Vadehavets landskaber og natur rummer en mængde faciliteter, der kan hjælpe gæsten med at få gode og autentiske oplevelser. Det er faciliteter som trampestier, shelters, bålhytter, kanopladser, fugletårne og lignende. Faciliteterne skal fremme tilgængeligheden til og formidlingen af områdets natur- og landskabsværdier og gerne på måder, der understøtter en bæredygtig og lokalt forankret turisme. Esbjerg Kommune ønsker, at der findes tilstrækkeligt af de rigtige faciliteter placeret de rigtige steder. Der skal kort sagt skaffes overblik og tages stilling – især i forhold til fremtidige investeringer.
Esbjerg Kommune udgør med sin kystnære beliggenhed et led i den kæde af stiforbindelser som der arbejdes med både i regi af Nationalpark Vadehavet og i regi af Vestkystpartnerskabet. Esbjerg Kommune ønsker at binde sløjfer på de langsgående stier.
De to største sløjfer udgøres af området med Mandø, Vadehavscentret, Kammerslusen og Ribe by og af området Esbjerg – Fanø. Begge sløjfer indeholder så mange oplevelser, at én overnatning i hver sløjfe knapt vil slå til. På turen udgør Grænsestien, perlerækken af marsklandsbyer og Hjerting, Sjelborg og Marbæk andre mindre oplevelsessløjfer.
I arbejdet med både de langsgående stier og med sløjferne skal der sikres gode og sammenhængende forløb med tydelig skiltning, markering af og information om attraktive spots og servicefaciliteter undervejs
Verdensarven er en global attraktion, der kan tiltrække kvalitetsbevidste gæster. Disse gæster skal gerne finde området så interessant, at de har behov for overnatning enten på hotel i Ribe eller i Esbjerg eller måske i vore meget fine vadehavslandsbyer. Esbjerg Kommune ønsker, at gæstens oplevelse af kvalitet ved valg af spisested og overnatning understøttes med spændende byrum og unikke landsbymiljøer.
Mandø har her et helt særligt potentiale som Esbjerg Kommune, med udviklingsplanen ’Smart Island – Slow living’, arbejder videre på at indfri. Mandøs status som et oplevelsesrum for gæster, der overnatter på fastlandet, skal fastholdes og videreudvikles. Esbjerg Kommune ønsker herudover, at udfolde Mandøs potentiale som et eksklusivt refugium, hvor gæsten kan være tæt på fuglene og tæt på Vadehavets natur. Helt centrale indsatser i den udvikling er det påbegyndte naturprojekt og fredeliggørelsen af Mandø by for trafik, især den tunge trafik med traktorbusser.
’Vision 2025 – Vækst’ har fokus på udvikling af en stærk turistdestination ved Vadehavet. Ambitionen er at udvikle fem attraktioner eller oplevelser af internationalt format. Udviklingen kan både omfatte en opgradering af eksisterende attraktioner eller udvikling af helt nye attraktioner. Moderniseringen af Fiskeri- og Søfartsmuseet er et eksempel på en opgradering, mens åbningen af Jacob A. Riis-museet og Heksemuseet i Ribe er eksempler på nyudvikling. Det samlede arbejde med at understøtte verdensarvsturisten i forhold til overnatning, wayfinding, faciliteter og ikke mindst udfoldelsen af det potentiale som Mandø har, kunne være et bud på udvikling af en oplevelse af international attraktionsværdi.