I Esbjerg Kommune er der indgået et samarbejde med flere uddannelsesinstitutioner og kommunale ungeindsatser, hvor de unge vil blive tilbudt at deltage i den digitale opsporing for ensomhed.
Følgende uddannelsesinstitutioner og ungeindsatser deltager i projektet:
• Esbjerg Gymnasium (STX og HF)
Hvad indebærer den digitale opsporing?
Opsporingen sker via et digitalt spørgeskema, som er udviklet i samarbejde med førende eksperter. Spørgeskemaet tager 10 minutter at besvare og består af en række baggrundsspørgsmål, spørgsmål om følelsen af ensomhed og generelle trivselsspørgsmål.
Den digitale opsporing foregår på uddannelsesinstitutionen eller i ungeindsatsen, hvor en Lift-vejleder, lærer eller studievejleder introducerer den unge for projektet og opsporingen.
Anonymitet og samtykke
De unge skal selv give samtykke til, at organisationerne bag Lift kan se deres besvarelser og sætte dem i kontakt med en Lift-vejleder. Besvarelserne vil blive behandlet fortroligt og vil ikke blive set af uddannelsesstedet eller forældre.
Den unge kan vælge at være anonym i opsporingen. Dette betyder dog, at den unge ikke kan modtage hjælp via Lift i forhold til at komme ud af en eventuel ensomhed.
Lift på de enkelte opsporingssteder
Opsporingsforløbene tilrettelægges efter det enkelte opsporingssted. Det relevante personale vil blive klædt på til at kunne introducere opsporingen og besvare spørgsmål fra de unge. Derudover vil der blive sendt information til de unge, forældre og personale. Sideløbende vil Lift stå for forskellige aktiviteter omkring tematikkerne fællesskaber og ensomhed på de enkelte opsporingssteder for at skabe opmærksomhed omkring projektet.
Unge og ensomhed
Ensomhed er en følelse, der opstår, når der opleves en uoverensstemmelse mellem den unges ønskede sociale relationer og faktiske sociale relationer. Ensomheden afhænger dermed af den enkeltes sociale behov og handler mere om kvaliteten end antallet af relationer. Det er derfor individuelt, hvornår den unge oplever ensomhed og hvordan de påvirkes af den. Unge reagerer også forskelligt på ensomhed: hvor nogle bliver stille og introverte, oplever andre at have et aktivt socialt liv, men mangler nogen at føle sig fortrolige med. Derfor kan det være svært at få øje på de ensomme unge.
I denne video fortæller folkene i Lift-Esbjerg, hvordan ensomheden ser ud hos de unge, de møder.