- Forside
- Energi og miljø
- Vand
- Vandløb og søer
- Vandplaner
- Vådområder
- Gennemførte forundersøgelser
Gennemførte forundersøgelser
På denne side kan du læse om gennemførte forundersøgelser af vådområde- og lavbundsprojekter i Esbjerg Kommune og de støttende organisationer.
Sådan arbejder vi med vådområde- og lavbundsprojekter
Projekternes overordnede formål er reducere udledningen af kvælstof til kystvande og i tilfælde af lavbundsprojekter reducere udledning af drivhusgasser til atmosfæren. Derudover er projekterne med til at genskabe eller forbedre natur og biodiversitet.
Første skridt i gennemførelsen af vådområde- og lavbundsprojekter er udarbejdelse af en forundersøgelse. Forundersøgelsen består af to elementer – en teknisk og en ejendomsmæssig forundersøgelse.
Formålet med den tekniske forundersøgelse er at skaffe et tilstrækkeligt vidensgrundlag for at kunne vurdere de arealmæssige, tekniske, naturmæssige og økonomiske konsekvenser af et vådområde, samt beregne størrelsen af kvælstof-fjernelsen, fosfor-frigivelse og kulstofbalance. Forundersøgelsen skal gøre det muligt at vurdere, om lavbundsprojektet kan realiseres.
Den ejendomsmæssige del af forundersøgelsen skal kortlægge lodsejerforholdene inden for projektområdet. Den danner grundlag for en vurdering af lodsejeropbakningen i forhold til realisering af projektet. En realisering er afhængig af, at lodsejerne ønsker at deltage frivilligt i projektet mod en kompensation.
Projektbeskrivelser, formål og resultater
Formålet var at undersøge mulighederne for at etablere et vådområde ved Bredkær i tilknytning til Kongeåen.
Vådområder skal genskabe naturlige vandforhold de steder i landskabet, som er velegnede til det, for derved at mindske kvælstof- og fosforudledningen til eksempelvis kystvande. Vådområdeprojekter placeres på lavtliggende landbrugsarealer, som omdannes til natur ved ekstensivering. Indsatsen sker i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv og er en del af det danske landdistriktsprogram 2014-20, der overordnet set har til formål at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.
Esbjerg Kommune har afgrænset et undersøgelsesområde på knap 46 ha. Størstedelen af arealerne indenfor området består af arealer, der henligger i omdrift eller som andre arealer i landbrugsdrift. En mindre del af projektområdet er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3. Projektområdet afvandes igennem de mindre offentlige vandløb Bredkær, Jedsted Marsk Landkanal, Farup Vilslev Skelgrøft og Grøft A inden udløb i Kongeåen.
Kortoversigt over undersøgelsesområdet ved Bredkær og de planlagte tiltag.
Projektforslaget medfører at der kan kortlægges et samlet projektområde på 45,45 ha. Overordnet består projektet af følgende tiltag:
- Etablering af sjapvandsområde
- Omlægning af grøft, som leder vand fra oplandet ind i projektområdet,
- Blokering af interne grøftesystemer
- Etablering af flade skråningsanlæg omkring grøfter
- Etablering af afskærende grøft med røroverkørsler
- Mindre in situ projekttilpasninger
Projektets samlede kvælstoftilbageholdelse er opgjort til 3.607 kg N/år, svarende til 79 kg N/ha/år. Projektet opfylder dermed ikke eksisterende krav for et vådområdeprojekt på 90 kg N/ha/år i henhold til vejledningen, men der er flere eksempler på lignende projekter, som har opnået tilsagn, hvorfor kommunen anbefales at søge projektet som foreligger.
I henhold til beregningerne vil gennemførelsen af det foreslåede projekt, resultere i et potentielt årligt fosfortab på mellem 128 og 308 kg P afhængig af beregningsmetoden. Det potentielle fosfortab overstiger den tilbageværende ikke forbrugte P-pulje. Det vurderes derfor nødvendigt at foretage afværgetiltag i forhold til fosfor.
Der er ikke registreret tørvejord på projektområdet, hvorfor den samlede drivhusgasreduktion for projektet sættes til 0 ton CO2-ækvivalenter pr. år.
Link til EUs officielle hjemmeside
Tilskuddet består af 75 procent midler fra EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og 25 procent fra nationale midler via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Formålet var at undersøge mulighederne for at etablere et kvælstof vådområde ved Hostrup og Kravnsø Enge i Varde Ådal.
Vådområdeprojekter placeres på lavtliggende landbrugsarealer, som omdannes til natur. Indsatsen sker i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv og er en del af det danske landdistriktsprogram 2016-20, der overordnet set har til formål at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.
Esbjerg Kommune har afgrænset et undersøgelsesområde på ca. 101 ha, som udgøres af lavbundsarealer i Varde Ådal langs Hostrup og Kravnsø bæk.
Undersøgelsesområdet er blevet inddelt i 4 delområder, hvorpå der er udarbejdet 4 separate projektforslag. Tiltagene er udarbejdet således, at de kan realiseres enkeltvis (uafhængigt af hinanden) eller som et samlet projekt:
- Genskabelse af Kravnsø, som en lavvandet engsø med vandindtag fra Hostrup Bæk og det direkte opland
- Omlægning af Dalkjærgrøften med tilhørende afvandingssystemer gennem lavvandet engsø
- Omlægning af Kjærgrøften med tilhørende afvandingssystemer gennem lavvandet engsø
- Blokering af afvandingssystemer i Hostrup Enge vest for Hostrup Bæk
De foreslåede projekter vil medføre en øget vandstand i området med skabelse af sjapvandsområder med karakter af engsøer, hvilket vil bidrage til et en høj effektivitet i kvælstofomsætningen samt til gavn for fuglelivet som er en del af udpegningsgrundlaget for Natura 2000 område nr. 89 Vadehavet.
Projektets samlede kvælstoftilbageholdelse udgør 3.407 kg N/år svarende til 19 kg N/ha/år. I henhold til beregningerne vil gennemførelsen af det foreslåede projekt resultere i et samlet potentielt årligt fosfortab på 372,4 kg P. Arealerne indenfor de udpegede projektområder er jf. gældende vejledning karakteriseret som mineraljord. Den samlede drivhusgasreduktion kan for projektet derfor opgøres til 0 ton CO2-ækvivalenter uafhængigt af hvilket område der inddrages.
Projektperioden løb til 5. september 2019.
Link til EUs officielle hjemmeside
Tilskuddet består af 75 procent midler fra EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og 25 procent fra nationale midler via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Formålet var at undersøge mulighederne for at etablere et vådområde ved Sdr. Bøel Bæk og Ilsted Å.
Undersøgelsesområdet var ca. 70 ha stort og projektet er en del af vandområdeplanen for Vandområdedistrikt Jylland og Fyn, som en del af hovedvandopland Vadehavet. Formålet med projektet var at sikre en reduktion af kvælstofbelastningen til kystvandene.
Forundersøgelsen har vist, at der kun er lodsejeropbakning til et areal på ca. 38 ha, da en lodsejer, der ejer større arealer indenfor projektgrænsen, ikke interesseret i at deltage i projektet. Denne lodsejers arealer er derfor udgået af projektet, der som følge heraf er blevet delt i to. En del langs Ilsted Å og en anden del ved Sdr. Bøel Bæk.
Kortoversigt over delområde Ilsted Å og de planlagte tiltag.
Kortoversigt over delområde Sdr. Bøel Bæk og de planlagte tiltag.
Projektets virkemidler er at øge tilbageholdelsen af kvælstof ved at lede næringsrigt dræn ud over de lavtliggende arealer, hvorved bakterier nedbryder nitrat i vandet og herved frigør luftformigt kvælstof. Slutteligt bidrager ophøret af dyrkning af landbrugsjorden også til at formindske kvælstofudledningen. Beregningen af kvælstoffjernelsen i nærværende projekt viser, at denne vil blive reduceret med 6.537 kg N/år, svarende til 161 kg N/ha.
På baggrund af 27 prøvefelter blev der foretaget en beregning af risikoen for fosforfrigivelse fra området. Beregningerne viser, at ved gennemførelse af det skitserede projekt vil det samlede fosfortab blive på 53 kg P/år.
Konklusionen på stofberegningerne for projektet er således, at der vil være en relativt stor N-reduktion, samt et P-tab ved gennemførsel af projektet. Da der kun forekommer relativt få arealer i området med et OC indhold over 12 %, er drivhusgasreduktionen estimeret til 4,6 tons/år.
Landskabeligt resulterer projektet i vådere forhold og over tid et øget naturareal omkring Sdr. Bøel by. Derudover genslynges Ilsted Å og dermed forbedres de fysiske forhold i vandløbet. Okkertilførslen til Ilsted Å fra to tilløb i området reduceres.
Projektperioden løb til 2. september 2021.
Link til EUs officielle hjemmeside
Tilskuddet består af 100 procent midler fra EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.
Formålet var at undersøge mulighederne for at etablere et vådområde ved Krogsgaard Møllebæk ved Andrup.
Undersøgelsesområdet var ca. 60 ha stort og projektet er en del af vandområdeplanen for hovedoplandet Vadehavet. Det endelige projektområde er ca. 72 ha stort.
Formålet med projektet er at sikre en reduktion af kvælstofbelastningen til kystvandene. Projektets virkemidler er at øge tilbageholdelsen af kvælstof ved at lede næringsrigt dræn ud over de lavtliggende arealer, hvorved bakterier nedbryder nitrat i vandet og herved frigør luftformigt kvælstof. Derudover skabes der oversvømmelse med vandløbsvand og slutteligt bidrager ophøret af dyrkning af landbrugsjorden også til at formindske kvælstofudledningen. Beregningen af kvælstoffjernelsen i nærværende projekt viser, at denne vil blive reduceret med 3.033 kg N/år, svarende til 42 kg N/ha.
På baggrund af 38 prøvefelter blev der foretaget en beregning af risikoen for fosforfrigivelse fra området. Beregningerne viser, at ved gennemførelse af det skitserede projekt vil det samlede fosfortab blive på 19 kg P/år. Ifølge beregningerne, skal der ikke foretages fosforafværge.
Der forekommer en del arealer i området med et OC indhold over 6 %, og drivhusgasreduktionen er estimeret til 309 tons/år.
Landskabeligt resulterer projektet i vådere forhold og over tid et øget naturareal omkring Andrup by. Derudover genslynges Krogsgaard Møllebæk og dermed forbedres de fysiske forhold i vandløbet. Okkertilførslen til Krogsgaard Møllebæk via dræn og grøfter reduceres.
Projektperioden løb til 6. april 2023.
Link til EUs officielle hjemmeside
Tilskuddet består af 75 procent midler fra EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og 25 procent fra nationale midler via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Formålet var at undersøge, om det vil være muligt at anlægge et kvælstofvådområde fjerne tilstrækkeligt meget kvælstof uden, at det bliver for dyrt pr. kg. Projektet skal desuden i videst muligt omfang gennemføres ved naturlige processer, og uden at der frigives mere okker og fosfor til vandløbet.
Der blev i projektperioden foretaget justeringer af projektarealerne, og der er foretaget opmåling af Birkesig Bæk samt registreringer af §3-arealer.
I den ejendomsmæssige forundersøgelse blev de enkelte lodsejere besøgt mhp. at vurdere projektets gennemførlighed. Dette blev gjort ved bl.a. at afdække de berørte lodsejeres interesse for projektet og deres præferencer for forskellige erstatningsmuligheder. I den forbindelse blev der foretaget en sidste justering af projektarealet.
Resultater
Samlet kvælstoffjernelse ved gennemførelse af projektet med udgangspunkt i den tekniske projektgrænse. Eventuelle afvigelser i summer skyldes afrunding.
Kvælstoffjernelse |
Projektområdet |
||
Sneum Å |
Birkesig Bæk |
I alt. |
|
Projektområde, ha |
30,3 |
24,7 |
55 |
N-fjernelse ved gennemsivning/ infiltration, kg/år |
1.497 |
803 |
2.300 |
N-reduktion ved ændret arealanvendelse, kg/år |
1.157 |
613 |
1.770 |
N-reduktion ved oversvømmelse, kg/år |
244 |
60 |
304 |
N-fjernelse i alt, kg/år |
2.898 |
1.475 |
4.373 |
Arealspecifik N-fjernelse, kg/ha/år |
96 |
60 |
80 |
Link til EUs officielle hjemmeside
Tilskuddet består af 75 procent midler fra EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og 25 procent fra nationale midler via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Målet med forundersøgelsen var at undersøge mulighederne for at etablere et vådområdeprojekt ved Sneum Å mellem Ålbæk og Tømmerby. Projektet er en del af vandområdeplanen for hovedoplandet Vadehavet, og har til formål at reducere kvælstofudvaskningen til Vadehavet.
Det oprindelige undersøgelsesområde var ca. 115 ha stort, og forundersøgelsen har vist, at det optimale projektareal er 126 ha.
Projektets virkemidler er at øge tilbageholdelsen af kvælstof ved at øge arealet der periodisk oversvømmes, lede næringsrigt drænvand ud over de lavtliggende arealer, hvorved bakterier nedbryder nitrat i vandet og herved frigør luftformigt kvælstof. Slutteligt bidrager ophøret af dyrkning af landbrugsjorden også til at formindske kvælstofudledningen. Beregningen af kvælstoffjernelsen i nærværende projekt viser, at denne vil blive reduceret med 8.140 kg N/år, svarende til 65 kg N/ha.
På baggrund af 38 prøvefelter blev der foretaget en beregning af risikoen for fosforfrigivelse fra området. Beregningerne viser, at ved gennemførelse af det skitserede projekt vil det samlede fosfortab blive på 48 kg P/år. Ifølge beregningen foretaget i np-regnearket er der imidlertid ikke behov for fosforafværge i forbindelse med realisering af projektet.
Landskabeligt resulterer projektet i et genslynget forløb af Sneum Å og Gummesbæk samt vådere forhold og over tid et øget naturareal i ådalen. Derudover forbedres de fysiske forhold i vandløbene.
Forundersøgelsen vurderer, at de nødvendige tilladelser og dispensationer kan opnås.
Projektperioden løb til 6. april 2023.
Link til EUs officielle hjemmeside
Tilskuddet består af 75 procent midler fra EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og 25 procent fra nationale midler via Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Målet med forundersøgelsen var at undersøge mulighederne for at etablere et lavbundsområde ved Omme Østre Bæk ved Endrup.
Projektet har til formål at nedbringe udledningen af drivhusgasser og kvælstof fra landbruget til henholdsvis atmosfæren og vandmiljøet ved ekstensivering af drift af landbrugsarealer på kulstofrige lavbundsjorder. Derudover er projektet til gavn for naturen, fordi der bliver skabt flere og bedre sammenhængende naturarealer, og fordi biodiversiteten får mere plads.
Indsatsen sker i overensstemmelse med EU's Vandrammedirektiv og er en del af det danske landdistriktsprogram 2016-20, der overordnet set har til formål at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. Ordningen er dermed medfinansieret af EU.
Undersøgelsesområdet er beliggende ca. 1 km nordvest for Endrup og har et areal på ca. 35 ha. Området er centreret omkring Omme Østre Bæk og strækker sig fra udspringet til ca. st. 1000 m. Mod nordøst er området afgrænset af Brorsensvej og mod sydøst afgrænset af Møllegårdsvej. Direkte sydvest for området ligger Ryttergården Energinet.dk.
Undersøgelsesområdet ligger inden for hovedvandopland 1.10 Vadehavet. Området afvander til Omme Østre Bæk, som gennem Sneum Å udmunder i Vadehavet.
Den anlægstekniske del består af følgende delelementer:
- Hævning af vandløbsbunden og ændring af vejunderføringen
- Forlægning af vandløb mellem st. 251 – 1000 m
- Etablering af fordeler-render
- Afværgegrøfter
- Lukning af grøfter
- Lukning af dræn
- Afsluttende arbejde
Samlet set udgør de ovenstående elementer de tiltag, som skal gennemføres for at etablere vådområdet ved Endrup. Formålet er at etablering af tiltagene medfører fugtigere forhold på de vandløbsnære arealer og på overrislingsarealerne. Dermed opnås tilbageholdelse af CO2 og kvælstof.
Ved gennemførelse af de beskrevne anlægselementer, kan projektet opnå en samlet CO2-tilbageholdelse på 469,7 ton CO2-ækv./år, hvilket giver en effekt på 13,1 ton CO2-ækv./år/ha.
Kvælstoffjernelsen er 2.062 kg N/år, hvilket svarer til 58 kg N/år/ha. Dermed opfylder projektet kravet om 30 kg N/år/ha.
Den samlede fosforbalance for projektområdet giver en frigivelse på mellem 1,5 og 14,5 kg P/år. Da forholdene i projektområdet vurderes til at minde mest om model 2, forventes frigivelsen af fosfor til recipienten at være tættere på 1,5 end 14,5 kg P/år.
Fosforrisikovurderingen viser, at der ikke er behov for afværgeforanstaltninger, da den tilbageværende N-effekt er 98,1%.
Omkostningseffektiviteten af projektet er 14.889,49 kr. pr. ton CO2-ækvivalenter.
Projekttiltagene forventes at ville forbedre forholdene på den §3-beskyttede natur i området og skabe flere og bedre habitater både i vandløbet og de omkringliggende engarealer.
Der er generelt opbakning fra lodsejere til gennemførelse af projektet. Dialogen med Energinet fortsætter, og det afventes, om projektområdet ved en eventuel realisering skal justeres pga. udvidelsen af højspændingsstation, Station Endrup.
Det vurderes, at projektet kan opnå de nødvendige myndighedstilladelser.
På denne baggrund anbefaler Esbjerg Kommune, at projektet gennemføres, da projektet vil nedbringe udledningen af drivhusgasser og kvælstof til atmosfæren og vandmiljøet og forbedre natur og biodiversitet.
Projektperioden løb til 7. september 2023.
Formålet var at undersøge mulighederne for at etablere et lavbundsprojekt ved Novrup Bæk mellem Esbjerg og Tjæreborg.
Lavbundsordningen er en tilskudsordning til udtagning af lavbundsjorder med det formål at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser, reducere udledningen af kvælstof til kystvande og genskabe eller forbedre natur. Udtagningen er målrettet landbrugsjorder på kulstofrige lavbundsjorder, de såkaldte organogene jorder med mindst 6 % organisk kulstof. Lavbundsordningen bidrager til opfyldelse af Danmarks EU-forpligtelser på natur-, miljø- og klimaområdet.
Forundersøgelsens projektareal består af tre mulige områder:
- O1: strækningen opstrøms Jernbanebroen
- O2: strækningen mellem Jernbanebroen og Tjæreborgvej og
- O3: strækningen fra Tjæreborgvej til udløbet i Vadehavet.
Det samlede projektareal er 162,46 ha fordelt på 59,85 ha, 30,94 ha og 71,67 ha for henholdsvis projektområde O1, O2 og O3.
Projekttiltagene inden for de tre delområder blev beskrevet således, at de både kan realiseres særskilt eller som et samlet område.
Projektforslaget for de tre delområder omfatter overordnet følgende tiltag:
Område 1
- Genslyngning af Novrup Bæk
- Etablering af afværgegrøft
- Blokering af grøfter
- Omlægning af dræn
- Overrislingszone
- Etablering af grøft
Område 2
- Genslyngning af Novrup Bæk
- Forlængelse af Tange Engbæk
- Omlægning af dræn
- Overrislingzoner
- Blokering af grøfter
Område 3
- Omlægning af grøfter
- Punktblokering af grøfter
- Etablering af afværgegrøft
Område 1 | Område 2 | Område 3 | Samlet | |
Kvælstofreduktion |
919 kg N/år |
493 kg N/år |
675 kg N/år |
2.087 kg N/år |
Fosfortab |
37,9 kg P/år* |
17,7 kg P/år* | 46,7 kg P/år* | 102,3 kg P/år* |
CO2-reduktion |
525,53 ton/år |
436,05 ton/år |
713,35 ton/år |
1.674,93 ton/år |
*Der stilles krav om reduktion i fosforudledningen ved alle delområder.
Projektperioden løb til d. 28. august 2024.
Link til EUs officielle hjemmeside
Tilskuddet består af 100 procent midler fra EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.