I Danmark er det målet, at vi skal være helt uafhængige af fossile brændsler i 2050 og at vi skal have en fossilfri fjernvarmeforsyning i 2030. På grund af de store og langsigtede investeringer i energisektoren skal denne omstilling igangsættes allerede nu.
Der er, som et samarbejde mellem Varde, Fanø og Esbjerg Kommuner, udarbejdet en fælles energistrategi. Energistrategien skal sikre grundlaget for, at der kan træffes robuste beslutninger i de kommende år, når der skal investeres i produktionsanlæg, infrastruktur til energiforsyningen og energibesparelser.
Energistrategien fokuserer i øjeblikket primært på tre områder:
- Fremtidens fjernvarmeforsyning
- Fremtidens varmeforsyning i områder uden fjernvarme og naturgas
- Fremtidens lokale producenter af grøn el og gas
For fremtidens fjernvarmeforsyning er den førstkommende udfordring i Esbjergområdet, at der skal findes en grøn afløser for den nuværende kulbaserede fjernvarmeproduktion på Esbjergværket efter 2022.
I den forbindelse har Esbjerg og Varde Kommuner ønsket at få mulighed for dispensation fra kravet om central kraftvarmeproduktion. Denne mulighed er der åbnet op for fra statens side. Der er ikke længere det samme behov som tidligere for elproduktion fra de store værker, fordi der er langt mere tilgængelig energi fra sol og vind. Dette vil yderligere blive forbedret med flere havvindmølleparker og udlæg til solenergi. Der arbejdes derfor nu på at finde de mest egnede løsninger til en sådan omstilling.
I områder uden fjernvarme og naturgas er udfordringen at få testet en række forsyningsmuligheder som fælles indkøb og finansiering af individuelle varmepumper, fælles varmepumpeløsninger eller tilslutning til eksisterende fjernvarmenet. Det er planen, at der skal testes en mulighed per kommune inden for energistrategiens fællesskab.
For fremtidens lokale produktion af grøn el og gas skal der udføres flere tværgående analyser om hensigtsmæssig udnyttelse af husdyrgødning til biogas, fremtidige solcelleparker og vindmølleparker og en analyse af elektrificeringens udfordringer for det lokale elnet.
Med ’Kommuneplan 2018-30’ udlagde Esbjerg Kommune for første gang et område til solenergianlæg. Der er på nuværende tidspunkt kun udlagt et enkelt areal ved Gørding til formålet, men der har i de seneste år været en stigende efterspørgsel på arealer til solenergianlæg hos de sydvestjyske kommuner. Dette skyldes blandt andet, at der er indført nye, energineutrale støtteordninger, hvor vindmøller og solceller fremover skal konkurrere om at producere mest grøn strøm for de støttekroner, der er til rådighed
I forbindelse med planlægning for store datacentre har der været vurderet på muligheden for at udnytte overskudsvarmen til energiforsyning. Hidtil har dette dog vist sig udfordret af afgifter samt usikkerhed om fremtiden for den nuværende forsyningspligt.