man tror, at alle andre gør det. Man gør det for at passe ind og være en del af et socialt fællesskab. Men det er ikke altid det, som man tror om andre, der er det rigtige. Når man tror, at alle gør noget, men det i virkeligheden kun er ret få, så er det en flertalsmisforståelse.
Størstedelen af de unge mellem 16-25 år i Danmark ryger ikke (71 %). 15 % af de unge mellem 16-25 ryger dagligt, og de resterende 14 % ryger enten ugentligt eller meget sjældent. Der er flere elever i 9. klasse, som har prøvet at ryge (33 %), sammenlignet med eleverne i 7. klasse (9 %).
Men samlet set er det stadig flertallet, altså 7 ud af 10 unge, der ikke ryger. Når unge bliver bedt om at gætte på, hvor mange procent af deres jævnaldrende, de tror, der ryger, er procentsatserne meget højere sat – helt op til 60-70 %. Netop fordi, at mange unge tror, at der er flere, der ryger, end der reelt er, kan det give lyst til at ryge, for at være ligesom alle de andre og dermed passe ind.
Snus
Snus er blevet meget populært blandt danske unge. Snus kan for nogle måske virke som et bedre alternativ til cigaretter, da det ikke påvirker luftvejene og hele kroppen på samme måde som cigaretterne. Men det er en stor misforståelse, fordi:
- Snus er langt stærkere end cigaretter. I et styk snus er der 46 mg nikotin, svarende til indholdet af 46 cigaretter (1 cigaret = 1 mg nikotin).
- Snus’ høje indhold af nikotin kan skade hjernen og er meget afhængighedsskabende.
- Snus ætser tandkødet og øger risikoen for paradentose (kronisk tandkød-betændelse).
- Snus øger risikoen for kræft i hals, mund, spiserør og bugspytkirtel og risikoen for diabetes og blodpropper.
- Snus er ulovligt at sælge i Danmark.