Velkommen til Esbjerg Kommune - Forside

Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Pas på puff bars, snus og hårdere rusmidler i dit barns hverdag

Vi ser en stigning blandt børn og unge i brugen af stærkt sundhedsskadelige nikotinprodukter som engangs-e-cigaretter, der smager af slik eller frugt, de såkaldte puff bars og snus. Der er også unge, som tager hårdere rusmidler. Vi giver dig viden, gode råd og vejledning til, hvordan du skal takle det som forældre. 

Puff bars og snus er sundhedsskadelige

Puff bars og snus er farlige, fordi de:

  • Indeholder meget store mængder nikotin
  • Kan skade den unge hjerne
  • Skaber stærk afhængighed
  • Øger risikoen for at få angst, depression og stress

Det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år. Puff bars er ulovlige at sælge til alle i Danmark. Alligevel er puff bars, snus og andre nikotinprodukter desværre blevet en del af børn og unges hverdag. I medierne kan man læse, at børn helt ned til 10-årsalderen tilbydes de ulovlige puff bars.

Salget af puff bars sker i høj grad via sociale medier som TikTok, Snapchat og Instagram. Det betyder, at der ingen kontrol er med, hvem der køber produkterne – og det er samtidig umuligt at vide sig sikker på, hvad produktet indeholder af andre skadelige stoffer end nikotin.

Vi hjælper gerne

Sundhedsmedarbejdere i Esbjerg Kommune er klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller brug for råd og vejledning, kan du kontakte Esbjerg Sundhedscenter på tlf. 76 16 69 69 eller via sikker mail.

Tag en snak med dit barn

Vi anbefaler, at du taler med dit barn eller din teenager om puff bars, snus og nikotin generelt, så vi sammen kan få stoppet brugen og salget af de skadelige nikotinprodukter. Unge, som laver aftaler med deres forældre om nikotin, har lettere ved at sige nej tak til at prøve.

Sundhedsstyrelsens 5 gode råd til, hvordan du taler med dit barn:

  1. Vær tydelig – så dit barn ikke er i tvivl om, hvad du mener om nikotinprodukter
  2. Tal jævnligt med dit barn om nikotinprodukter – men gør det uden løftede pegefingre
  3. Lav en aftale med din teenager om ikke at begynde med at bruge nikotin
  4. Tal med andre forældre om, hvordan I sammen kan opfordre de unge til at forblive nikotinfri
  5. Gør hjemmet nikotinfrit – gem dine egne eller andres produkter med nikotin væk. Lad være med at anvende nikotin, når du er sammen med din teenager

Vidste du...

at Sundhedsstyrelsens data fra 2022 viser, at det er hele 30,4 % af de 15-17-årige i Danmark, der bruger en form for tobaks- eller nikotinprodukt? 

Unge og hårdere rusmidler

Vi ser i et begrænset omfang unge under 18 år, der tager hårdere rusmidler som fx hash og kokain, om end vi godt ved, at der er unge, som har brug for hjælp til at komme ud af deres misbrug. Er du bekymret for dit barn? Tøv ikke med at kontakte SSP eller 3D, så kan vi tale om din bekymring, dine observationer og hvordan vi kan hjælpe jer videre.

Kontakt 3D (Børn og unge med rusmiddelproblemer)
7616 2580

Kontakt SSP (Forebyggelse og vejledning)
7616 5280

Bliv klogere

Har du brug for at blive klogere på unge og stoffer, står Sundhedsstyrelsen bag altomstoffer.dk. Her får du et godt overblik over de forskellige ulovlige stoffer på markedet, dets virkning og ikke mindst de fysiske og psykiske symptomer, du som forældre skal være opmærksom på. 

Besøg siden og klæd dig selv på til at hjælpe dit barn.