De centrale begreber, for den proces som Esbjerg by står foran, er ’byliv’ som en forudsætning for ’storbykvalitet’. Det vil sige, at målet er storbykvalitet og midlet er byliv. Midlet er således flere boliger i gangafstand til centrum for dermed at sikre målet om flere mennesker og dermed mere liv i gaderne og i byrummet døgnet rundt.
Storbykvalitet bliver efterspurgt af potentielle tilflyttere og af de studerende, som gerne skal blive i byen efter endt uddannelse. Der skal altså udvikles en indre by, som også appellerer til de mennesker, der ikke bor her endnu, og dette skal ske i dialog og samarbejde med de borgere, der bor her i dag. De nye og kommende borgeres meninger er blevet tydeligt tilkendegivet i Esbjerg Kommunes bosætningsanalyser, men i det kommende samarbejde med borgerne, vil de nye borgeres stemme være svære at få repræsenteret.
Det store og varierede udbud af kultur- og fritidstilbud, der er synlig og tilstede i indre by er fundamentet for Esbjergs studiemiljø og storbykvaliteter. Der skal derfor fortsat sikres rum og plads til både indendørs og udendørs kultur- og fritidstilbud.
Grønnere udendørs rum med flere gadetræer, høj kvalitet i parkerne og grønnere gårdmiljøer giver lyst til bevægelse og ophold og signalerer derigennem både storby og studieby. Når byens rum er af en så høj kvalitet, at de studerende flytter deres gruppearbejde, deres eksamenslæsning eller blot deres sociale liv derud styrker det på alle måder byens udtryk. Studiemiljø og storbykvaliteter kan også handle om, at godt byinventar eller godt gennemtænkte byrum, pladser og parker, understøtter kreative miljøer, kultur, selvorganiseret idræt, samvær og fællesskab.
Esbjerg Kommune indgår i visionsaftalen ’Bevæg dig for livet’ sammen med Danmarks Idrætsforbund og DGI. Her er målsætningen af 75 % af kommunens borgere er fysisk aktive i 2025. Arbejdet med at sikre faciliteter til fysisk udfoldelse for borgerne i indre by er et af fem fokusområder i aftalen og skal dermed også understøttes i den fysiske planlægning for byens rum.
Når målet er storbykvalitet indebærer det en by med meget mere liv i gaderne og mindre fred og ro. Det er derfor vigtigt, at der bliver taget vide hensyn til de borgere, der allerede bor i indre by. At vælge at blive boende i indre by efter at den bliver tættere befolket afhænger bl.a. af om borgerne opfatter de nye kvaliteter ved byen som en fordel. Der skal derfor i samarbejde med borgerne udarbejdes en bylivsstrategi, der skal spotte byens potentialer og bruge disse som udgangspunkt for udvikling af bløde værdier som flere kulturevents, flere mødesteder, mere idræt og bevægelse og et mere mangfoldigt, trygt og levende byliv. Esbjerg Kommune ønsker, at borgerne skal føle sig trygge i byens gader og rum. Tryghed handler også om, at borgerne vil byens rum, at de opfatter og bruger dem positivt. Derfor er tryghed et af de mange elementer, der italesættes sammen med borgerne, når der udvikles strategisk planlægning for de enkelte byer.
Bykvalitet er også et tema, der skal understøttes i de mindre byer. Her er det tryghed, nærhed og det gode liv der er nøgleord, men byfortætning er også her med til at skabe et endnu større sammenhold. Byfornyelse i de oprindelige bykerner kan opdatere datidens kvalitetsbyggeri og kan forhindre en byspredning med parcelhusbyggeri. Parcelhuskvarterer understøtter ikke den gode historie om byens kvaliteter og oprindelige identitet, og kan i værste fald underminere bosætningen i den oprindelige by.
Esbjerg Kommune ønsker at involvere byseniorerne i at skabe forandring og udvikling. Involveringen sikrer at Esbjerg Kommune kan arbejde målrettet for, at flere kan bibeholde uafhængighed og muligheder i dagligdagen længst muligt.
Byseniorernes engagement i fællesskaber, foreninger, aktiviteter, initiativer og frivilligt arbejde gavner både deres eget liv, lokalsamfundet og andre borgere på tværs af alder.
De nuværende prioriteringer for bymidternes handelsliv fastholdes for også i fremtiden at sikre koncentrationen af handel og service.