I daginstitutioner er målet at der er mindst 4,0 m2 frit gulvareal pr. barn i alderen 0-2 år, og mindst 3,0 m2 pr. barn i alderen 3-skolealderen i børnerelaterede rum.
Har en daginstitution tilknyttet en udflyttergruppe pga. manglende pladskapacitet i daginstitutionen, medregnes disse pladser i hjeminstitutionen i forholdet 2:1 , under forudsætning af at daginstitutionen også har en udflytterbase med rette pladskrav.
Pladskrav for en udflytterbase er bygningsreglementets minimumskrav , idet det forudsættes at børnene skal færdes i naturen i en stor del af tiden.
Opholdsrum i daginstitutioner skal projekteres, så der er lokaler der tilgodeser de forskellige aktiviteter, som naturligt indgår i arbejdet med børn. Lokalerne skal indrettes fleksible, således at de kan ændres så de passer til det aktuelle pasningsbehov og opgavens art.
I daginstitutioner, der er målrettet børn med handicap, skal lokalernes omfang, indretning og adgangsforhold fastsættes ud fra handicappet og opgavens art. I disse institutioner er der behov for flere m2 og rum, indrettet så de tilgodeser specielle funktioner.
Grupperum mv. i daginstitutioner
De børnerelaterede rum er:
- Grupperum/basislokaler. Som udgangspunkt skal hovedvægten af børnerelaterede m2 lægges i grupperummene. Grupperummene skal minimum have en størrelse på 50 m2 med 1-2 tilstødende sekundære rum. Der skal være adgang til en håndvask i grupperummet, alternativt i de sekundære rum.
De resterende m2 til børnerelaterede rum kan fordeles på:
- Sekundært rum til grupperummet. Lokalet kan rumme f.eks. vilde/stille/fordybelses aktiviteter, værksted, legerum, soverum etc.
- Aktivitetskøkken, som skal være indrettet med arbejdspladser til børnene
- Fællesrum , hvor man kan samles til fælles eller individuelle aktiviteter.
Børnegarderobe i daginstitutioner
Børnegarderober skal etableres i et eller flere selvstændige lokaler eller afgrænsede afsnit i nærhed af grupperummene. I lokalet skal der være plads til af- og påklædning samt tørreplads (alternativt; varme i væggen til tørring). Garderoben skal indrettes så bevægelsesfriheden og ergonomisk rigtige arbejdsvilkår tilgodeses for både børn og personale, herunder afstand på ca. 3 m mellem 2 rækker garderober. Garderobearealet skal være minimum 0,75 m2 pr. barn, dog med mulighed for justering med hensyntagen til den totale størrelse af garderoberummet.
Der skal være udgang til legepladsen fra garderoben.
Børnetoiletter i daginstitutioner
Børnetoiletterne skal have en sådan størrelse, at de ansatte kan arbejde i hensigtsmæssige arbejdsstillinger, når de skal hjælpe det enkelte barn (ca. 2,25 m2 pr. wc) Der skal være 1 wc og 1 håndvask med haner pr. 10 3-5 årige børn, og til 13 0-2 årige børn. Wc’et skal være aflukket eller afskærmet.
På børnetoilettet skal der være plads til minimum et puslebord, der kan hæves og sænkes, og med tilknyttet håndbruser. 1 puslebord pr. 10 0-2 årige børn.
Ved nybyggeri skal der forefindes børnetoilet der er direkte tilgængeligt fra legepladsen. 1 udetoilet pr. 80 3-5 årige børn. Det tilstræbes at indrette et sådant de steder hvor det ikke findes.
Barnevognsrum og liggehal i daginstitutioner
Der skal være barnevognsrum og liggehal i daginstitutioner for 0-2 årige børn. Barnevognsrummet, hvor barnevognene opbevares, skal kunne opvarmes og være ventileret. Der skal være ca. 1,75 m2 pr. 3/4-dele antal af 0-2 årige . Det skal ligge i umiddelbar nærhed af børnenes normale opholdssted, og indrettes med forsvarlig plads til personalets adgang til at få børnene i barnevognen og trille vognen ud af rummet.
I tilknytning til barnevognsrummet skal der være en liggehal, så barnevognene kan stå ude mens børnene benytter dem.
Køkkenfaciliteter i daginstitutioner
I alle daginstitutioner forefindes der køkkenfaciliteter i en eller anden form. For de køkkener der producerer mad til aldersgruppen 0-5 årige, gælder der særlige regler. Opvaskemaskiner i køkkenrum skal være placeret i arbejdshøjde.