Skove og træer
Mange flere træer er en vigtig del af kommunen klimaplan - og vores rige natur. Vi arbejder løbende på flere fronter for at skabe mere skov. Her på siden kan du læse om, hvad vi gør, og hvordan du og andre kan være med.
Lokale borgerinitiativer
Flere borgere i kommunen har allerede taget initiativ til at lave lokale skovrejsningsprojekter. Hvis det har interesse, så kontakt dit lokalråd og hør, hvad der rør sig i dit lokalområde.
Besøg vores skove og grønne områder
Esbjerg Kommune har en masse naturperler og gratis naturoplevelser for hele familien. Du kan læse mere om nogen af dem på Oplev Esbjerg
Vi tilplanter løbende arealer i kommunen med nye træer og skov. Som fx. ved Den Gamle Grusgrav i Tjæreborg, hvor kulturhistorie skal møde naturen i et attraktivt landskab med både tæt skov, krat, store vidder og udsigt over søerne i området og med Vadehavet og storbyen i horisonten. Skovrejsningen i området er med til at skabe en meget forskelligartet natur med stor variation i beplantningen til gavn for biodiversiteten.
De ca. 3 ha er blevet beplantet med varierede. lokalt tilpassede arter, og selve projektet for Tjæreborgs Gamle Grusgrav er udarbejdet sammen med lokale borgere i området.
Samarbejde med Klimaskovfonden
I et samarbejde med Klimaskovfonden greb Esbjerg Kommune muligheden for at etablere ca. 40 ha klimaskov på tre udvalgte områder i kommunen.
Klimaskove fokuserer som udgangspunkt på at binde CO2, men samtidig skabe stabile og artsvarierede skovstrukturer, hvori der indtænkes lokalt tilpassede synergieffekter, som gavner både på mellemlang og lang sigt, fx. biodiversitet, drikkevand, miljø, kulturarv, rekreation og friluftsliv.
Arealerne forventes beplantet fortrinsvist med hjemmehørende træer og buske, hvoraf træerne i bryn forventes at være blomstrende. Projektet forventes at kunne optage mere end 14.000 ton CO2, og samtidig give en varig klima- og synergieffekt, hvor det både optager CO2, skaber rekreative områder og forskønnende omgivelser for boligområder, øger biodiversitet, beskytter grundvandet og kan virke støjdæmpende fra omkringliggende veje.
De tre steder består af et større område ved Novrup, som kan afskærme til jernbanen, samt to mindre områder ved henholdsvis Hviding og Tjæreborg.