- Borgeren er som hovedregel selv ansvarlig for at have nok ansatte til at dække ferie og sygdom. Hvis dette ikke er muligt, og borger er nødt til at entrere med Vikarbureau, er borger forpligtet til at kontakte visitator først kommende hverdag, med en plan for hvordan hjælpen fremover bliver leveret
- Hjælp efter §95 er en kommunal opgave, og i tilfælde hvor borgeren ikke modtager den nødvendige hjælp, vil ansvaret for levering af hjælpen påhvile Sundhed & Omsorg
Der udleveres håndbog, der sikrer at borgeren er velorienteret om Esbjerg Kommunes Serviceniveau, og muligheder for fleksibilitet i ordningen.
I sjældne tilfælde kan der være behov for ansættelse af hjælpere med særlige kvalifikationer herunder en særlig faglig baggrund/kompetence
Kommunen kan stille krav om, at borgeren overdrager arbejdsgiveransvaret, til en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed.
Indsatsen §95 kan kombineres med SEL§84, §85, §86, §97, §100Sundhedsloven§138,140, Lov om kompensation til handicappede i erhverv§4, Specialpædagogisk støtte SPS der administreres af SU-styrelsen, Uddannelse til unge med særlige behov USB
Hvis borger er bevilget ledsagelse i henhold til §97, kan der i forbindelse hermed søges om et kontant tilskud til dækning af billetter, transport osv. af ledsager.
Ordination af overvågning af borgere i respirator eller bipap behandling ligger ved Regionen. Udgifter fordeles mellem Region og Kommune i henhold til gældende aftaler. Denne ydelse kan kombineres med §95 stk. 3- så borger får en sammenhængende ydelse 24 timer i døgnet.
Esbjerg kommune stiller APV-redskaber til rådighed.
Borgere der kan genoptrænes eller selv kan udvikle evnen til at klare opgaven, bevilges ydelser jf. Lov om Social Service §85 eller §86 (træning)
Hvis det påtænkes at opsige en bevilget ordning, skal borgeren varsles 3 mdr. før, medmindre det er nødvendigt at opsige ordningen akut hvis hensynet til borgeren nødvendiggør dette
Hvis borgeren indlægges, skal visitator kontaktes førstkommende hverdag, så det kan afklares om ordningen kører videre, om hjælperne skal med på sygehuset for Regionens regning jf. aftalerne om ledsagelse under indlæggelse.
Økonomi
Esbjerg kommune anvender overenskomst indgået med Dansk Erhverv Arbejdsgiver og FOA-Fag og Arbejde/ 3F Privat Service, Hotel og Restauration.
Tilskuddet udbetales den 1. i måneden til tilskudsmodtager. Hvis der er udpeget en forening eller en privat virksomhed som arbejdsgiver udbetales administrationsgebyr til denne.
Derudover betaler Esbjerg Kommune diverse regninger jf. Udmålingsbekendtgørelsen.
Borgeren planlægger selv længden af vagterne.
Esbjerg Kommune betaler kun løn under sygdom i 30 dage jf. Sygedagpengeloven, herefter er borger selv forpligtet til at indhente refusion, og vil herefter kun få betalt forskellen mellem refusion og den normale løn.
Ved behov for ekstra oplæring af nyt personale eller oplæring i nye procedurer kan der ansøges om ekstra bevilling
Hvis tilskudsmodtager overgiver arbejdsgiveransvaret til forening eller privat virksomhed, udbetales et engangsbeløb på 5365 kr. ved opstart samt et beløb på 15 kr. pr. bevilget time pr. år til arbejdsgiver.
Borgeren er berettiget til udmåling til øvrige omkostninger til ekstra forbrug af vand, el, varme, handsker, masker, ekstra toiletpapir, porto osv.
Borgere som modtager Pleje- eller Bistandstillæg er ikke berettiget til yderligere udmåling til øvrige omkostninger.
Borgere der ikke modtager Pleje- eller Bistandstillæg, bliver hvis ikke de kan lades alene over en time i vågne timer, tilkendt et beløb svarende til 10% af taksten for Plejetillægget.
Borgere der kan lades alene i over en time i de vågne timer, bliver tilkendt et beløb svarende til 10% af taksten for Bistandstillægget.
Borgeren kan kun medtage sin hjælp på ferieophold i Danmark.
Hvis der i særlige tilfælde er behov for hjælp af 2 personer på grund af de fysiske forhold på feriestedet, kan der bevilges ekstra hjælp.
I tilfælde af arbejdsgiver konkurs leverer Esbjerg Kommune den nødvendige hjælp i henhold til SEL § 83 som naturalhjælp efter frit valgs reglerne
Ordningen kan ikke træde i kraft, før alle formalia er på plads, herunder evt. aftale med ekstern arbejdsgiver