Byomdannelse tager afsæt i stedets identitet og sker som led i en samlet planlægning, der udover at opfylde en række formelle krav også i de fleste tilfælde vil sigte efter at inddrage brugere, interessenter og borgere for at opnå et resultat som flest mulige føler ejerskab i forhold til. Byliv og bosætning bliver de to ben som byomdannelsen i Storbyregion Esbjerg skal stå på.
I Esbjerg by arbejdes der med byens storbykvaliteter ved bl.a. at fokusere på fortætning og studenterboliger.
I de ældre købstæder og skipperbyer handler det om at sikre en høj kvalitet i de velbevarede byrum for at gøre dem fristende at besøge og bosætte sig i. På landet arbejder vi i alle tre kommuner med tiltag, der understøtter og fremmer velfungerende lokalsamfund med et stort lokalt engagement.
Den store vækst i arbejdspladser relateret til energi og offshore skaber et stadig stigende behov for at fremme initiativer, der kan øge bosætningen i Storbyregion Esbjerg. Da det er de unge uddannelsessøgende, der har det mest interessante potentiale for tilflytning, vil vi fokusere på uddannelse som et vigtigt indsatsområde. Samtidig vil vi sikre et bredt udbud af forskellige boformer, og vi vil styrke de mange attraktive bosætningsmuligheder, der allerede findes i området.
Udad til vil vi tydeligere markere de meget alsidige bosætningstilbud i Storbyregion Esbjerg. Vi vil synliggøre, at her tilbydes en palet af muligheder fra storbymiljø, velbevarede bykerner med historiens vingesus, trygge bynære boligområder, attraktive stationsbyer, aktive lokalsamfund med fællesskab og foreningsliv samt åbne landskaber, der både har plads til begejstring og til ro. Vi har noget for enhver smag.
De tre kommuner arbejder hver især med en egen bosætningsindsats, men ved at fremme det tværkommunale plansamarbejde om bosætning kan vi konkretisere indsatsen i det fysiske rum. For der skal gennemslagskraft til for at få vakt interessen for det vestjyske i Danmarks universitets- og uddannelsesbyer. Vi viser verden, at vi når vores resultater og at vi gør det ved at samarbejde – her er højt til loftet og stærke netværk.
Vi ønsker at toppe uddannelsen, jobbet, og det attraktive boligudbud, op med en hel købmandskurv fuld af gode sager. Købmandskurven indeholder gode daginstitutioner, de bedste uddannelsesmiljøer, en varieret erhvervsstruktur, mange forskellige typer af arbejdspladser, spændende og afvekslende kultur- og byliv, unik natur, interessante og udfordrende fritidsoplevelser, opdateret infrastruktur og ikke mindst stor imødekommenhed både fra kommunens og nærmiljøets side. Vi vil udfordre os selv og hinanden til at skærpe profilen og blive endnu bedre til det, vi allerede gør. Ved fælles hjælp kan vi sikre det gode hverdags- liv og skræddersy vores tilbud til tilflytteren.
Vi vil arbejde for, at de som allerede bor her husker at fortælle om de store kvaliteter i Storbyregion Esbjerg, der hvor de kommer frem. Stedets identitet og særlige karakteristika skal altså ikke kun formidles til vores gæster, men i høj grad også til vore borgere. Det sikrer, at de bliver boende og at de bliver ambassadører for storbyregionen. Når den gode ambassadør står ansigt til ansigt med en besøgende eller med én, der burde besøge os, er det en uvurderlig mulighed for at give personligt tilpasset og helt nøjagtig information om området. Den mulighed skal ikke forpasses, for mund til mund metoden og den personlige anbefaling virker – især på det lange stræk.