- Forside
- Politik og demokrati
- Byråd og udvalg
- Øvrige råd og udvalg
- Handicaprådet
- Referater 2020
- Referat fra den 20. august 2020
Referat fra møde i Handicaprådet den 20. august 2020
Referat.
Torsdag, den 20. august 2020 kl. 15.00-17.00
Rådhuset, mødelokale ”Vaden” (tidligere mødelokale 1)
Deltagere:
Inga Bredgaard (formand) (Polio- og UlykkesPatientForeningen)
Dorte Højriis Thomsen (LEV)
Connie Kristensen (Spastikerforeningen)
Mogens Bork (Danske Døvblinde)
Pia Nielsen (Gigtforeningen)
Rigmor Kristensen (Foreningen Ligeværd)
Henrik Vallø (Formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget)
Lise Plougmann Willer (Direktør)
Birgit Coupar (Sekretær for Handicaprådet)
Afbud:
Erik Sørensen (Scleroseforeningen)
Rasmus Rasmussen (Medlem af Social & Arbejdsmarkedsudvalget)
Deltagelse ad hoc under hensyntagen til dagsordenen:
Social barn-ung-voksen - Deltog Socialchef Else Zippor
Borgerservice - Deltog Borgerservicechef Jens Erik Morthensen Sundhed & Omsorg
Leder af Kommunikation & Hjælpemidler - Hanne Bachmann
Teknik & Miljø, Drift & Anlægschef - Morten Andersson
1. Godkendelse af dagsorden
Godkendt.
2. Bemærkninger til referat fra møde den 18. juni 2020
Ingen bemærkninger.
3. Kørselsordninger v. Borgerservicechef Jens Erik Morthensen og faglig koordinator
Anette Lund Krog Jens Erik Morthensen gennemgik af de eksisterende kørselsordninger, jfr. notat, udsendt med dagsordenen.
Handicaprådet stillede spørgsmål: Hvorfor kan man ikke få tilkendt handicapkørsel, når man har handicapbil. Det er problematisk, hvis handicapbilen går i stykker f.eks. en fredag eftermiddag, hvor man ikke har mulighed for at kontakte kommunen. Man burde kunne blive tilkendt handicapkørsel, også selvom man sjældent benytter ordningen. Evt. en ”mini- handicapkørselsordning”, til f.eks. 10 gange kørsel pr. år?
Svar: Ved bevilling af handicapbil er der altid en dialog med borgeren om, at man er 100% dækket ind, ellers er der naturligvis mulighed for handicapkørsel. Hvis det ikke er tilfældet, vil borgerservicechef Jens Erik Morthensen gerne kontaktes.
Spørgsmål: Mogens Bork havde et ønske om ændring af teksten i tilsendte notat. Mogens Bork ønsker oplyst, i hvilket postnummer man ikke kan anvende flextrafik i stedet for teksten: ”Kan ikke benyttes internt i Esbjerg by”?
Svar: Borgerservicechef Jens Erik Morthensen har efterfølgende kontaktet Sydtrafik: I de kommuner, hvor der er byzonebegrænsning, gælder det i et geografisk område udpeget af kommunen. Det er ikke rent teknisk bygget op omkring postnumre. På Sydtrafiks hjemmeside kan man se de områder, kommunerne har udpeget som undtaget, ligesom nogle kommuner (bl.a. Esbjerg) har lavet en service, så man kan slå adresser op for at se, om rejsen er indenfor eller udenfor for den begrænsede zone:
https://www.sydtrafik.dk/flextrafik/flextur/
Spørgsmål: Handicaprådet undrer sig: Hvis en handicappet borger bestiller en flextur, skal der betales for hjælper. Drejer det sig om handicapkørsel, skal der ikke betales for hjælper. Jens Erik Morthensen undersøger nærmere.
4. Status – Corona virus v. direktør Lise Willer
Lise Willer understregede, at det stadig er meget vigtigt, at vi holder fast i afstand, god håndhygiejne, håndsprit m.v. Der er åbnet for besøg på botilbud. I uge 35 fremlægges sag for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, at hvis der opstår akutbehov for restriktioner igen, vil nedlukning for besøg kunne blive nødvendigt. Skulle det ske, vil Handicaprådet naturligvis blive orienteret.
Else Zippor gjorde opmærksom på krav om brug af mundbind i offentlig transport. Det kan være en udfordring for nogle borgere, og det kan fylde meget for medarbejdergruppen, da det er dem der skal vejlede og hjælpe borgerne.
Spørgsmål fra Handicaprådet: Hvordan det går med, at man skal bestille tid i forvejen, hvis man har et ærinde på rådhuset?
Svar: Lise Willer fortalte, at i det store hele går det gnidningsfrit. Det er dog ikke alle der er tilfredse med ordningen, hvis der ikke er ledig tid lige her og nu, men vi er nødt til at holde fast i, at det er sådan det er. Borgere der ikke er digitalt stærke, bliver hjulpet af floorwalkere i Rådhushallen, så de kan få bestilt en tid.
5. Status på brugerbetaling på det specialiserede voksenområde (kostlønandele)
(Orientering er tidligere givet på handicaprådsmøde den 6. februar 2020)
Plancher sendes med referat.
Socialchef Else Zippor gav en status på brugerbetaling på det specialiserede voksenområde. Herudover orienterede Else Zippor om, at der arbejdes på at få en god og ensartet praksis omkring egenbetaling til fællesarealer, inventar, rengøring m.v.
Hvad skal borgeren have til rådighed, når regningerne er betalt?
Der blev stillet spørgsmål til, i hvilke tilbud kan man søge boligstøtte? Den enkelte borger kan opleve at skulle aflevere dokumentation. Det sker for, at myndigheden kan træffe den rette afgørelse. Vi ønsker dialog og gennemsigtighed. Else Zippor vender tilbage med status til Handicaprådet.
Rigmor Kristensen spurgte, om det er forventeligt, at der er fællesarealer på alle botilbud.
Else Zippor: I botilbud er der typisk fællesarealer. Nogle botilbud har skiftet karakter fra botilbud til lejligheder. Man kan have vurderet, at fællesarealerne kunne anvendes bedre, og der f.eks. bliver indrettet en lejlighed, hvis et fællesareal ikke bliver benyttet.
Else Zippor orienterede om drøftelserne om etablering af et overordnet koordinationsråd på Udviklingscenter Vest, og en igangværende proces med at etablere lokalråd for pårørende lokalt på de enkelte botilbud. Vi håber meget, at pårørende på de enkelte botilbud vil bakke op om tiltaget.
Mogens Bork stillede spørgsmål til rengøring i egen lejlighed. Hvordan betales der for rengøring i egen bolig?
Else Zippor kunne fortælle, at det er noget, der kigges på nu. Borgere der ikke selv kan gøre rent, skal selvfølgelig have hjælp. Det skal være ensrettet.
6. Fællesskab/ensomhed
Forberedelse/Hvilke forventninger og ønsker har Handicaprådet til en kommende drøftelse af temaet.
Erik Sørensen har oplyst, at ETAC gerne byder ind med lokaler og facilitering til evt. temadag. Inga Bredgaard tager kontakt til Erik Sørensen for at aftale nærmere om tid, sted, evt. program.
Mogens Bork ønsker, at man inddrager børneområdet – der findes også ensomme børn. Foreninger for ensomme børn og unge blev nævnt. De kunne evt. inddrages i en temadag.
7. Orientering
Oversigt over indkøbsaftaler (i følge aftale sendes opdateret oversigt 2 x årligt til Handicaprådet).
Handicaprådet er meget tilfredse med oversigten.
8. Eventuelt
Connie Kristensen fortalte, at hun havde en personlig oplevelse, hvor hendes kørestol punkterer på et af de store hjul, og at hun derfor kontakter et firma, der møder op og reparerer hjulet (som kørestolsbruger skal man selv betale for hjul, dæk og slange). Efterfølgende modtager Connie en regning på 1.495 kr. for udskiftning af en slange. Udskiftningen tog ganske kort tid, og Connie ønsker at gøre opmærksom på, at det er fuldstændig uhørt med sådanne priser. Regningen var inkl. et akuttillæg, hvilket Connie er uforstående overfor, da hun starter med at forhøre sig ved firmaet, om de er i nærheden, for det haster ikke mere end, at Connie godt kan vente til de har tid.
Handicaprådet ønsker status på Sirius Seniorbo. Handicaprådet ønsker inddragelse i projektet Sirius Seniorbo, og har spørgsmål til personale- og beboersammensætning, placering af kantine og fællesarealer m.v. Handicaprådet ønsker endvidere tegninger over byggeriet.
Sekretariatet kontakter Sundhed & Omsorg for deltagelse i et kommende møde.
9. Punkter til kommende møder
Fællesskab/ensomhed.
Status på erfaringer med de borgere der har været i STU forløb v. Jobcenter Esbjerg, sektionsleder Lene Damgaard. Handicaprådet ønsker, som opfølgning på mødet den 18. juni 2020, at høre om hvordan det er lykkes for de unge efter 1-2-3 år.
Status på borgerbetaling for rengøring i botilbud v. Socialchef Else Zippor.
Status på Sirius Seniorbo v. Sundhed & Omsorg, Martin Helbo Poulsen.
Temaer til opfølgning fra møde med Børn & Familieudvalget 24.8.2020:
Børnehaven Kornvangen/status for byggeriet. Hvordan inddrages Handicaprådet? v. Børn & Dagtilbud, områdechef Mette Lindkær.
Præsentation af Ordblindestrategien på skoleområdet. v. Børn & Kultur, programleder Kristina Junker Stengaard.
Boliger til unge. Kollegiet i Tarp. Hvad er status på efterspørgslen Hvorfor var det svært at få i gang? v. Socialchef Else Zippor.
Oplæg fra specialklasserne. Hvordan arbejder man, hvor mange elever er der i klasserne, hvad sker der med børnene efter folkeskolen? v. Børn & Kultur, områdechef Bo Meldgaard.