Med etablering af en national storskala testfacilitet for grønne energi- og miljøteknologier i Esbjerg, kan Energi- Metropolen bidrage til, at Danmark fortsat er frontløber i den grønne omstilling.
Den grønne omstilling skal også ske gennem energiforsyningen, og derfor skal det vurderes, hvor kommende energiproducerende anlæg bedst kan placeres. Der skal eksempelvis findes plads til ny grøn fjernvarmeforsyning
Esbjerg Kommunes bygningsmasse gennemgår løbende energirenoveringer, hvor muligheden for etablering af grøn energi- og/eller varmeforsyning også indgår.
Der skal findes plads til solenergianlæg. De arealkrævende anlæg kan med fordel placeres i tilknytning til eksisterende tekniske anlæg. Det skal for eksempel undersøges om solenergianlæg kan etableres de steder, hvor den nye 400 kilovolts forbindelse mellem Idomlund ved Holstebro og den dansk/tyske grænse linjeføres over jorden. Dermed udnyttes arealer, som ikke længere er attraktive til beboelse.
Med etableringen af flere datacentre i den kommende IT-klynge skal det i hvert enkelt tilfælde vurderes, om der kan skabes mulighed for udnyttelse af overskudsvarmen.