Esbjerg Kommunes arbejde med klimatilpasning i det åbne land handler om at håndtere det vand som vejret giver os. Det er både havvandet, regnvandet og vandet i åerne. Diger og sluser udgør en sikring af hele kommunens kyststrækning mod havvandets luner. Tidevandshøjvande, ekstraordinært højvande/stormflod eller kraftig blæst kan alle være udløsende faktorer for en automatisk lukning af sluserne.
Langvarig regn giver en vandmættet jord og stor afstrømning af vand til de i forvejen fyldte vandløb og åer. Esbjerg Kommune har med Kongeåen og Ribe Å store vandløbssystemer, der gennemløber kommunen. Når de fyldte vandløbssystemer og de vandmættede vandløbsnære arealer, udfordres af lukkede sluser, kan der ske en opstuvning af åens vand på de vandløbs- nære arealer – en såkaldt bagvandsproblematik. Problemet med bagvand er værst om vinteren, hvor lavtrykkene er kraftigere og jorden er vandmættet.
I 2018 tog Esbjerg Kommune i samarbejde med landbruget, Kystdirektoratet og flere andre instanser fat i bagvandsproblematikken omkring Kongeåen med rapporten: ’Løsningsmodeller for afvandingen ved Kongeåen’. Der er herudover et tværkommunalt samarbejde under opstart med de for Kongeåen opstrømsbeliggende kommuner Kolding og Vejen.
Kystsikringen i Esbjerg Kommune består af diger og sluser. Det er dige- lagene, der med bistand fra Esbjerg Kommune og med vejledning fra Kystdirektoratet, sørger for, at diger og sluser løbende vedligeholdes.
I 2018 overgik myndighedsansvaret for kystbeskyttelse fra Kystdirektoratet
til kommunerne. Dette betyder, at det er Esbjerg Kommune, som skal behandle ansøgninger om kystbeskyttelse inden for kommunens geografiske område og på tilliggende søterritorie.
Fremtidens klimaforandringer vil give mere voldsomt vejr, højere bølger, et stigende havvandsspejl og øgede regnmængder. Det stigende havvandsspejl vil herudover sammen med de øgede regnmængder medføre et stigende grundvandsspejl. Det vil kort sagt sige, at der vil komme flere og større oversvømmelser. Enkelthændelser, som orkanen i 1999, vil være påmindelser om de klimamæssige forandringer, der vil komme løbende og over længere tid.
Den større risiko for oversvømmelser er en udfordring for alle lande med kyst ud til Nordsøen. Der er derfor indledt et inter- nationalt Interreg-samarbejde kaldet FAIR med henblik på at finde løsninger og dele ud af indhøstede erfaringer og viden omkring klimatilpasning. Esbjerg Kommune indgår sammen med Kystdirektoratet i dette samarbejde, hvor også Holland, Storbritannien, Belgien, Tyskland, Sverige og Norge deltager.