Stoffrie tilbud
I Motivationshuset tilbydes ambulant MOVE-behandling.
Målgruppen er borgere mellem 18-30 år med overforbrug af hash og centralstimulerende rusmidler.
Formålet er, at borgeren tilegner sig strategier til at mestre en hverdag uden stofmisbrug eller med en reduktion af stofmisbruget.
Indsatsen tilbydes i 3-12 måneder.
Behandlingen sker dels ved fremmøde dels ved telefonisk kontakt.
I Dagcenter for Misbrug tilbydes ambulant samtalebehandling for borgere over 30 år med overforbrug af hash og centralstimulerende rusmidler og intensiv behandling (op til 4 dage ugentligt) for borgere
i alle aldersgrupper. Målgruppen for intensiv behandling er primært borgere med overforbrug af hash og centralstimulerende stoffer, sekundært borgere som er ophørt med opioider og benzodiazepiner.
Formålet er, at borgeren tilegner sig strategier til at mestre en hverdag uden stofmisbrug eller med en reduktion af stofmisbruget.
Indsatsen tilbydes i 3-12 måneder.
Behandlingen sker dels ved fremmøde dels ved telefonisk kontakt.
I 3D tilbydes indsatser, hvor formålet er, at barnet/den unge ophører med et problematisk stofmisbrug og tilegner sig strategier til at mestre en hverdag uden misbrug af rusmidler.
Målgruppen er borgere mellem 12-18 år, som har behandlingskrævende problemer med hash og centralstimulerende rusmidler.
Indsatsen tilbydes i 3-12 måneder og indeholder motivationsskabende samtaler, råd og vejledning, indsigt i rusmiddelmønstre og konsekvenserne heraf, udarbejdelse af strategier til forebyggelse af brug af rusmidler og inddragelse af familien og andre relevante parter i forstærkningen af barnets/den unges situation.
Organisatorisk er Motivationshuset og 3D knyttet tæt sammen, hvorfor der foregår et tæt samarbejde om de borgere, der er tæt på det 18. år. Tilknytningen betyder, at hvis en borger efter det fyldte 18. år har brug for yderligere behandling vil borgeren kunne fortsætte sin behandling med den kendte kontaktperson. Ud fra et borgerperspektiv betyder det at overgangen til voksentilbud på den måde gøres let.
I Helt Anonym (ambulant behandling) tilbydes anonym behandling, hvor formålet er, at borgeren tilegner sig strategier til at mestre en hverdag uden stofmisbrug. Borgeren henvender sig telefonisk og skal kun opgive fornavn. Borgerens henvendelse registreres ikke.
Målgruppen er borgere over 18 år med rusmiddelproblematikker, som ikke har andre sociale problemer udover rusmiddelproblematikkerne.
Indsatsen tilbydes i 16 uger og indeholder motivationsskabende samtaler, råd og vejledning samt indsigt i rusmiddelmønstre og konsekvenserne heraf.
I Tilbudsteamet, Bakkevej 6 tilbydes ambulant samtalebehandling, hvor formålet er, at borgeren tilegner sig strategier til at mestre en hverdag uden stofmisbrug eller opnår en reduktion af stofmisbrug.
Målgruppen er borgere over 18 år, som har brug for medicinsk og ambulant social behandling, og som har overforbrug af opioider og/eller benzodiazepiner. Målgruppen kan også være karakteriseret ved at være borgere med svære psykiatriske problemstillinger og samtidigt rusmiddelbrug.
Indsatsen er tidsmæssigt individuelt tilrettelagt. Indsatsen tilbydes i 3-12 måneder og indeholder motivationsskabende samtaler om stabilitet og fastholdelse i behandlingen, råd og vejledning samt sundhedsfaglig indsats til særligt udsatte.
Tilbudsteamet tilbyder derudover at være brobygger ved besøg og kontakt til sundhedsfaglige eller andre nødvendige eksterne instanser, herunder behandlings- og retspsykiatrien samt privatpraktiserende læger.
Tilbudsteamet tilbyder ligeledes aktiviteter og løbende opfølgning med henblik på udvikling af sociale og personlige færdigheder, herunder gruppeforløb.
Behandlingen sker dels ved fremmøde dels ved telefonisk kontakt. Behandling kan foregå i borgerens hjem, hvis borgeren ønsker det.
Substitutionstilbud
I Klinikken, Bakkevej 1 tilbydes indsatser, hvor formålet er at erstatte et illegalt stofmisbrug med et kontrolleret medicinsk lægeordineret behandlingsforløb førende til reduktion eller stoffrihed og heraf øget livskvalitet og selvstændighed.
Målgruppen er borgere over 18 år med opioid afhængighed.
Indsatsen er tidsmæssigt individuelt tilrettelagt og indeholder ud over den medicinske behandling:
• Fokus på sundhed og trivsel
• Støtte til medicincompliance
• Støttemedicinering og samtaler om sidemisbrug
• Smitteforebyggelse
• Svangerskabsforebyggende samtaler
• Urinprøver, blodprøver, graviditetstest, EKG og andre relevante måleredskaber
• Dokumentation og opfølgning på de 12 sygeplejefaglige områder
• Brobygning til eksterne sundhedsfaglige instanser (f.eks. hepatitisbehandling)
• Direkte medicinering i form af depotinjektioner og svangerskabsforebyggende injektioner og vaccinationer
• Indhentelse af status på vitale værdier
• Socialfaglig behandler, hvis borgeren ønsker det
I Heroinklinikken tilbydes indsatser, hvor formålet er at erstatte et illegalt stofmisbrug med et kontrolleret medicinsk lægeordineret behandlingsforløb førende til reduktion eller stoffrihed og heraf øget livskvalitet og selvstændighed.
Målgruppen er borgere over 18 år med opioid afhængighed.
Heroinklinikken varetager den anden del af den medicinske stofmisbrugsbehandling. I Heroinklinikken behandles borgeren med lægeordineret heroin i et individuelt tilrettelagt behandlingsforløb under sikre forhold.
Heroinbehandlingen kan kun foregå i Heroinklinikkens dertil indrettede lokaler under supervision og observation af Heroinklinikkens personale. Heroinen kan ordineres som injektions- eller tabletbehandling.
Behandlingsforløbet tilrettelægges mellem læge og borger, og heroin kan indtages op til 2 gange om dagen 365 dage om året. Til natten kan der tilbydes metadon eller anden substitutionsmedicin, som udleveres dagligt i forbindelse med fremmøde til heroinbehandling.
Borgere, som ønsker tilbud om heroin, skal opfylde inklusionskriterierne for heroinbehandling og via en lægesamtale igennem et stabiliseringsforløb på 14 dage.
Herointilbuddet er statsfinansieret og godkendt til 30 indskrevne borgere.
Indsatsen indeholder:
• Fokus på sundhed og trivsel
• Støtte til medicincompliance
• Støttemedicinering og samtaler om sidemisbrug
• Smitteforebyggelse
• Svangerskabsforebyggelse
• Urinprøver, blodprøver, graviditetstest, EKG og andre relevante måleredskaber
• Dokumentation og opfølgning på de 12 sygeplejefaglige områder
• Brobygning til eksterne sundhedsfaglige instanser (f.eks. hepatitisbehandling)
• Motiverende og støttende samtaler ved socialfaglig behandler, hvis borgeren ønsker det
Øvrige indsatser
Indsats/tilbud til pårørende.
Formålet er at tilbyde pårørende rådgivning, så de kan medvirke til at forebygge sociale problemer og hjælpe borgeren med stofmisbrug over øjeblikkelige vanskeligheder. Formålet er ligeledes, at familien/pårørende inddrages som en del af løsningen af borgerens stofmisbrugsproblematik.
Der arbejdes med udgangspunkt i, at familien ofte er en del af løsningen for borgeren med misbrugsproblematikker.
Målgruppen er familiemedlemmer til borgere med misbrugsproblematikker, inklusive børn, hvis borgeren samtykker.
Der er etableret et samarbejde med Familierådgivningen i Esbjerg Kommune omkring underretning og faglig sparring ved bekymring for et barns trivsel og udvikling, hvis far eller mor er i alkoholbehandling. Familierådgivningen vil på baggrund af underretningen kontakte barnet/familien og afdække, hvorvidt der er behov for yderligere indsats.
Der tilbydes op til 3 samtaler, og borgeren inddrages efter aftale. Samtalerne kan foregå anonymt.
Tilbuddet indeholder:
- Råd og vejledning
- Motivationsskabende samtaler
Metoder der anvendes:
Motiverende interview
Børn og unge fra misbrugsramte familier kan ligeledes henvises til projekt ”Ballast”, der rådgiver børn og unge mellem 5 og 25 år.
Støtte- og kontaktperson indsats efter servicelovens § 99
Formålet er at støtte borgeren i at opbygge kontakt til relevante instanser, så de problematikker, der fører til borgerens aktuelle situation, afhjælpes.
Målgruppen er socialt udsatte borgere over 18 år i stof- eller alkoholmisbrug og med evt. psykiatriske udfordringer, som er uden bolig, eller borgere som ikke kan være i egen bolig. Borgeren kan være anonym.
Indsatsen er individuelt tilrettelagt og er en uvisiteret ordning.
Indholdet er af opsøgende karakter, hvor der forsøges at lave brobygning til relevante instanser via tillidsskabende samtaler.
Døgnbehandling for stofmisbrug
Formålet er, at borgeren tilbydes en højt specialiseret faglig behandling for at opnå stoffrihed.
Målgruppen for døgnbehandling er borgere over 18 år, der er afhængige af euforiserende stoffer, og hvor det vurderes, at der er brug for en mere indgribende indsats end de tilgængelige ambulante tilbud.
Formålet med bevilling af døgnbehandling er, at borgeren stabiliseres, og/eller at borgeren opnår stoffrihed.
Esbjerg Kommune har ikke selv døgntilbud og visiterer til eksterne døgntilbud. Ved behandling på eksterne døgntilbud er det en forudsætning, at døgntilbuddet er registreret på Tilbudsportalen. Esbjerg Kommune kvalitetssikrer løbende samarbejdet med de behandlingsinstitutioner, der visiteres til, ved individuelt tilsyn med borgerens behandling og krav om løbende statusbeskrivelser.
Bevilling af døgnbehandling sker ud fra en konkret og individuel vurdering med afsæt i følgende overordnede kriterier:
• Muligheder for ambulante forløb skal som udgangspunkt være udtømte
• Borgeren skal udvise motivation for at følge en behandling
• Det skal vurderes realistisk, at borgeren kan indgå i en behandlingsmæssig kontekst, herunder honorere de krav, der stilles i døgnbehandling
Hvis der er behov for døgnophold, vurderer Esbjerg Kommunes Visitationsudvalg, hvilket behandlingssted der bedst matcher den pågældende borgers behov. Borgeren har mulighed for valg af tilsvarende karakter i andet regi.
Omfanget af døgnbehandling er som udgangspunkt 3 måneder. Ved behov for afgiftning øges omfanget med yderligere en måned. Borgerens behov for indsatsomfang vurderes individuelt og ofte i samråd med en læge på Center for Misbrug & Udsatte.
I samarbejde med kriminalforsorgen er der mulighed for at etablere døgnbehandling som alternativ afsoning jf. straffuldbyrdelseslovens § 78. Dette gælder sidste del af borgerens afsoning.