Som visionskommune i Bevæg dig for livet er det vores målsætning både at få flest muligt til at være fysisk aktive og at få flere til at være foreningsaktive. Vi vil derfor understøtte udviklingen af fritids- og idrætsaktiviteter både organiseret i foreninger og i selvorganiseret form.
Børn har et aktivt fritids- og idrætsliv, fordi det er sjovt, fordi de lærer noget, bliver dygtigere - og for at være sammen med deres kammerater. Det ønsker vi i Esbjerg Kommune at understøtte.
Vi vil derfor have særligt fokus på, at alle børn skal have mulighed for at møde foreningslivet og blive bekendte med de mange muligheder, der er for at være en del af de meningsfulde fællesskaber, der er omkring de forskellige aktiviteter. Esbjerg Kommune ønsker derfor at understøtte samarbejdet mellem daginstitutioner, skoler og foreninger med en særlig hensyntagen til kulturelle og sociale forskelle blandt børnene og deres familier.
Andelen af unge, der er aktive i fritids- og idrætsforeninger, når de starter på en ungdomsuddannelse, falder. Mange fravælger især idrætsaktiviteterne, idet de ikke føler, at disse harmonerer med det ungdomsliv, der er herskende i dag, hvor det sociale fællesskab er præget af andre ting.
I Esbjerg Kommune tror vi på, at et aktivt fritids- og idrætsliv kan være et positivt frirum, som mange unge har brug for i en travl hverdag, og vi vil derfor arbejde målrettet mod, at flere unge fortsat vælger at være en del af fritids- og idrætslivet både som aktive udøvere og som frivillige. Den fase af livet, hvor de fleste har et inaktivt fritids- og idrætsliv, er tiden som børnefamilie. I Esbjerg Kommune ønsker vi at skabe sammenhæng mellem familieliv og et aktivt fritids- og idrætsliv for såvel voksne som børn.
I Esbjerg Kommune ønsker vi at udvikle og udbrede aktivitetsmulighederne for alle borgere i alle livsfaser. Dette understøtter vores status som den første aldersvenlige kommune under WHO i Danmark.
Talentudvikling:
Vi vil kvalificere børneidrætten ved at udvikle og implementere en Esbjerg-variant af Aldersrelateret Træningskoncept (ATK), som er et vidensbaseret fundament for praktisk og systematisk træning af børn og unge. Dette skal blandt andet give vores børn og unge mulighed for et mere mangfoldigt fritids- og idrætsliv med en senere specialisering, end der er kutyme for i dag.
I Esbjerg Kommune tror vi på, at ATK motiverer børn og unge til et rigt og mangfoldigt fritids- og idrætsliv uanset niveau. Endvidere fokuserer vi med konceptet på at skabe de bedst mulige miljøer, hvor talenter og eliteudøvere har optimale betingelser for at udvikle sig både som udøvere og som mennesker.
Vi vil prioritere fastholdelse af Talentidrætsrådets indsatser under ”talenttræner-projektet”, som skal sikre, at der er kontinuitet i foreningernes træner og instruktørstabe, hvilket er afgørende for en langsigtet og bæredygtig talentudvikling i Esbjerg Kommune.
Esbjerg Kommune vil:
• Understøtte, at borgere i alle livsfaser bliver og forbliver en del af foreningernes fællesskaber
• Tilskynde til udvikling af idræts- og bevægelsesmiljøer i børne- og ungeinstitutioner ved at skabe større sammenhæng mellem foreninger og eksempelvis SFO’er og klubber
• Understøtte foreningerne i at være synlige på ungdomsuddannelser
• Udvikle og implementere en Esbjerg-model baseret på ATK-konceptet
• Prioritere indsatser under ”talenttrænerprojektet”
• Være blandt de bedste i Danmark til at skabe rammer for og understøtte eliteidræt