Hjælpemidler:
Udlånes Jf. servicelovens § 112.
Hjælpemidler omfatter produkter der er fremstillet med henblik på at afhjælpe en nedsat funktionsevne, herunder udlåns/genbrugshjælpemidler, kropsbårne hjælpemidler, hjælpemidler til diabetikere, kontinens og stomi hjælpemidler, optiske hjælpemidler, optikunderstøttende hjælpemidler, informationsteknologiske hjælpemidler, høretekniske hjælpemidler, brandhæmmende hjælpemidler.
Vejledning, undervisning eller træning kommer før bevilling af hjælpemiddel. Hjælpemidlet kan indgå i træningen.
Behovsafdækning, funktionsundersøgelse, afprøvning og instruktion foregår i eget hjem, i nærmiljøet eller på et af kommunens sundhedscentre/plejecentre og lignende.
Afprøvning foregår fortrinsvis i dagtimerne på hverdage.
Hjælp til reparation og udskiftning af hjælpemidler ydes efter behov.
Der ydes ikke hjælp til udgifter, som følger af brug af hjælpemidlet, f.eks. drift, rengøring eller vedligeholdelse. Det kan dog bevilges i særlige situationer, se pjecen ”Du har lånt et hjælpemiddel”.
Borgeren kan frit medtage sine hjælpemidler ved ophold andre steder end i hjemmet for egen udgift.
I visse situationer kan der udlånes reservehjælpemidler i forbindelse med ferieophold uden for hjemmet, når hjælpemidlet er vanskeligt at medbringe.
Midlertidige hjælpemidler:
Jf. Serviceloven §113b kan hjælpemidler eller forbrugsgode udlånes som naturalhjælp i en tidsbegrænset periode til borgere med midlertidigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Formålet er at understøtte rehabilitering. Målet kan være at fastholde kontakt til arbejdsmarked, uddannelse eller sociale relationer. Målet kan også være, at borger ikke får behov for andre ydelser fra hjemmeplejen. Væsentligheds- og kompensationsprincippet er også gældende for midlertidige hjælpemidler. Der er ikke frit valg.
Træningsredskaber:
Udlånes jf. Sundhedslovens § 140 til borgere der har fået udarbejdet en genoptræningsplan i forbindelse med udskrivelse fra sygehusbehandling.
Træningsredskaber er redskaber der bruges i forbindelse med genoptræning efter Sundhedsloven. Redskabet skal medvirke til understøtte genoptræningen af borgerens funktionsevne, der retter sig mod kropslige funktioner, aktivitet og deltagelse.
Forbrugsgoder:
Bevilges efter Servicelovens § 113.
Forbrugsgoder omfatter produkter, der er fremstillet og forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug hos den almindelige befolkning.
Der ydes råd og vejledning samt afprøvning og instruktion i forbindelse med støtte til køb af forbrugsgoder.
Den økonomiske hjælp til et standardprodukt udgør 50% af prisen.
Borgeren indkøber selv produktet.
Der ydes kun hjælp efter denne bestemmelse, når udgiften i den enkelte ansøgning overstiger bagatelgrænsen efter gældende regler.
Hvis der i den enkelte ansøgning er behov for mere end et forbrugsgode lægges den samlede udgift til grund.
Hvis der pga. den nedsatte funktionsevne er brug for et produkt, der er dyrere end et almindeligt standardprodukt, eller det er nødvendigt med en særlig indretning af produktet, afholder kommunen de nødvendige merudgifter.
Hvis forbrugsgodet udelukkende fungerer som et hjælpemiddel, betaler kommunen den fulde anskaffelsessum. Hjælpen kan da ydes som udlån.
Støtte til reparation og udskiftning af forbrugsgoder sker kun i det omfang det drejer sig om forbrugsgoder med en særlig kvalitet og indretning og i de tilfælde, hvor forbrugsgodet udelukkende fungerer som et hjælpemiddel.