Hvis Esbjerg Kommune skal gøre sig attraktiv for tilflyttere, så er naturen et vigtigt trækplaster. Det blev understreget af Esbjerg Kommunes bosætningsanalyse fra 2018, hvor fem ud af syv undersøgte målgrupper angiver at: ’en placering tæt ved attraktiv natur’ er et vigtigt element i forhold til bosætning. Det betyder et behov for mere og bedre natur, men også et behov for at brande den unikke natur bedre.
Kommuneplanens udpegning af arealer til ’grønt danmarkskort’ er første skridt i retningen af mere natur og mere biodiversitet. ’Grønt danmarkskort’ skal revideres med udgangspunkt i Naturrådets anbefalinger. Her skal marsken og de store vandløb fortsat udgøre rygraden i naturområderne, men der skal være mere fokus på kvalitetsnatur frem for kvantitet.
Det betyder blandt andet, at udpegningen skal skabe færre, men større og mere robuste naturområder, samtidig med at de bedste landbrugsjorder søges friholdt. Områder med kendte forekomster af beskyttede arter skal prioriteres højt, mens mindre øer af natur eller skov med ringe biologisk værdi kan udgå af planlægningen.
Esbjerg er vokset betydeligt i de seneste årtier og gør det fortsat. For at opretholde den nuværende bystruktur, med de fordele det giver, skal der planlægges for en ydre grøn ring omkring Esbjerg by. Hidtil har de grønne kiler i Esbjerg primært været defineret af topografi, hvor de lavest liggende arealer omkring vandløb og lavninger er friholdt for bebyggelse. Dette vil fortsat være udgangspunktet, men det vil også være nødvendigt at inddrage højere liggende arealer for at sikre en sammenhængende ring omkring byen. De grønne områder omkring byerne skal være en blanding af naturområder og grønne rekreative områder, så der levnes plads til både stille naturoplevelser og et aktivt fritidsliv.
Esbjerg Kommune skal fortsat arbejde aktivt for at bevare den eksisterende natur og genoprette tabt natur. I samarbejde med Nationalpark Vadehavet, Den Danske Naturfond, beboerne på Mandø m.fl. skal Esbjerg kommune sikre, at Mandø får forløst sit potentiale som en af Danmarks fineste lokaliteter for ynglende engfugle og arter af trækfugle.
Herudover skal Esbjerg kommune afsøge mulighederne for at genoprette vådområder. Det skal bl.a. ske i regi af statens vådområdeplanlægning. Vådområdeprojekter har en positiv effekt for både klimaet, vand- miljøet og biodiversiteten. Hertil kommer den rekreative værdi – særligt hvor vådområderne etableres nær byerne. Projekterne skal baseres på frivillighed og jordfordeling er her et vigtigt redskab til at sikre, at alle parter får noget ud af projektet.
Den private skovrejsning skal understøttes af en kommunal indsats på området. Foruden de miljømæssige fordele, kan skovrejsningen også bidrage til eksempelvis realiseringen af en ydre grøn ring omkring Esbjerg eller realiseringen af projekter fra landsby- og mellembyplaner. For at sikre, at den kommunale skovrejsning skaber mest mulig synergi, skal det ske efter en samlet plan. Der skal derfor udarbejdes en strategi for kommunal skovrejsning.